Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

SOOČANJA s sodobno vizualno umetnostjo

Predavanje in predstavitev knjige sreda, 5. december 2018, ob 19. uri Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

SOOČANJA s sodobno vizualno umetnostjo

MARKO POGAČNIK: Slovenija čudežna

Predavanje in predstavitev knjige

sreda, 5. december 2018, ob 19. uri

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V letošnjem letu je Marko Pogačnik pri založbi Beletrina izdal najnovejšo knjigo, ki jo je naslovil Slovenija čudežna. Knjiga ponuja neobičajen in poglobljen vpogled v slovenski kulturni in duhovni prostor in kaže na obstoj številnih vidikov domačega prostora, katerim se še nismo čudili in ki jih prebivalci te lepe dežele prepogosto spregledamo. Avtor na 550 straneh na povsem nov način predstavi Slovenijo kot živ več-dimenzionalni organizem. Posebej se posveča vpetosti Slovenije v vitalno-energijsko kompozicijo Evrope in vprašanju, kaj je tisto ključno, kar lahko Slovenija prispeva k uspešni planetarni preobrazbi, ki se odvija v nas in okoli nas.

Marko Pogačnik s knjigo in tokratnim predavanje želi povabiti Slovence, "da začno obiskovati kraje, pokrajine in mesta na neobičajen, bistveno bolj poglobljen način – tudi, da lastne kraje spoznajo z drugih zornih kotov, kot so jih sicer vajeni. Če pogledamo vse te odlične vodiče k Sloveniji, se zdi, da je o njej že vse zapisano in ni kaj iskati. S knjigo Slovenija čudežna dežela želim pokazati, da obstajajo še mnogi vidiki slovenskega prostora, katerim se še nismo čudili in za katere kot začasni prebivalci te dežele premalo skrbimo."

O avtorju

Marko Pogačnik (1944), ki je med drugim oblikoval tudi slovenski državni grb, je diplomiran kipar, Unescov umetnik za mir, soustanovitelj gibanja OHO in član skupine OHO (1965–1971) ter član poljedelske in umetniške komune Družina v Šempasu (1971–1979). Od samih začetkov se ukvarja s krajinsko umetnostjo in z zdravljenjem Zemlje s svojo lastno metodo, ki jo je poimenoval litopunktura – umetnost akupunkture pokrajin in mest, povezano s slikovnim jezikom kozmogramov. Razvija telesne vaje dotika Gaje in projekt Geopunkturnih krogov. Leta 1991 je za pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada. Je tudi avtor številnih knjig, kot zadnja je leta 2018 izšla, Slovenija čudežna (Ljubljana: Beletrina in Društvo za sožitje človeka, narave in prostora Vitaaa).

Vljudno vabljeni!

Hvala za objavo in lep pozdrav,

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!