Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

MIRA LIČEN, Hommage à Carpaccio

Krstilnica Janeza Krstnika Piran

MIRA LIČEN, Hommage à Carpaccio

slika, monotipije

Krstilnica Janeza Krstnika Piran

Sobota, 1.december 2018, ob 11.00

Sodelujeta:Mira Ličen, avtorica razstave inNives Marvin, kustosinja Obalnih galerij Piran.

Večdesetletno delovanje Mire Ličen (1950, Pulj; 1973 diplomirala na ALU v Ljubljani in tu leta 1975 končala specialko za restavratorstvo) kot slikarke, restavratorke in konservatorke in dobre poznavalke sakralne in profane dediščine Pirana, je pogojevala odločitev, da Obalne galerije Piran sodelujemo pri projektu Carpaccievo leto v Piranu z organizacijo njene razstave Hommage à Carpaccio. Letos poteka petsto let od nastanka oltarne slike Marija z detetom na prestolu in šestimi svetniki (1518, olje na platnu, 280 x 210 cm), ki jo je za samostansko cerkev sv. Frančiška Asiškega v Piranu naslikal znameniti mojster Vittore Carpaccio. Minoritski samostan Piran v sodelovanju s piranskimi ustanovami in društvi vse leto pripravlja različne dogodke, delavnice, razstave, predavanja in strokovni simpozij z namenom, da bi se ta mojstrovina vrnila v Piran.

Slika Mire Ličen z upodobitvijo istega motiva je veličastna z živo barvito površino s prevladujočimi carpaccievskimi odtenki rdečein s premišljenimi aplikacijami modrin in njihovih odtenjanj ter zlasti s toplo občuteno svetlobno lucidnostjo. Znani svetopisemski motiv Marije z otrokom na prestolu, obdane s svetniki s prepoznavnimi atributi in številnimi ikonografskimi simboli, tudi Mira Ličen poudari s postavitvijo v središčno kompozicijo in seveda v iluzijo prostora, ki je delno abstrahiran tako, da le asociativno prepoznavamo dve veduti srednjeveškega Pirana. Le-ti in še drugi detajli iz te znamenite Carpaccieve mojstrovine so slikarko tako navdahnili, da jih je v svojem formalno oblikovnem izrazu na novo vizualizirala še v grafični tehniki monotipije.

Z javnim vodstvom bomo napovedali mednarodni znanstveni simpozij Carpaccio v Piranu, ki bo 3. decembra 2018 v Minoritskem samostanu.

INFO: Nives Marvin,nives.marvin@obalne-galerije.si, 041 630 689

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!