Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

ZADEVA: Kosilo iz zaščitenih kmetijskih proizvodov

Čebelarska zveza Slovenije je danes organizirala posebno "kosilo" z novinarsko konferenco, v podporo Dnevu slovenske hrane skupaj s proizvajalci certificiranih zaščitenih kmetijskih proizvodov.

Na novinarski konferenci v Vidrgi so sodelovali:

Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Slovenije

Boštjan Noč, predsednik ČZS

Renata Martinčič, Generalna direktorica Direktorata za turizem iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Nataša Lilek – svetovalka specialistka za varno hrano pri JSSČ, ČZS

Marta Hrustel Majcen, predstavnica MKGP

Čebelarska zveza Slovenije je danes organizirala posebno "kosilo" z novinarsko konferenco, v podporo Dnevu slovenske hrane skupaj s proizvajalci certificiranih zaščitenih kmetijskih proizvodov.

Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje je pozdravil vse prisotne in se zahvalil za obisk Občine Zagorje, prisotnim pa zaželel prijetno počutje.

Boštjan Noč, predsednik ČZS

Danes je dan shem višjih kakovosti. V tem sistemu nas je vedno več in to smo mi čebelarji ponosno pokazali potrošnikom. Med slovenskih čebelarjev je "tekoče zlato", in vse to nam priznava ves svet.

Čebelarska zveza Slovenije je bila prva, ki si je upala na glas reči, jejmo slovenski med, jejmo slovensko hrano.

V letu 2007 smo začeli z medenim zajtrkom in ga v letu 2011 nadgradili v tradicionalni slovenski zajtrk.

Ne poudarjamo samo zajtrk, ampak tudi kosilo in lokalno pridelavo in s tem uživanje lokalne hrane.

V letu 2019 pa bi radi, da zaživi vseslovenski projekt "sladkamo čaj in kavo z medom"

Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Slovenije

Leta 2012 je Vlada RS, 3. petek v mesecu novembru razglasila za dan slovenske hrane.

Zdrav način življenja je povezan z zdravim prehranjevanjem. Delež otrok, ki zajtrkujejo, se je s tem projektom povečal. Vsi govorijo o slovenski hrani in obseg tega projekta je potrebno nadgraditi in iti v nove aktivnosti.

Renata Martinčič, Generalna direktorica Direktorata za turizem

Gastronomijo je močno povezana z tradicijo in kulturno dediščino čebelarstva.

Čebelarstvo je prisotno v vseh porah.

Naziv ERG 2021 daje gastronomiji možnost še večjega razvoja in razvoja 5* doživetij na tem področju ter razpršitev turističnih tokov in desezonalizacije turizma. V novi strategiji slovenskega turizma je gastronomija opredeljena kot eden od 10 vodilnih turističnih produktov. Naziv je pomemben tudi zaradi možnosti večje mednarodne promocije celotne slovenske gastronomske ponudbe

Marta Hrustel Majcen, predstavnica MKGP

Medeni zajtrk je nekaj tradicionalnega in je postal slovenski zajtrk in postaja dan slovenske hrane. Tukaj moramo omeniti tla, ohranjanje rodovitnosti tal, vpliv na to in posledično zdrave pridelke.

Čebelarji pa so tisti, ki znajo tradicionalnost in ozaveščanje zelo dobro prenašati tudi iz mlajšega rodu na starejše.

Nataša Lilek – svetovalka specialistka za varno hrano pri JSSČ, ČZS

Čebelarstvo ima v Sloveniji zelo velik pomen in Slovenci smo narod čebelarjev.

Najbolj razširjen pridelek je seveda med in v Sloveniji se lahko pohvalimo s tremi zaščitami geografskega poimenovanja medu na evropski ravni; Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kraški med in Kočevski gozdni med,

Med iz teh shem ima strožje kriterije kakovosti, znano poreklo, čebelarji zagotavljajo sledljivost in dodatno kontrolo.

Čebelarska zveza Slovenije

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!