Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Vabilo na pogovor o delu in življenju Ivana Cankarja

V letošnjem decembru bo minilo 100 let od smrti pisatelja, esejista in politika Ivana Cankarja (1876 – 1918). Založba Beletrina in Slovenska matica se bosta poklonili enemu največjih slovenskih pisateljev in spominu na njegovo življenje in ustvarjanje 6. decembra ob 17. uri v prostorih Slovenske matice. Direktor Beletrine Mitja Čander ter poznavalec Cankarja dr. Igor Grdina bosta ob tej priložnosti spregovorila o pisateljevem življenju, delu in novem biografskem delu o Cankarju.

Spoštovani, V letošnjem decembru bo minilo100 let od smrti pisatelja, esejista in politika Ivana Cankarja(1876 – 1918).Založba Beletrina in Slovenska matica se bosta poklonili enemu največjih slovenskih pisateljev in spominu na njegovo življenje in ustvarjanje 6. decembra ob 17. uri v prostorih Slovenske matice. Direktor Beletrine Mitja Čander ter poznavalec Cankarja dr. Igor Grdinabosta ob tej priložnosti spregovorila o pisateljevem življenju, delu in novem biografskem delu o Cankarju. Pri Beletrini je izšlabiografija o Ivanu CankarjuIvan Cankar. Portret genija(Igor Grdina). Nobena biografija do sedaj ni tako izčrpno in zgoščeno predstavila prav tistega dela Cankarja, ki je še bolj nabit s strastjo in skrivnostnostjo kot njegovo pisanje – Cankarjevo življenje samo. Virtuozna Grdinova pisava sledi dijaku, umetniku in intelektualcu, Cankarjevi vlogi med prvo svetovno vojno in nas mojstrsko vlečedo zadnje strani. Preplet Cankarjevih odnosov do drugih kultur in umetniških zvrsti ter drugih ustvarjalcev še nikoli ni bil razkrit na tak način. V biografiji opazujemo tudi Cankarjeve odnose z ženskami, a tokrat skozi intimnejše vidike njegovih razmerij. Igor Grdinaje doktoriral iz slovenske literarne zgodovine in zgodovine. Raziskovalno se posveča predvsem zgodovini starejše in novejše slovenske književnosti. Njegova bibliografija obsega več kot 1300 enot; od tega je več kot 30 samostojnih knjig. Je znanstveni svetnik na ZRC SAZU, sodeluje tudi z AMEU-ISH in predava na Univerzi v Novi Gorici. PriSlovenski matici100-letnico smrti enega največjih slovenskih pisateljev, dramatikov in novelistov Ivana Cankarja obeležujejo z objavo ponatisa Cankarjevega romanaNovo življenje(prvič izšlo pri Slovenski matici leta 1908). Novo izdajo romana Novo življenje so obogatili s tehtnima in obsežnima spremnima beseda,a akad. dr. Franceta Bernika in dr. Vesne Mikolič. Prijazno vabljeni!

Copyright © 2018 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane. Naš poštni naslov: Beletrina, zavod za založniško dejavnost Kersnikova 4 Ljubljana 1000 Slovenia

Foto: Beletrina

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!