Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Danes ob 18. uri: literarni večer z Dušanom Mercem

Pri Beletrini je pravkar izšel novi roman Dušana Merca, avtorja, ki vselej brez dlake na jeziku piše in govori o napakah sodobnega vsakdana. Pa tudi preteklega – zgodbo romana Slepe miši je zasnoval na resničnih zgodovinskih dejstvih, tajnih obsodbah in montiranem protivohunskem procesu proti deveterici bolgarskih in jugoslovanskih državljanov, med katerimi je bil tudi Agop Stepanjan.

Kljub temu da se je imel za umetnika in pisatelja, ni bil sposoben ustvariti niti namišljenega razloga, vsaj namišljenega razloga, zakaj naj bi ga opazovali, mu sledili.

- Dušan Merc,Slepe miši

Spoštovani, Pri Beletrini je pravkar izšel novi roman Dušana Merca, avtorja, ki vselej brez dlake na jeziku piše in govori o napakah sodobnega vsakdana. Pa tudi preteklega – zgodbo romana Slepe miši je zasnoval na resničnih zgodovinskih dejstvih, tajnih obsodbah in montiranem protivohunskem procesu proti deveterici bolgarskih in jugoslovanskih državljanov, med katerimi je bil tudi Agop Stepanjan. Ob izidu nove knjige vas vabimo naliterarni večer z avtorjem, ki bo vponedeljek, 10. decembra ob 18. uri v Knjižnici Prežihov Voranc (Tržaška cesta 47a, Ljubljana).Z Dušanom Mercem se bosta pogovarjala knjižničarja Barbara Marinčič in Rok Dežman. Pripovedovalec romanaSlepe mišije knjižničar, ki je tik pred upokojitvijo. Na njegovem delovnem mestu se nenadoma znajde knjiga Igorja Omerze "1984, Orwelovo leto Agopa Stepanjana" o montiranem protivohunskem in protiterorističnem procesu v Ljubljani leta 1984. V Kadetski šoli za miličnike kadete, kjer je bil zaposlen pred tridesetimi leti kot knjižničar, je bil tudi sam protagonist osumljen sodelovanja z domnevno teroristično in vohunsko skupino. Šele ko prebira podtaknjeno knjigo, ugotovi, zakaj so ga takrat zasliševali in zasledovali. Na tajnem montiranem procesu na vojaškem sodišču so bili takrat obtoženi in obsojeni bolgarski in jugoslovanski državljani, ki niti približno niso vedeli, česa so jih obtožili ter zakaj. Bistvo omenjenega procesa se skriva v tem, da je bil tajen in da so bili obsojeni popolnoma nedolžni ljudi z obrobja družbe, ki niso imeli zaveznikov na pomembnih položajih in nobene možnosti, da bi se na vojaškem sodišču branili. Dušan Mercje bil sprva zaposlen kot učitelj slovenščine, nato pa dvaintrideset let ravnatelj Osnovne šole Prule. V svoji dolgoletni pisateljski karieri je izdal trinajst romanov, tri zbirke kratkih zgodb in knjigo esejev. Večkrat je bil nominiran za kresnika in nagrado Prešernovega sklada. Dogodek organizirata založba Beletrina in Knjižnica Prežihov Voranc. Prijazno vabljeni!

Copyright © 2018 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane. Naš poštni naslov: Beletrina, zavod za založniško dejavnost Kersnikova 4 Ljubljana 1000 Slovenia

Foto: Beletrina

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!