Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Petek v znamenju lokalno pridelanih dobrot

Ta petek bo ob dnevu slovenske hrane, potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ki se že osmo leto izvaja na tretji novembrski petek. Projekt vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Letošnji dan slovenske hrane poudarja pomen kakovosti tal za zdravo in varno hrano.

Izola, 14.november 2087–Tapetekbo ob dnevu slovenske hrane, potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ki se že osmo leto izvaja na tretji novembrskipetek. Projekt vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Letošnji dan slovenske hrane poudarja pomen kakovosti tal za zdravo in varno hrano.

Otroci v izolskih vrtcih in šolah bodo ob dogodku spoznavalipomen čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja.Poleg tega je velik poudarek na zdravem zajtrku, ki je eden najpomembnejših obrokov v celem dnevu in zavedanju, da je lokalna hrana bolj kvalitetna. Vpetekbo tako v šolah in vrtcih na jedilniku črn kruh, mleko, maslo, jabolka in med, ki ima zelo veliko pozitivnih učinkov, eden izmed teh je zagotovo dejstvo, da je odličen vir energije in da deluje pomirjajoče. Ravno o pomembnosti medu in njegovi predelavi bo otrokom vrtca Mavrica ter vrtca z italijanskim učnim jezikom LAquilone, predstavil čebelar Dario Renko.

Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku se bo vpetekpridružil tudi županIgor Kolenc.Ob 9. uribo obiskal otrokevrtca Mavrica. Otrocivrtca L\"Aquilonepa bodo skupaj zAmbro Šlosar Karbič,podžupanjo in predstavnico Italijanske samoupravne narodne skupnosti,okušali slovenski zajtrkob 10. uri.

Kakovostna tla so ključna za zdravo in varno hrano

Kot so napisali na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v zadnjih desetletjih izginilo več rodovitnih tal, kot kadarkoli prej in ob dejstvu, da se ta trend nadaljuje, je ozaveščanje in širjenje znanja o pomenu tal za vse človeštvo in o posledicah njihove degradacije naša skupna dolžnost. Tla morajo biti naša skupna skrb in pravilno ravnanje z njimi pri kmetijski pridelavi in ostalih človekovih dejavnostih naša velika skupna odgovornost, ki mora temeljiti na znanju in zavedanju, da brez tal ni rastlin, ni življenja, ni človeka. Samo s tem zavedanjem in znanjem bomo sposobni najti trajnostne rešitve.

Več informacij o vseslovenskem projektu na naslovu:http://tradicionalni-zajtrk.si/.

Martina Miklavčič Šumanski

Podsekretar za razvoj kadrov in komuniciranje

Sottosegretario per il settore risorse umane e relazioni con il pubblico

T:+386 5 66 00 138

M:+386 41 288 703

E:martina.miklavcic-sumanski@izola.si

W:www.izola.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!