Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Gradivo z novinarske konference 70 let GŠ Nova gorica

V Glasbeni šoli Nova Gorica je danes, 26. novembra 2018, potekala novinarska konferenca, na kateri smo predstavili številne aktivnosti ob praznovanju 70-letnice te pomembne pedagoške glasbene ustanove na Goriškem. V priponki vam pošiljam strnjeno gradivo z novinarske konference.

Pozdravljeni.

V Glasbeni šoli Nova Gorica je danes, 26. novembra 2018, potekala novinarska konferenca, na kateri smo predstavili številne aktivnosti ob praznovanju 70-letnice te pomembne pedagoške glasbene ustanove na Goriškem.

Na novinarski konferenci so bili prisotni Sandi Vrabec - ravnatelj, Alessandro Sluga - podravnatelj, Marko Kodelja - dirigent, pesnica Vida Mokrin Pauer in učiteljica klavirja Andreja Konjedic Lenardič, ki so predstavili vse publikacije (zbornik, zbirka poezij, zgoščenke) izdane ob 70. obletnici šole.

Program bo oblikovalSimfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica s solisti- učenci šole - pod vodstvomMarka Kodelje. Povezoval bo perspektivni mladi goriški igralecJakob Šfiligoj, tudi učenec glasbene šole.

Pod režijo slavnostnega dogodka je podpisan dramski igralec SNG Nova Gorica,Radoš Bolčina.

Slavnostni govornik na koncertu bo predsednik RS,Borut Pahor.

Koncert je razprodan. Za vse dodatne informacije pa se obrnite na tajništvo Glasbene šole Nova Gorica(05 335 10 50).

NOVINARSKA KONFERENCA

70 let Glasbene šole Nova Gorica

1.

Zbornik "V TEMPU IN ODLOČNO"

Glasbena šola Nova Gorica je ob sedemdesetem jubileju izdala zbornik z naslovom V tempu in odločno. V njem je popisano delovanje šole v zadnjem desetletju. Predstavlja nadaljevanje kronologije Glasbene šole Nova Gorica in njenih predhodnic, ki je bila pred tem opisana v zbornikih ob 50. in 60. obletnici šole. Zbornik Z ljubeznijo do korenin iz leta 2000 opisuje zgodovino prvih pet desetletij, ob praznovanju 60. rojstnega dne pa je izšel zbornik z naslovom Glasbeno razmišljanje (2008). V najnovejšem zborniku so zajeti tako prispevki posameznih aktivov, pod katere so podpisani učitelji, kot tudi spomini in razmišljanja staršev naših učencev, ki so tako kot njihovi otroci tudi sami žulili klopi te ustanove. Nastal je v želji, da se Glasbena šola Nova Gorica oziroma njeno delovanje v zadnjem desetletju, in tudi širše, prikaže celostno, in sicer skozi oči različnih deležnikov. Zbornik je uredila muzikologinja Metka Sulič.

2.

SLAVNOSTNA AKADEMIJA, koncert ob 70-letnici Glasbene šole Nova Gorica

Četrtek, 29. november 2018, ob 18. uri - Kulturni dom Nova Gorica

Osrednji dogodek v počastitev 70 let delovanja Glasbene šole Nova Gorica bo Slavnostna akademija, ki bo potekala v četrtek, 29. novembra 2018, ob 18. uri v Kulturnem domu Nova Gorica.

Predstavili se bodo učenci, ki so dobitniki nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Soliste bo spremljal šolski simfonični orkester pod taktirko učitelja Marka Kodelje. Režijo dogodka je prevzel dramski igralec SNG Nova Gorica, Radoš Bolčina. Prireditev pa bo povezoval naš učenec in dijak gledališke gimnazije Jakob Šfiligoj. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. Uradni govor bo imel tudi župan Mestne občine Nova Gorica, Matej Arčon, neformalne govore bodo imeli tudi župani ostalih občin ustanoviteljic šole ter predstavniki različnih kulturnih in drugih institucij.

Program:

J. Stamitz (1717–1757): I. stavek Allegro iz Koncerta za flavto in godala v G-duru, op. 29

Simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica, solo: Eva Faganelj, flavta (mentor: Armando Mariutti)

J. S. Bach (1685–1750): VI. stavek Arioso iz kantate, BWV 156

Simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica, solo: Anamarija Vuga, oboa (mentorica: Andreja Konjedic Lenardič)

A. Vivaldi (1678–1741): I. stavek Allegro iz Koncerta za dve mandolini in godala, RV 532

Simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica, solista: Matija Skrt in Neža Marussi, kitari (mentorica: Barbara Gorkič)

W. A. Mozart (1756–1791): II. stavek Andante iz Koncerta za klavir in orkester v C-duru, št. 21, K 467

Simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica, solo: Erika Šavli, klavir (mentor: Miha Štokelj)

L. Koželuch (1747–1818): III. stavek Rondo iz Koncerta za klavir štiriročno v B-duru

Simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica, solista: Vid Mladovan in Kaja Fornazarič, klavir štiriročno (mentorica: Barbara Mačkić)

A. Borodin (1833–1887): Polovski plesi iz opere Knez Igor

Simfonični orkester Glasbene šole Nova Gorica

3.

