Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

II. ABONMAJSKI KONCERT_ Klavirski duo Gorišek-Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov_12.11.2018

V ponedeljek, 12. novembra 2018, bosta na drugem koncertu 38. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica, nastopila dva edinstvena sestava: klavirski duo Gorišek-Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov.

V ponedeljek, 12. novembra 2018, bosta na drugem koncertu 38. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica, nastopila dva edinstvena sestava: klavirski duo Gorišek-Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov. Program bodo sestavljala dela Philipa Glassa, utemeljitelja in enega najpomembnejših skladateljev glasbenega minimalizma, ter Milka Lazarja, slovenskega skladatelja in multiinstrumentalista. Vabljeni!

Letošnji drugi abonmajski koncert bo v znamenju t. i. minimalistične ali repetitivne glasbe. Goriškemu občinstvu jo bosta predstavili dve uigrani zasedbi: klavirski duo Gorišek-Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov.

Klavirski duo Gorišek-Lazar združuje izjemna slovenska glasbenika, oba tudi nagrajenca Prešernovega sklada: Bojana Goriška, vodilnega slovenskega pianista na področju sodobne klavirske literature, ter Milka Lazarja, enega naših najbolj vsestranskih glasbenikov (skladatelja, pianista, čembalista, saksofonista in jazzista). Njuna glasba je zmes sodobne komorne glasbe, improvizacije in jazza, večinoma pa jo prav za to zasedbo piše Milko Lazar.

Slednji je kar nekaj skladb posvetil tudi Zagrebškemu kvartetu saksofonov, ki ga sestavljajo Dragan Sremec, sopranski saksofon, Goran Merčep, altovski saksofon, Saša Nestorović, tenorski saksofon in Matjaž Drevenšek, baritonski saksofon. V letošnji sezoni sestav slavi 30 let neprekinjenega delovanja v isti zasedbi in je tako eden najstarejših saksofonskih kvartetov. Mednarodno uveljavljen in priznan vrhunski ansambel koncertira po Evropi, ZDA, Kanadi, Južni Ameriki ter Aziji in je za svoje umetniško delovanje požel nemalo priznanj.

Philip Glass je utemeljitelj in eden najpomembnejših skladateljev glasbenega minimalizma, ki se je razširil zlasti v Ameriki v drugi polovici 20. stoletja. Kot skladatelj poznega 20. in zgodnjega 21. stoletja ima obsežno bazo privržencev, ki vključuje tako ljubitelje rocka kot tudi entuziaste klasične glasbe. Za njegov slog je značilno, da ponavlja manjše, a vendarle izstopajoče in prepoznavne ritmične ali melodične celice, slednje povezane s tradicionalnimi diatoničnimi harmonijami. Tako minimalizmu kot tudi njegovi glasbi pripisujejo hipnotizem. Minimalizem lahko hitro zazveni kot neizviren, brez raznolikosti in preprost. Vendar je to le ohlapno posploševanje. Bistvo minimalizma je v subtilni kompleksnosti, s katero skladatelji variirajo, zasnujejo in oblikujejo zvočno gradivo. In ravno Philip Glass je eden izmed najprodornejših minimalistov, svojevrstna ikona.

Milko Lazar je skladatelj in multiinstrumentalist (študij jazz in klasičnega klavirja ter saksofona je opravil na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu, čembalo pa je študiral na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu na Nizozemskem). V njegovem opusu so številne komorne skladbe, simfonična in operna dela, baletna glasba ter jazzovske skladbe za male zasedbe in orkestre. Med mnogimi nagradami je iz leta 2005 Nagrada Prešernovega sklada, iz leta 2010 pa Župančičeva nagrada za skladateljsko delo. Iz leta 2018 sta dve Lazarjevi skladbi, prva, Obscure Dances, je bila napisana in izvedena na Svetovnem kongresu saksofonistov v Zagrebu. Premierno so jo izvedli Duo Gorišek-Lazar in Zagrebški kvartet saksofonov. Pet stavkov kot rdeča nit povezuje minimalizem, ki se v skladbah pojavlja na posameznih odsekih, zlasti tistih, ki z razvojem dramaturškega gradiva vzpostavljajo napetost in ritualnost. Med minimalističnimi deli pa Milko Lazar aplicira melodične refleksije, ki so po svoji naravi nekoliko narativne. Ta spevnost se naslanja na sodoben zven, ki posega po najaktualnejših pristopih h grajenju zvočne linije, vendar se minimalističnim kompozicijskim principom tudi tukaj ne odpove povsem.

PROGRAM:

Philip Glass:

Four Movements for Two Pianos (2007)

Milko Lazar:

Obscure Dances za kvartet saksofonov in dva klavirja (2015/17)

* * *

Milko Lazar:

Faust, suita iz baleta Faust – Das Ballett za dva klavirja (2017)

Philip Glass:

Koncert za kvartet saksofonov in orkester (1995)

priredba za kvartet in dva klavirja

Vstopnina:

15 € - cena vstopnice za posamezne abonmajske koncerte,

10 € - znižana cena vstopnice za dijake, študente, brezposelne in upokojence.

Na razpolago za dodatne informacije in fotografije koncerta

se vam že v naprej zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!