Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

LUD Literatura

Pesmi iz drobovja in pesmi iz uma

LUD Literatura

Pesmi iz drobovja in pesmi iz uma

Elektronski medijwww.ludliteratura.siprinaša sveženj prispevkov s predstavitvijo mlade ruske pisateljice Gale Uzrjutove.

intervjukratka zgodbapoezija

Gala Uzrjutova(1983), ruska pesnica, pisateljica indramatičarka, je bila septembra 2018 prva gostja enomesečne pisateljske rezidence, ki jo vŠvicariji organizira Ljubljana, Unescovo mesto literature.

Bila je večkratna finalistka pesniških natečajev, prejemnica nagrade natečaja evropske mreže zadramske prevode, drugouvrščena naproznem natečaju Dimitrija Gorčeva, prejemnica nagrade Nikolaja Blagova zapoezijo, prejemnica nominacij zanajboljšo rusko dramo innajboljši prvenec. V poeziji jo še posebej zanima sledenje zvočnosti, razvija pa tudi svojevrsten koncept pisanja kot nekakšnega živalskega instinkta, ki poskuša spoudarkom nafizičnosti ohranjati zvestobo prvinskosti zaznavanja.

V Sloveniji se ji je zdelo čudno, da se je drugim zdelo čudno, da je poleg znamenitosti, kot je Bled, obiskala tudi Domžale.

Besedilo je vresnici zelo fizičnastvar

Intervju z Galo Uzrjutovo

Andrej Hočevar

"Od otroštva živimo v določenem zvočnem okolju in se privajamo na te ali one zvoke. Zvočna miselnost človeka iz hribovite pokrajine ali vasi ob oceanu se bo opazno razlikovala od zvočne miselnosti prebivalca mesta, v katerem ni reke. Jaz živim v Uljanovsku, mestu, ki se nahaja na bregu velike reke Volge, in včasih se mi zdi, da slišim reko, tudi če je ni.

Za raziskovanje poljubnega prostora moraš biti aktiven poslušalec. Zvok je ena prvih stvari, ki jih začutimo, ko pridemo na nov kraj. Lahko nam je všeč ali nas razdraži, veseli ali straši, intoje pomembno za zaznavanje kraja v celoti.

V Sloveniji sem obiskala deset mest, vasi in krajev, kjer sem posnela različne zvoke. Nastalo je okoli sto posnetkov, po katerih sem napisala nekaj pesmi. Projekt je bil posvečen zvokom Slovenije, kar ne pomeni, da sem pisala o zvokih. Pomeni, da so bili zvoki izhodišče za pesmi. Zame je poezija zvok, pri čemer gre za zvok, ki je prvoten, brez urejanja."

Preberi

Ravnica

kratka zgodba

Poročiti se brezočetovega blagoslova je bilo lahko. Dovolj je bilo prezreti, kako on edini med pražnje oblečenimi gosti stoji vdelovni obleki zmadeži motornega olja. Dovolj je bilo spregledati, da poobredu edini ni šel vrestavracijo, temveč se je vrnil nadelo vavtomehanično delavnico.

Poročiti se brez očetovega blagoslova ni bilo lahko. Težko se je po sedmih letih, odkar je sprijet s severom, z njim soočiti na naših poljih. Letališče je vase potegnilo svoj stekleni trebuh, ki je poudarjal pričakovanje snidenja. Ne vem, ali jetomojemu očetu pomembno, toda oprala sem si lase. Zdelo se je, da mu po ločitvi od moje mame nič več ni bilo važno. Sodeč po razrasli bradi, se ves ta čas ni bril. Želela sem si ogledati njegov obraz, toda bala sem se, da bo opazil.

Preberi

Povsod so Domžale

sedem pesmi

kako najti izhod izlastne hiše kako iti zazvokom njegovega glasu pošta! pošta! desno levo ali naravnost pošta! pošta! od kod prihaja glasnejši zvok? pošta! pošta! vkatero koli smer greš– povsod je nekogaršnja hiša povsod so Domžale pošta! pošta! ko prideš sem takoj naletiš natuje hiše

Preberi

Foto: LUD Literatura

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!