Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Državi manj, delavcem več

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pred jutrišnjo obravnavo predloga novele zakona o minimalni plači v Državnem zboru ponovno poudarjamo, da je treba v Sloveniji razbremeniti stroške dela in delavcem dati višje neto plače. Če bi si država manj vzela, bi delavcem ostalo več, so prepričani obrtniki in podjetniki.

Državi manj, delavcem več

Ljubljana, 28.november 2018– V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pred jutrišnjo obravnavo predloga novele zakona o minimalni plači v Državnem zboru ponovno poudarjamo, da je treba v Sloveniji razbremeniti stroške dela in delavcem dati višje neto plače. Če bi si država manj vzela, bi delavcem ostalo več, so prepričani obrtniki in podjetniki.

Predlog v korist državi

Leta 2020 bo minimalna plača znašala 700 EUR neto, kar pomeni, da se bodo stroški delodajalca povečali za 10 % oziroma 100 EUR. Delavec bo dobil 60,40 EUR neto več, ostalo pa bo pobrala država. Tudi pri dodatkih bo imela koristi država. Delavcu s 30-letno delovno dobo ob osnovni plači 600 EUR bruto pripada 90 EUR bruto dodatka za delovno dobo (15 %). Po novem predlogu bo sicer delavec iz naslova dodatka prejel višjo plačo (57,17 EUR neto več), vendar pa bo največjo korist zopet imela država, ki bo pobrala 36 % od bruto zneska dodatka (32,83 EUR). Strošek delodajalca (bruto II) bo zaradi izvzema dodatka iz minimalne plačevišji za 9 %.

V OZS zato ponovno poudarjamo, da bi morala država razbremeniti stroške dela, tako da bi delavci imeli višje neto plačena račun nižjih davčnih obremenitev. Da si tudi delodajalci želijo višje neto plačeza svoje delavce, je pokazalaanketa OZS.Skoraj vsi obrtniki in podjetniki (99 %) so namreč odgovorili, da podpirajo predlog o razbremenitvi plač z dohodnino, pri čemer bi delavec ob enaki bruto plači dobil višje neto izplačilo.

"Naša država bi morala razbremeniti stroške dela, da bi delavcem ostalo več. Razlika med bruto in neto plačo je prevelika. Od dviga plač bo največ dobila država prek prispevkov," opozarjaBranko Meh, predsednik OZS.

Starejši delavci težko do zaposlitve

Poleg poviševanja minimalne plačenov predlogpredvideva tudi izvzem vseh dodatkov iz minimalne plače(za posebne pogoje dela, delovna in poslovna uspešnost in dodatek za delovno dobo). Dodatek za delovno dobo po zakonu pripada vsakemu delavcu, zato bo največje povišanje plač ravno na račun tega dodatka. Iz tega izhaja, da bodo spet negativno diskriminirani starejši delavci, ki imajo višji dodatek za delovno dobo. Zaradi tega bodo še težje dobili zaposlitev, saj bodo stroški dela za delodajalca višji.

Nič več socialnega dialoga o minimalni plači

Ministru za delo se pred povišanjem minimalne plačene bo več treba posvetovati s socialnimi partnerji.Todoločilo je namreč črtano v novem predlogu sprememb Zakona o minimalni plači, ki so ga minuli teden podprle vse koalicijske stranke in Levica. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki je članica Ekonomsko-socialnega sveta, obžalujemo, da koalicija ne vidi več potrebe po dialogu s socialnimi partnerji o tako pomembnih temah kot je plača.

Mira ČrešnarVodja odnosov z javnostmi

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJECelovška 71, 1000 LjubljanaT:+386 (0)1 58 30 823, 580 30 501M:+386 (0)41 936 844

E:mira.cresnar@ozs.si|www.ozs.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!