Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Vabilo. Predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater (četrtek, 6. 12. ob 11. uri v SLOGI)

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) Vas vljudno vabita na predstavitev skupne številke revije za teorijo scenskih umetnosti AMFITEATER in ARS ACADEMICA (Skopje), ki bo v četrtek, 6. decembra 2018, ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) Vas vljudno vabita na predstavitev skupne številke revije za teorijo scenskih umetnosti AMFITEATER in ARS ACADEMICA (Skopje), ki bo včetrtek, 6. decembra 2018, ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

Druga številka šestega letnika Amfiteatra ter šesta številka Ars Academice prinašata rezultate bilateralnega projektaMakedonsko-slovenske gledališke vezi (od leta 1990 do danes), ki sta ga med letoma 2017 in 2018 izvajali Fakulteta dramskih umetnosti iz Skopja in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo iz Ljubljane. Predstavili bomo štiri razprave:

Zala Dobovšek in Sašo Dimoski:Gledališki most med Makedonijo in Slovenijo: gledališki festivali,

Sašo Dimoski, Ana Stojanoska in Hristina Cvetanoska:Vpliv slovenskega gledališča v Makedoniji (od 1990 do danes),

Sonja Zdravkova Džeparoska in Aldo Milohnić:Od jugoslovanskega baleta do postjugoslovanskega sodobnega plesa: premene sodelovalnih praks med makedonsko in slovensko plesno sceno,

Hristina Cvetanoska in Gašper Troha:Vljudna brezbrižnost. Izmenjave slovenske in makedonske dramatike med letoma 1990 in 2015.

Tematski blok dopolnjujeta še dva intervjuja s koreografom, plesalcem in plesnim pedagogom Dejanom Srhojem ter z režiserjem Slobodanom Unkovskim.

Poleg prispevkov, posvečenih mednarodnemu sodelovanju, šeBarbara Orelv svoji razpravi utemeljuje zametke postdramskega gledališča na Slovenskem, ki jih razkriva že v Eksperimentalnem gledališču (1955–1967) Balbine Battelino Baranovič;Mateja Fajt predstavlja prvo temeljito raziskavo zaodrskega dela krojačic, šivilj, garderoberk, garderoberjev in čevljarjev v slovenskem institucionalnem gledališču;Tomaž Toporišič pa recenzira knjigoHeteronomija umetnosti in avantgardAleša Erjavca. Novo številko revije bomopredstavili v družbi makedonsko-slovenskih avtoric_jev razprav. Lepo vabljeni!

Revijo Amfiteater je ustanovila UL AGRFT. V letu 2015 je revija začela izhajati v soizdajateljstvu s SLOGI. Ob tem pa ostaja univerzitetna znanstvena revija, z dvema številkama v letniku. Izdajo publikacije sta finančno podprla Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.si

Foto: Slogi

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!