Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Vse, kar dovoli nebo: kinotečni program od 11. do 16. decembra

v torek, 11. decembra, ob 18. uri lepo vabljeni na projekcijo filma Operacija Cartier (Miran Zupanič, 1991), s katero bomo obeležili devetdeseti rojstni dan pomembnega slovenskega skladatelja Urbana Kodra, ki je z iskrivo ustvarjalno potjo močno obogatil slovensko kulturo, neizbrisen pečat pa je z glasbo za več kakor dvajset filmov pustil tudi na domači filmski pokrajini.

Spoštovani, vtorek, 11. decembra, ob 18. urilepo vabljeni na projekcijo filmaOperacija Cartier(Miran Zupanič, 1991), s katero bomo obeležilidevetdeseti rojstni dan pomembnega slovenskega skladatelja Urbana Kodra, ki je z iskrivo ustvarjalno potjo močno obogatil slovensko kulturo, neizbrisen pečat pa je z glasbo za več kakor dvajset filmov pustil tudi na domači filmski pokrajini. * * * Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s TV Slovenija.

Klasiki Vsredo, 12. decembra, ob 17. uribo v sklopuKino-katedre za pedagogena sporeduAmarcord(1973), eden najbolj priljubljenih filmov velikega italijanskega režiserja Federica Fellinija. Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha. Za film so na voljo brezplačne vstopnice. Vsredo ob 21. uribo na sporedu še klasikaVse, kar dovoli nebo(Douglas Sirk, 1955); ena najslovitejših filmskih romanc vseh časov, ki ekspresionistične zakonitosti žanra melodrame pripelje do vrhunca in jih obenem izkoristi za uničujočo kritiko zlagane družbe. Vsoboto, 15. decembra, ob 20. urinas bo na Divji zahod z ultimativnim špageti vesternomDober, grd, hudoben(1966) popeljal Sergio Leone, vnedeljo, 16. decembra, ob 21. uripa bo v sklopu rubrike Klasiki na sporedu še film finskega mojstra Akija Kaurismäkija,Mož brez preteklosti(2002).

Vse, kar dovoli nebo (Douglas Sirk, 1955)

S filmom proti korupciji: Ivan Komisija za preprečevanje korupcije tudi letos ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, 9. decembru, pripravljaTeden boja proti korupciji, ki ga bo včetrtek, 13. decembra, ob 19. uris projekcijo večkrat nagrajenega filmaIvan(Janez Burger, 2017) zaokrožila v Slovenski kinoteki. Burgerjev film nam ponudi vpogled v problematiko družbe, ki je do te mere prepredena s korupcijo, da ta postane samoumevna, boj proti njej pa predstavlja toliko večji izziv.

Ivan (Janez Burger, 2017)

Kino Ekran: Balada o Moskvi V 14. izvedbi nanizankeKino Ekran, ki bo na sporedu vpetek, 14. decembra, ob 19. uri, si bomo v Slovenski kinoteki ogledali lirično komedijoBalada o Moskvi(Georgij N. Danelija, 1963). Balada o Moskviv filmskih zgodovinah nastopa predvsem kot zimzelena komedija sovjetske "odjuge" – obdobja relativne svobode ob koncu 50. in 60. let, ki so ga avtorji izkoristili za drzno podajanje kritičnih in subjektivnih perspektiv, realistično tematiziranje družbenih razmer, pa tudi za odkrito komercialne poskuse, ki so se spogledovali z zahodno filmsko konfekcijo. * * * Film bo uvedelNil Baskar, projekciji sledi razprava. * * * Vstop na projekcije Kina Ekran je za vse naročnike revije Ekran brezplačen.

Balada o Moskvi (Georgij N. Danelija,1963)

Prvič na kinotečnem platnu: program kratkih filmov Charlesa Chaplina V sklopu rednih kinotečnih nanizankKinotečna matinejainKino-uhobomo vnedeljo, 16. decembra, ob 17. uriv Kinoteki predvajali program zgodnjih kratkih filmov Charlesa Chaplina. Na sporedu bodo filmiŽenska(1915),Dolga noč(1915),Policija(1916) inGrof(1916), ki jih bomo na kinotečnem platnu prikazali prvič! * * * Prve tri filme bo na klavirju spremljalAndrej Goričar, četrtega pa bomo zavrteli z glasbo, ki je na kopiji. * * * Projekcijo bo uvedla Maja Krajnc.

Grof (Charles Chaplin, 1916)

Podarite filmsko leto Decembra lahko svoje prijatelje in družino obdarite z darilno ponudbo Slovenske kinoteke in jih razveselite z nepozabnimi filmskimi doživetji. Ponudbo si lahko ogledate nasledeči povezavi. * * * Akcija traja do 10. januarja 2019. Ob vsakem nakupu prejmete darilo. * * * Prednovoletne nakupe lahko opravite na blagajni Kinoteke (ki se odpre uro pred prvo predstavo in zapre ob začetku zadnje predstave). Za dodatne informacije lahko pišete nablagajna@kinoteka.siali pokličete na 01/43 42 525.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!