Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Filmski kalejdoskop: kinotečni program od 20. do 25. novembra

Društvo slovenskih režiserjev bo v torek, 20. novembra, ob 18. uri v Slovenski kinoteki že devetič podelilo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre, ki jo tokrat prejme filmska igralka Špela Rozin.

Spoštovani,Društvo slovenskih režiserjevbo vtorek, 20. novembra, ob 18. uriv Slovenski kinoteki že devetič podelilo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre, ki jo tokrat prejme filmska igralkaŠpela Rozin.Ob tej priložnosti si bomo ogledali filmČudna devojka(Jovan Živanović, 1962) po izboru nagrajenke. Podelitev nagrade bo po projekciji filma.Na dan dogodka so za prireditev na voljo brezplačne vstopnice.

Čudna devojka (Jovan Živanović, 1962)

34. Festival LGBT filmaVtorek, 20. novembra, ob 21. urise bo v Kinoteki s čutno in vizualno razkošno sodobno mojstrovinoSlužkinja(Park Chan-wook, 2016) odvila predigraFestivala LGBT filma. Film bo uvedla Sanja Struna, poznavalka korejskega filma in članica društvaFIPRESCI.Omenjena projekcija napoveduje letošnjo, že34. edicijo Festivala LGBT filma, ki je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi.Festival, ki bo na več lokacijah potekalod 24. novembra do 2. decembra, na kinotečno platno prinaša kalejdoskopske podobe raznolikosti. Na ogled bo 26 celovečernih in 13 kratkih filmov iz kar 27 držav.Kot v Kinotečniku zapiše sodelavka festivala, Jasmina Šepetavc, gre za"obsežno množico še nikoli videnih in kompleksnih podob LGBT+ oseb, ki se znajdejo v različnih okoliščinah, na različnih celinah, pripadajo raznolikim socialnim strukturam,to, da so LGBT+, pa je le ena od njihovih lastnosti, ki ne vodi v eno – tragično – usodo."in doda še, da program kot vedno ostaja političen, le da politika ni več nujno povezana s travmo.Več o letošnjem programu festivala lahko izveste nanovinarski konferenci, ki bo potekala vtorek, 20. novembra, ob 11. urivPritličju.

Kulturna ambasada PalestineKulturna ambasada Palestineje v letošnjem letu posvečena palestinskim ženskam, katerih življenja se pogosto odvijajo v tišini, njihova razmišljanja pa javnosti največkrat ostajajo nevidna. V sodelovanju zGibanjem za pravice PalestincevinGruppo Ibriq per la cultura e la causa Palestinesevas v Kinoteko vabimo na dva tematsko obarvana filmska večera.Vsredo, 21. novembra, ob 19. uribo na sporedu večkrat nagrajeni film, portret skupine palestinskih žensk v izraelskem zaporu,3000 noči(Mai Masri, 2015).Včetrtek, 22. novembra, ob 19. uripa si bomo ogledali še filmVila Touma(Suha Arraf, 2014), ki opisuje življenje treh neporočenih sester iz bogate krščanske družine v Ramali. Sestre na lastno željo živijo zaprte v družinski vili, saj želijo na tak način zamrzniti čas in zavrniti izraelsko vojaško okupacijo.Projekciji sledi pogovor z režiserko Suho Arraf.

Vila Touma (Suha Arraf, 2014),

GostjeSlovenskega knjižnega sejmana velikem platnuVsredo, 21. novembra, ob 21. uribo v Kinoteki na sporeduBelka(Claire Denis, 2009), film s katerim se Claire Denis vrača v Afriko, da bi nam podala podobo razdeljenega in čustveno nabitega postkolonialnega sveta.Pred projekcijo vabljeni tudi na pogovor s scenaristko filma, Mario Ndiaye, ki se bo naSlovenskem knjižnem sejmuprav tako zgodil vsredo, ob 18. uriv Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.Vpetek, 23. novembra, ob 20.30 urinas bo na projekciji nepozabne komedije izpod taktirke mojstra Stephena Frearsa,Riba po imenu Sharon(1993), obiskal scenarist omenjenega filma, irski pisatelj Roddy Doyle, ki se v Ljubljani mudi v okviruSlovenskega knjižnega sejma.Projekcijo bosta uvedla veleposlanik Irske v Republiki Sloveniji, njegova ekscelenca gospod Myles Geiran in scenarist filma Roddy Doyle.Na dan dogodka so za projekcijo na voljo brezplačne vstopnice.

The Snapper (Stephen Frears, 1993)

Konec tedna v KinotekiVpetek, 23. novembra, ob 18. uribo v sodelovanju s festivalomGroundedna sporeduEx Machina(2014), filmski prvenec britanskega režiserja Alexa Garlanda, ki se s provokativnimi idejami postavlja ob bok klasikam sodobne znanstvene fantastike, kot staIztrebljevalecaliTerminator.Vsoboto, 24. novembra, ob 19. uripa ste lepo vabljeni na projekcijo v okviru Bosansko-hercegovskih filmskih večerov. Ogledali si bomoMoški ne jočejo(Alen Drljević, 2017), film, navdahnjen z resničnimi dogodki, ki govori o tem, da moramo najprej oprostiti sebi, šele potem bomo lahko oprostili tudi drugim.Na dan dogodka so za projekcijo na voljo brezplačne vstopnice.

Ex Machina (Alex Garland,2014)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinotekaMiklošičeva cesta 281000 Ljubljana01/4342520www.kinoteka.sipress@kinoteka.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!