Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA – LETOS 29. NOVEMBRA!

S ciljem približati mladim tiste poklice, ki so njihovim očem skriti, jih ne poznajo in ne kažejo zanimanja zanje, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) letos že tretjič organizira Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše. 29. novembra ob 16.30 uri bodo sodelujoča podjetja svoja vrata tako odprla šolarjem, dijakom srednjih šol in njihovim staršem ter jim predstavila različne poklice v praksi. Pobudi sta se kot partnerja pridružila tudi Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) in Zavod RS za šolstvo (ZRSŠ). Podjetja se lahko za sodelovanje odločijo še do srede, 7. novembra.

DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA – LETOS 29. NOVEMBRA!

Ljubljana, 5. november 2018 – S ciljem približati mladim tiste poklice, ki so njihovim očem skriti, jih ne poznajo in ne kažejo zanimanja zanje, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) letos že tretjič organizira Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše. 29. novembra ob 16.30 uri bodo sodelujoča podjetja svoja vrata tako odprla šolarjem, dijakom srednjih šol in njihovim staršem ter jim predstavila različne poklice v praksi. Pobudi sta se kot partnerja pridružila tudi Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) in Zavod RS za šolstvo (ZRSŠ). Podjetja se lahko za sodelovanje odločijo še do srede, 7. novembra.

Med podjetji, ki bodo letos sodelovala na Dnevu odprtih vrat slovenskega gospodarstva, sta tudi BSH Hišni aparati in Arcont, ki bosta skušala mlade, ki jih bodo obiskali, prikazati realno delovno okolje, odgovoriti na njihovo vprašanja ter jih navdušiti za različne poklice.

"Z veseljem odpremo vrata različnim skupinam, ki si želijo spoznati podjetje. Med njimi so tudi dijaki in predvsem študentje predvsem tehničnih smeri, ki ob predstavitvi in ogledu podjetja dobijo še dodatno potrditev, da je bila njihova odločitev za poklic pravilna. Ker želimo to omogočiti tudi osnovnošolcem in njihovim staršem, smo se odločili za sodelovanje na dnevu odprtih vrat slovenskega gospodarstva. Na ta način lahko prispevamo k temu, da bo odločitev marsikoga glede bodočega poklica lažja, saj jim predstavimo tipične poklice v podjetju, njihov delokrog in tudi možnosti osebnega razvoja sodelavcev, ki to delo opravljajo", svojo odločitev za sodelovanja na dogodku pojasnjujejo v podjetju BSH Hišni aparati.

Podjetje Arcont iz Gornje Radgone je eden največjih delodajalcev v Pomurju, zato se čutijo družbeno odgovorne za to, da pridejo mladim in nasploh zainteresiranim nasproti in jim omogočijo spoznavanje poklicev, delovnih mest oz. delovnih procesov tako v proizvodnji kakor tudi v strokovnih službah, pravijo v podjetju in dodajajo: "Mladi in tudi njihovi starši poznajo poklice in delovna mesta v storitvenih dejavnostih, ki nas v vsakdanjem življenju obkrožajo. Kaj počne nek operater na CNC stroju, kakšni stroji sploh obstajajo, kakšen je njihov namen, kakšni so delovni pogoji v sodobno urejenih proizvodnjah, kakšna vse je lahko v podjetju vloga diplomanta strojništva, elektrotehnike, ekonomije itd., tega pa si ne morejo kar tako predstavljati. V okviru različnih aktivnosti zato letno omogočimo v Arcontu tovrstno spoznavanje okoli 400 učencem, dijakom in študentom - praktično vsem, ki izrazijo interes. Izkušnje so pozitivne, številni se v času izobraževanja še vračajo na počitniško delo in šolske prakse, kasneje pa tudi kot iskalci zaposlitve. Preko kroženja informacij in priporočil se vsekakor krepi tudi blagovna znamka Arconta kot delodajalca. Tako sploh ni dileme, vsekakor bomo svoja vrata odprli tudi tokrat."

Pozitivne izkušnje iz preteklosti

Akcijo smo uspešno izvedli že v letu 2014 in 2015. "Preteklih dveh dogodkov se je udeležilo več kot 3.000 mladih in njihovih staršev. Udeleženci so v 98 % izjavili, da so bili z obiski podjetij zelo zadovoljni in bi si želeli, da imajo ponovno to možnost, ko bi obiskali tudi druga podjetja. Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva ne nadomešča drugih aktivnosti, ki jih organizirajo npr. šole - poklicne tržnice, karierni sejmi ipd.

Vodja projekta na GZS Andreja Sever: "Spoznavanje poklicev v realnem delovnem okolju nadgrajuje informacije o poklicih, ki jih mladi že imajo na podlagi filmčkov o poklicih, pogovorov s svetovalci na šolah ipd. Izkušnja, ki nastane pri obisku v podjetjih - opazovanje delovnih mest, opazovanje pripomočkov za delo, materialov in tehnologij, pogovori z zaposlenimi različnih poklicev - pomembno pomaga mladim, da prepoznajo svoje poklicne interese in svoje talente. Podjetja, ki bodo mladim omogočila to izkušnjo, bodo prispevala k temu, da se bodo mladi vpisali na tiste šole, ki jih bodo res vodile do željenih poklicev, ki jih bodo radi opravljali. Karierno odločanje je zahtevno "opravilo" in se ga je potrebno v vseh življenjskih obdobjih lotiti z največjo skrbnostjo. Pri tem lahko mladim pomagamo tudi v gospodarstvu."

Mag. Tajda PeliconVodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica SlovenijeSlužba za strateško komuniciranje in marketingDimičeva ulica 13, 1504 Ljubljanat:01 5898 136m:041 397 194e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

Foto: GZS

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!