Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

IZHODNA POSLOVNA DELEGACIJE OB OBISKU ZUNANJEGA MINISTRA dr. MIRA CERARJA V ALBANIJI

V ponedeljek, 26. novembra, v organizaciji Agencije SPIRIT, MZZ in GZS v Tirano potuje 20-članska delegacija slovenskih podjetij. Delegacijo organiziramo ob priložnosti uradnega obiska zunanjega ministra Slovenije Mira Cerarja v Albaniji.

IZHODNA POSLOVNA DELEGACIJE OB OBISKU ZUNANJEGA MINISTRA dr. MIRA CERARJA V ALBANIJI Vponedeljek, 26. novembra, v organizaciji Agencije SPIRIT, MZZ in GZS v Tirano potuje 20-članska delegacija slovenskih podjetij. Delegacijo organiziramo ob priložnosti uradnega obiska zunanjega ministra Slovenije Mira Cerarja v Albaniji. Poudarek delegacije je na okoljskem področju, predvsem na obravnavi odpadnih in tehnoloških vod, pitni vodi ter odlagališčih. Interes za udeležbo v delegaciji so izkazala tudi podjetja iz drugih sektorjev, ki so bolj ali manj povezani z okoljskimi izzivi (energetika, inženiring, gradbeništvo, bančništvo, zaščita posevkov, razgradljiva plastika, IT, hladilna tehnika, zdravstvo, poslovne storitve). Delegacija predstavlja "follow-up" lanskoletne delegacije ob obisku ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška v Albaniji. Albanske partnerje in odločevalske strukture ponovno nagovarjamo s slovenskimi kompetencami, rešitvami in poslovnimi predlogi za okrepitev sodelovanja na naštetih področjih. Z Albanijo sicer opravimo letno dobrih 50 milijonov blagovne menjave z izrazitim presežkom na strani slovenskega izvoza. V izvozu prevladujejo zdravila, živila, avtomobili in stroji, na izvozni strani pa olja iz nafte in zelenjava. Investicijska izmenjava je nizka (4,0 milijone evrov slovenskih neposrednih investicij), velik interes za projektiranje in izvedbo pa izkazujejo slovenka okoljska podjetja. Albanija se namreč spopada z velikimi težavami na okoljskem področju, kar delno ovira tudi njeno približevanje EU. Kot običajno za izvedbo okoljskih projektov primanjkuje domačih in evropskih sredstev zato bi si želeli večje angažiranosti sredstev iz naslova slovenske mednarodne razvojne pomoči Albaniji in komercialnih kreditnih linij, ki bi pripomogle k odpiranju vrat slovenskim podjetjem na albanskem trgu. Udeležena podjetja: ALBAUGH TKI d.o.o., Cetis d.d., EAC - Slovenian Business Club, ESOTECH d.d., Ganimet Shala, s.p., GOJAK AGENZIA d.o.o., ING.KLAN d.o.o., Inštitut za vodarstvo d.o.o., ITSM CENTER d.o.o., KORONA d.d., Kolektor Sisteh d.o.o., Kračun d.o.o., LIMNOS d.o.o., MIM - Mediterranean institute for Monitoring Ltd., NLB d.d., Pinesta d.o.o., PURGATOR d.o.o., RIKO, d.o.o., SAN.KO.M d.o.o., TEMPOS okoljsko gradbeništvo d.o.o. Blagovna menjava je napovezavi.

Mag. Tajda Pelicon Vodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica Slovenije Služba za strateško komuniciranje in marketing Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana t:01 5898 136m:041 397 194 e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!