Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Sporočilo za javnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije: Na portal e-VEM tudi po potrdilo A1 za voznike, monterje in serviserje

Po novem je na portalu e-VEM vzpostavljena tudi e-storitev za oddajo vloge in pridobitev potrdila A1 za delavce s področij izvajanja montaž in servisov ter opravljanja mednarodnega cestnega prometa (vozniki).

Sporočilo za javnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije: Na portal e-VEM tudi po potrdilo A1 za voznike, monterje in serviserje

Ljubljana, 30. 11. 2018 - Po novem je na portalu e-VEM vzpostavljena tudi e-storitev za oddajo vloge in pridobitev potrdila A1 za delavce s področij izvajanja montaž in servisov ter opravljanja mednarodnega cestnega prometa (vozniki).

Slovensko podjetje, ki želi v drugi državi članici EU, EGS ali Švicarski konfederaciji izvajati storitve, mora za vsakega delavca, ki ga namerava napotiti na delo v tujino,pridobiti potrdilo A1. S potrdilom delavec v tujini izkaže, da je tudi v času dela na območju druge državeostal vključen v obvezna socialna zavarovanja v Republiki Sloveniji.

Na portalue-VEMje bila s 1. januarjem 2018, skupaj z uveljavitvijo Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS), vzpostavljena elektronska vloga za pridobitev potrdila A1 za napotitev delavcev in samozaposlenih oseb (s.p.) na delo v tujino (člen 12 Uredbe ES št. 883/2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti).

Preko portala je od30. novembra 2018možno oddati e-vlogo za pridobitev potrdila A1 še zavoznike, monterje in serviserje, ki svoje delo običajno in v daljšem obdobju opravljajo v več državah. Pri teh delavcih je potrebno upoštevati drugo pravno podlago, in sicer člen 13 navedene Uredbe.

V prvih devetih mesecih leta 2018 je bilo preko portala e-VEM za napotene delavce izdanih okoli63.000 potrdil A1, v istem obdobju pa je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije izdal šepreko 30.000 potrdil A1za delavce, ki običajno delajo v dveh ali več državah EU, EGS ali Švici. Od teh 30.000 potrdil jih je velika večina izdanih prav za delavce voznike, monterje in serviserje.

Nova storitev je bila na portalu vzpostavljena na pobudo podjetnikov samih ter v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvom za javno upravo in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Z novo e-vlogo se dopolnjuje nabor storitev, ki jih poslovni subjekti lahko opravijo po elektronski poti in na daljavo. Po prejemu e-vloge bo ZZZS preveril, če so izpolnjeni pogoji iz Uredbe in v takem primeru izdal potrdilo A1. Oddane vloge bodo bistveno hitreje obravnavane, delodajalci pa bodo potrdila A1 za svoje delavce prevzeli na portalu e-VEM. Potrdilo zavoznike, monterje in serviserje se lahko izda za obdobje do 12 mesecev. Preko portala e-VEM delodajalec lahko zahteva tudi predčasno razveljavitev potrdila A1.

Poslovnim subjektom, ki potrebujejo omenjena potrdila, svetujemo, da spremljajo obvestila in informacije, ki so na voljo naportalu e-VEM, kot tudi na spletnih stranehZavoda za zdravstveno zavarovanje SlovenijeinMinistrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiMinistrstvo za javno upravoZavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!