Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Najava filmskih projekcij od 27. 11. do 4. 12. in začetek Filmskih dnevov LUX

V Kulturnem domu Nova Gorica v tem tednu pripravljamo naslednje filmske projekcije

V Kulturnem domu Nova Gorica v tem tednu pripravljamo naslednje filmske projekcije

Torek, 27. 11. 2018

ob 20.15: VSI VEJO, r. Asghar Farhadi (Francija, Italija, Španija, 2018)

Filmsko gledališče – torek in izven

Sreda, 28. 11.2018

ob 19.00: DRUGA STRAN VSEGA, r. Mila Turajlić (Srbija, Francija, Katar, 2017) - brezplačna projekcija

Filmski dnevi LUX

Petek, 30. 11. 2018

ob 18.00: SKRIVNO ŽIVLJENJE MAČK, r. Gary Wang (Kitajska, 2018, sinh.) 7+

Filmski vrtiljak

ob 20.15: ŽAREK V SRCU, r. Claire Denis (Francija, 2017)

Filmsko gledališče – petek in izven

Torek, 4. 12. 2018

ob 20.15: ŽAREK V SRCU, r. Claire Denis (Francija, 2017)

Filmsko gledališče – torek in izven

Druga stran vsega (Druga strana svega, Srbija, Francija, 2017, 100 min.)

Režija: Mila Turajlić Scenarij: Mila Turajlić Nagrade: nagrada za najboljši dolgometražni dokumentarec na Mednarodnem Festivalu Dokumentarnega Filma v Amsterdamu 2017, nagrada za najboljšega režiserja dolgometražnega dokumentarca na Mednarodnem Filmskem Festivalu RiverRun 2018, finalist nagrade LUX 2018. Zgodba Staro meščansko stanovanje v središču Beograda je bilo po drugi svetovni vojni, ob nacionalizaciji, razdeljeno na dva dela. Dvoje vrat je zapečatenih, na tej strani, kjer zdaj živi sedemdesetletna Srbijanka Turajlić, stoji pred njimi kavč, na drugi strani so omare njene sosede, ki se v letih po razpadu Jugoslavije ni odselila. Mila Turajlić skozi zgodbo o razlaščenem stanovanju svoje mame, ki je bila rojena takoj po vojni, opiše zgodbo nekega časa in prostora, komunizem, ki Srbijanki kot univerzitetni profesorici ni bil naklonjen, obdobje razpada skupne države, dviga srbskega nacionalizma, Miloševića, revolucijo leta 2000 in ponovni dvig nacionalizma med volitvami leta 2015, ko je srbski narod izglasoval vzpon nekdanjega Miloševićevega ministra za informiranje. Film o moralni drži posameznika, ki se čuti dolžnega, da se odzove na družbene spremembe v kriznih obdobjih.

Skrivno življenje mačk (Cats and Peachtopia, Kitajska, 2018, sinh., 105 min.) 7+

Režija: Gary Wang

Scenarij: Gary Wang

Producenti: Yu Zhou, Yuan Ye

Distribucija: 2i Film

Zgodba

Maček po imenu Blanket živi s sinom v stanovanju prijazne ženske. Nič jima ne manjka, imata lepo in mirno mačje življenje. Oče je popolnoma zadovoljen, saj je sit in mu je zelo udobno na njegovi blazini. A vedoželjnega sina močno daje radovednost, kaj se skriva na drugi strani okna. Ko oče sinu pove za skrivnostno deželo Peachtopia, je sin še bolj odločen, da gre na pot v to čudovito mačjo deželo. Izdela si krila in poleti skozi okno v veliki svet. Oče in njun sostanovalec papagaj se odpravita za njim. Na poti srečajo tudi druge živali, zaidejo v marsikatero nevarnost in predvsem odkrijejo mnoge skrivnosti tako preteklosti kot tudi sedanjosti.

Žarek v srcu (Un beau soleil intérieur, Francija, 2017, barvni, 94 min.)

Režija: Claire Denis

Scenarij: Christine Angot, Claire Denis

Fotografija: Agnes Godard

Glasba: Stuart A. Staples

Montaža: Guy Lecorne

Igrajo: Juliette Binoche (Isabelle), Xavier Beauvois (Vincent), Philippe Katerine (Mathieu), Josiane Balasko (Maxime), Nicolas Duvauchelle (igralec), Alex Descas (Marc), Laurent Grévill (François), Bruno Podalydčs (Fabrice), Paul Blain (Sylvain), Valeria Bruni Tedeschi (ženska v avtu), Gérard Depardieu (vedeževalec)

Produkcija: Curiosa Films, Cinémage 10

Festivali, nagrade: Cannes 2017: nagrada sekcije Štirinajst dni režiserjev – SACD; Cabourg 2017; München 2017; Moskva 2017; Karlovi Vari 2017; Melbourne 2017; Tromso 2017; Helsinki 2017; Köln 2017; New York 2017; Haifa 2017; Mumbay 2017

Povprečna ocena občinstva: 5

Povprečna ocena kritike: 4,5

Distribucija: Demiurg

Zgodba

Isabelle je pariška umetnica, ki se po ločitvi spušča v vrsto bežnih spolnih razmerij. Tu je Vincent, arogantni bankir, ki jo pripelje do orgazma samo, kadar razmišlja, kako odbijajoč se ji zdi. Nato mladi melanholični igralec, čigar kronična neodločnost ni ovira, da ga ne bi zvabila v posteljo. Potem so tu še nadaljnje priložnosti: njen čudaški občudovalec na lokalni ribji tržnici ali pa delavec, ki vzbudi odkrit odpor pri njenih svetovljanskih kolegih. Morda pa so vse poti usmerjene k vedeževalcu v podobi Gérarda Depardieuja, ki svojo prerokbo ukroji tako, da bi jo pripeljal k sebi ...

Hvala za objavo najave dogodkov v vašem mediju,

Mateja Poljšak Furlan

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!