Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Koncert Orkestrskega cikla: SLOVENSKI KOMORNI ORKESTER Z DUNAJA, 27. 11.

Od kija in mesarice do žlahtne umetnosti

Slovenski komorni orkester z Dunaja

Jera Petriček Hrastnik,dirigentka● Bernarda Fink,mezzosopran

Koncert Orkestrskega cikla • Dvoran Union

torek, 27. november, 19.30- za IZVEN in abonente

Spored:Marij Kogoj:Bagatele za orkester(prir. A. Srebotnjak)

Antonín Dvořák:Biblijske pesmi, op. 99 za orkester

Felix Mendelssohn-Bartholdy:Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, "Škotska"

Od kija in mesarice do žlahtne umetnosti

Odkar so s cesarskega dvora poklicali Krpana, vemo, da kdor hočena Dunaj, mora pustiti trebuh zunaj. No, danes je tako, da se vse več Slovencev v severno sosedo odpravi prav zaradi slednjega. Saj veste, za kruhom. Tudi umetniki. In ker je Dunaj glasbeno središče, seveda ne preseneča, da se je v njem ustalilo lepo število slovenskih glasbenikov, ki kozmopolitskemu mestnemu zvenu dodajajo tudi slovenske note.

Te v zadnjih letih postajajo vse bolj slišane in prepoznavne tudi po zaslugi ambiciozne mlade dirigentkeJere Petriček Hrastnik, ki je nadarjene slovenske glasbenike, ki sicer delujejo v najrazličnejših avstrijskih orkestrih, tudi pri Dunajskih filharmonikih, združila vSlovenski komorni orkester z Dunaja. Ta si je že pridobil zvest krog poslušalcev, ki se nenehno širi tudi zaradi sodelovanj z velikimi glasbenimi osebnostmi, kakršna jeBernarda Fink, Argentinka, Slovenka in – kot pravi sama – "naturalizirana Korošica".

Ljubljenko občinstvo po vsem svetu je Dunaj že zdavnaj vzel za svojo, podelil ji je celo svoj najbolj laskavi naziv: avstrijska komorna pevka. A umetnica ostaja skromna, zvesta sama sebi in svojim koreninam: "Ne želim biti zvezda,tome ne zanima. Želim biti povezana z ljudmi, med katerimi živim." In tako se z veseljem odziva povabilom k sodelovanju s slovenskimi glasbeniki in z njimi tudi vabilu v naše mesto, kjer se že veselimo, da nas bo znova očarala s svojimi poglobljenimi in tenkočutnimi interpretacijami ter glasom, ki z žlahtnim zvenom in mehkobo poboža dušo.

Zato pozabite Krpana in njegovo robato silo. Slovenci srca Dunajčanov (in sveta) danes osvajamo z – umetnostjo!

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!