Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

29. LIFFe: kinotečni program od 5. do 18. novembra

danes lahko ujamete še zadnje dogodke v okviru balKama, pregleda najzanimivejših in najuspešnejših filmov zadnjih dveh let v povezavi s snemanjem in filmsko fotografijo s področja bivše Jugoslavije, ki ga v Kinoteki organizira Združenje filmskih snemalcev Slovenije.

Spoštovani, danes lahko ujamete še zadnje dogodke v okvirubalKama, pregleda najzanimivejših in najuspešnejših filmov zadnjih dveh let v povezavi s snemanjem in filmsko fotografijo s področja bivše Jugoslavije, ki ga v Kinoteki organiziraZdruženje filmskih snemalcev Slovenije. Ob15. urilahko prisluhnete predavanju z naslovomKje je direktor fotografije v sistemu kolektivnega upravljanja avtorskih pravic?, ob17.30 urisledi projekcija hrvaškega kratkega filmaKje se skriva vrabec, ko je hladno?(Denis Lepur, Marko Stanić, 2017) in napetega makedonskega psihološkega trilerjaTrije septembrski dnevi(Darijan Pejovski, 2015). Za konec bo ob20.15 urina ogled še prejemnik vesne za najboljšo fotografijo na lanskem Festivalu slovenskega filma,Ivan(Janez Burger, 2017).

Ivan (Janez Burger, 2017)

Vtorek, 6. novembra, ob 20. uribo v sklopuVečerov Slovenskega filmskega arhivav dvorani Slovenske kinoteke na ogled posebna projekcija ene najbolj priljubljenih slovenskih komedijToso gadi(Jože Bevc, Slovenija /Jugoslavija/, 1977). Predvajali bomo namreč digitalizirano, restavrirano in ranljivim skupinam dostopno verzijo filma.Toso gadibo prikazan s podnapisi, tolmačenjem v slovenski znakovni jezik in z zvočnim opisom. Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

29. Liffe: Retrospektiva: Češki novi val V okviru29. Mednarodnega ljubljanskega filmskega festivalase v Slovenski kinoteki obetaretrospektiva filmov češkega novega vala, ki bo skozi trinajst izbranih naslovov predstavilatoplodovito, drzno, magično in predvsem družbenokritično obdobje češke kinematografije, ki velja tudi za eno najpomembnejših poglavij zgodovine evropskega povojnega filma. Moč filmov češkega novega vala leži predvsem v subtilnih odtenkih družbenokritičnega in pikrega humorja, ki so se ga avtorji nalezli od literarnih mojstrov, kot so Bohumil Hrabal, Josef Škvorecki in Milan Kundera. Te neverjetne generacije režiserjev ni zanimala končna, ampak provokativna resnica, ki preseneča; njeni fragmenti, male resnice, smešne v vseh svojih komičnih, ironičnih in groteskno-sarkastičnih razsežnostih.

Strogo nadzorovani vlaki (Jiří Menzel, 1966)

29. Liffe: Posvečeno: Christian Petzold Letošnja29. edicija festivala Liffena platno Kinoteke, polegretrospektive filmov češkega novega vala, prinaša tudi program, posvečen intrigantnemu nemškemu režiserjuChristianu Petzoldu, ki spada med ustvarjalce t. i. berlinske šole, med katere kritiki uvrščajo tudi Thomasa Arslana, Valesko Grisebach, Christopha Hochhäuslerja in druge avtorje, ki jih povezuje oblikovna domiselnost in izrazita političnost, pa tudi sorodne tematike, s katerimi se ukvarjajo v svojih filmih. Kot je v spremljevalnem tekstu programaPosvečeno: Christian Petzoldzapisala Tina Poglajen,"Petzold s svojim filmskim ustvarjanjem ponovno odpira vprašanje o tem, kaj sploh je politično – ali politična kritika lahko deluje tudi skozi preoblikovanje narave filmskih podob? Zdi se, da zanj "politična umetnost" ni takšna, ki bi gledalcu nekaj sporočala, temveč takšna, ki jo odlikuje posebna estetska narava dela. Brez dvoma ga ta ustvarjalna drža uvršča med najpomembnejše in najzanimivejše sodobne nemške režiserje." Med 8. in 10. novembrom bo v Ljubljani z nami tudi režiser Christian Petzold.

Phoenix (Christian Petzold,2014)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Copyright © 2018 - Slovenska kinoteka -vse pravice pridržane.

Foto: Slovenska kinoteka

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!