Koncertni cikel ZVOKI MLADOSTI 2018, sezona VI.

Glasbena šola Nova Gorica vrsto let zapored organizira cikel koncertov, ki je prvenstveno namenjen učencem šole. V tokratni, 6. sezoni, ki je slavnostno obarvana, se predstavljajo nekdanji učenci, ki so nižjo glasbeno šolanje dokončali na naši šoli. Večina izmed njih je glasbo izbrala za svojo življenjsko pot in se danes uveljavljajo tako koncertno kot tudi v drugih glasbenih poklicih (poučevanje na različnih stopnjah). Letošnji Zvoki mladosti so se začeli s tradicionalnim koncertom učiteljev, ki je nastal v sodelovanju z 39. mednarodnih festivalom za sodobno glasbo Kogojevi dnevi. En večer je bil posvečen jazzu (trio Anže Vrabec-Jani Šepetavec-Matjaž Skaza).

V 2019 pa se bo oglasil tudi koncert renesančne in baročne glasbe (Bor Zuljan-lutnja in Mojca Gal-violina), komorno glasbo bodo zastopale violinistka Mojca Batič, harfistka Tea Plesničar in oboistka Ana Leban, večer opernih arij in samospevov pa bosta prispevala sopranistka Polona Pavlin Kante in tenorist David Čadež. V ciklu se bo predstavil tudi Godalni orkester NOVA Glasbenega društva NOVA, ki skrbi, da se učenci, po končanem šolanju, lahko še vedno udejstvujejo v orkestralnem igranju in obdržijo stik z glasbo, čeprav niso glasbe izbrali za poklicno pot.

petek, 18. januar 2019, ob 18. uri

Dvorana Coroninijevega dvorca, Šempeter pri Gorici

Večer komorne glasbe: Mojca Batič – violina, Tea Plesničar – harfa, Ana Leban – oboa

petek,1. februar 2019, ob 18. uri

Dvorana Coroninijevega dvorca, Šempeter pri Gorici

Koncert renesančno – baročne glasbe: Mojca Gal – violina in Bor Zuljan – lutnja

petek, 8. marec 2019, ob 18. uri

Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Koncert z glasbo za komorne godalne orkestre s solisti: Godalni orkester NOVA

četrtek, 4. april 2019, ob 18. uri

Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Večer samospeva in opernih arij: David Čadež – tenor in Polona Kante Pavlin – sopran

4.

Zgoščenki ENEJA LJUBIČA ŠINIGOJA in ODDELKA NADSTANDARDA

Ob jubileju Glasbena šola Nova Gorica izdaja tudi dve zgoščenki. Na prvi so skladbe, ki jih je napisal naš učenec Enej Ljubič Šinigoj, izvedli pa so jih učenci glasbene šole. Na drugem pa so predstavljene avtorske skladbe učencev, ki se v okviru nadstandardnega programa učijo jazz in pop petja pri učitelju Ivu Špacapanu.

5.

Zbirka poezij "S POEZIJO IN Z GLASBO KLAVIRJA OD JUTRANJIH DO NOČNIH ZVEZD"

Knjiga z naslovom "S poezijo in z glasbo klavirja ob jutranjih do nočnih zvezd" je nastala v sodelovanju učiteljice klavirja Andreje Konjedic Lenardič in ostalih učiteljev klavirskega aktiva z goriško pesnico Vido Mokrin Pauer. Projekt pisanja poezije navdahnjene s specifično skladbo, je bil izveden v okviru uglednega in odmevnega festivala klavirskih dni EPTA, ki je novembra 2016 potekal ravno na Glasbeni šoli v Novi Gorici. V knjigi so predstavljene poezije naših učencev. Priložena pa je tudi zgoščenka, na kateri so skladbe v izvedbi učencev udeleženih na delavnici ter recitacije učenčevih poezij v interpretaciji pesnice Vide Mokrin Pauer. Posnetki na zgoščenki so nastali v koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica. Vsi so posneti v živo ob poteku predstavitve poezij nastale na delavnici znotraj omenjenega festivala.

Metka Sulič

Odnosi z javnostmi

Glasbena šola Nova Gorica

031-371-747

Foto: Glasbena šola Nova Gorica

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!