Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Prihodnji teden se odpirajo božični sejmi na Dunaju

Od 16. novembra dalje bodo v avstrijski prestolnici zaživeli prvi adventni sejmi. Čarobno predbožično vzdušje bo po celem mestu pričaralo kar 20 različnih sejmov, kjer se bodo obiskovalci lahko družili ob glasbi, punču in kuhanem vinu, okušali različne domače dobrote ter nakupovali božična darila.

Od 16. novembra dalje bodo v avstrijski prestolnici zaživeli prvi adventni sejmi. Čarobno predbožično vzdušje bo po celem mestu pričaralo kar 20 različnih sejmov, kjer se bodo obiskovalci lahko družili ob glasbi, punču in kuhanem vinu, okušali različne domačedobrote ter nakupovali božična darila.

Čeprav temperature še zdaleč niso podobne zimskim, bo na Dunaju že prihodnji konec tedna zavladalo predpraznično vzdušje. Različni trgi in ulice se bodo 16. novembra zableščali v soju raznobarvnih lučk in zadišali po kuhanem vinu, punču, pecivu in drugih dobrotah. Vse do božiča si bodo lahko obiskovalci s celega sveta ogledali 20 različnih sejmov s skupno 963 stojnicami.

Med prvimi se bo odprl tudi največji adventni sejem v Avstriji, Dunajske božične sanje (Wiener Weihnachtstraum) na trgu pred mestno hišo. Za napoved prazničnega razpoloženja so Dunajčani poskrbeli že v začetku novembra, ko so pred magistratom postavili 28 metrov visoko in 150 let staro jelko. Okrasili jo bodo z 2.000 lučkami LED, ki bodo zasvetile 17. novembra. Takrat bo s praznično okrašenih stojnic že dišalo po cimetu, toplih pijačah in kulinaričnih dobrotah, naprodaj pa bodo tudi božična darila, umetniški izdelki in pisani okraski. Med pravljično osvetljenimi drevesi po parku se bodo vile ledene stezice, tako da bodo na svoj račun prišli tudi rekreativni drsalci. Od 16. novembra do 6. januarja jim bo na voljo 3.000 kvadratnih metrov drsališča, od 18. januarja do 3. marca pa bodo organizatorji drsališče povečali na kar 8.000 kvadratnih metrov.

"Obiskovalcev ne privabljajo le stojnice s kulinaričnimi dobrotami in unikatnimi izdelki. Tudi drsališče pred mestno hišo je prav posebno doživetje. Za dunajske šole, vrtce in dnevna varstva je drsališče celo brezplačno. Poleg tega lahko najmlajši v številnih delavnicah ustvarjajo, pečejo in poslušajo pravljice ter se sprehodijo po poučni poti jaslic," je povedal dunajski župan Michael Ludwig ter označil Dunaj za božično prestolnico Evrope.

Poleg sejma pred mestno hišo med najbolj obiskane sodijo tudi adventni sejem med Prirodoslovnim in Umetnostnozgodovinskim muzejem s poudarkom na umetnostni obrti, sejem Spittelberg v idiličnih uličicah, pred dvorcem Schönbrunn z božičnimi koncerti, pred baročnim dvorcem Belvedere in v zabaviščnem parku Prater.

Adventni sejmi predstavljajo za mesto tudi pomemben turistični in gospodarski faktor. Decembra lani so dunajski hoteli zabeležili 1,4 milijone nočitev, kar je za 60 odstotkov več kot pred desetimi leti. Mnogo turistov pripotuje na Dunaj prav zaradi sejmov. V predprazničnem času cveti tudi trgovina na drobno. Dunajčani za božična darila namreč vsako leto zapravijo 350 milijonov evrov.

---konec---

Foto: © Stadtwienmarketing

Lepo vas pozdravljam,

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 31 266 668

Epintar-marceta@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Foto: Stadtwienmarketing

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!