Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Dobrodošli na Pohodu po Vertovčevih poteh

Vabljeni na najbolj množičen pohod v Vipavski dolini, ki poteka skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer vam domačini postrežejo z odličnimi domačimi dobrotami.Pohod po Vertovčevih poteh poteka vsako leto prvo nedeljo po martinovi nedelji, pot pa je dobro označena čez celo leto. Letošnji 18. pohod po Vertovčevih poteh bo tonedeljo, 18. novembra.

Vabljeni na najbolj množičen pohod v Vipavski dolini, ki poteka skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer vam domačini postrežejo z odličnimi domačimi dobrotami.Pohod po Vertovčevih poteh poteka vsako leto prvo nedeljo po martinovi nedelji, pot pa je dobro označena čez celo leto. Letošnji 18. pohod po Vertovčevih poteh botonedeljo, 18. novembra.Pričetek pohoda je med 7.00 in 9.00 (letos se bo z jutranjo dobrodošlico na zadnje pohodnike zaradi volitev počakalo malo dlje) pri hrastu pred vasjo Ustjejužno od Ajdovščine.

Tradicionalni pohod po Vipavskih gričih nas pelje skozi vipavske vasi, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu, leta 1844 je izdal knjigo Vinoreja. Iz vasi Ustje poteka pot skozi Dolenje, preko Planine, kjer je Matija Vertovec služboval, do Jakulinov, kjer je bil rojen, ter skozi Šmarje, Vrtovčein Tevčenazaj na izhodišče na Ustju.

Ob poti je cela vrsta naravnih in kulturnih spomenikov, vse od nahajališča fosilov ob reki Vipavi do lepot tipičnih naselij Vipavske doline, še posebej spomeniško zaščitenega središča vasi Šmarje. Na Ostrem vrhu, enemu izmed razglednihtočk, se odpre čudovit pogled na Vipavsko dolino. Cerkvica sv. Marjete nad Dolenjami bo na dan pohoda odprta za oglede, v Jakulinih pa bodo pohodnike sprejemali ob glasbi Tamburaškega orkestra Danica iz Dobravelj. Osrednji postanek na poti bo v Šmarjah, kjer bo mogočepomalicati nekaj toplega, maša za pohodnike bo ob 10.30, takoj po njej pa tudi krajša slovesnost. Pohodnike bosta pozdravila Marijan Lozej, predsednik Društva Matija Vertovec, ter Andreja Škvarč, vodja trsničarskega središča Vrhpolje in velika poznavalka Matije Vertovca. Sprejeme za pohodnike pripravljajo tudi v drugih vaseh, skozi katere poteka pohod. Na stojnicah razstavijo in v nakup ponudijo svoje pridelke. Ob koncu pohoda je na izhodiščnitočki pri hrastu organizirana bogata kmečka tržnica z lokalnimi produkti.

Pot nam bo vzela približnopetur, lahko pa tudi več, če se bomo ustavili v katerem od vinskih hramov, ki jih ob tej poti ne manjka.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!