Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS letos praznuje deset let

Danes so v Mariboru podjetjem, organizacijam in posameznikom že desetič zapored podelili nagrade Horus

Slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS letos praznuje deset let

Danes so v Mariboru podjetjem, organizacijam in posameznikom že desetič zapored podelili nagrade Horus

(Maribor, 13.december 2018) Danes so ob 10. uri v Hotelu Draš v Mariboru podelili letošnja priznanja in nagrade v okviru projekta Slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS 2018. Nagrade in priznanja podeljujeta IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornostiin PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi, v sodelovanju s številnimi podpornimi partnerji projekta. S tem projektom želijo partnerji poiskati in nagraditi celovite pristope podjetij in posameznikov k družbeni odgovornosti in trajnostnem razvoju. Častni pokrovitelj nagrade je Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije.

Nagrada Horus je del nacionalne strategije osveščanja za več družbene odgovornosti, ki jo na ta način izvajajo številna strokovno-interesna združenja v sodelovanju z Inštitutom za razvoj družbene odgovornosti - IRDO in PRSS - Slovenskim društvom za odnose z javnostmi.

Člani ocenjevalne komisije nagrade Horus 2018 so bili razdeljeni v več podskupin in v dva kroga ocenjevanja. Vloge je v vsakem krogu ocenjevalo šest strokovnjakov, skupaj jih je bilo dvanajst,predsednica Ocenjevalne komisije je bila mag. Natalie C. Postružnik.

Medfinalistenagrade HORUS 2018 so se uvrstili vsi kandidati, ki so doseglivsaj 51 % vseh možnihtočkv prvem krogu ocenjevanja.Zmagovalcev razpisaza Slovensko nagrado za družbeno odgovornost Horus 2018 v posameznih kategorijah po izboru ocenjevalne komisije (2. krog ocenjevanja) je bilo več.

V kategorijiHorus za strateško celovitost pravne osebeje medmajhnimi neprofitnimi podjetjinagrado prejelo podjetjeZaposlitveni center Avantus d.o.o..V kategorijimajhna profitna podjetjaje nagrado prejeloJavno podjetje Komunala Brežice d.o.o..Finalisti v tej kategoriji so bili še Prohit d.o.o., Mega M d.o.o. in Zeus d.o.o..

Nagrado za projektje v kategorijimajhna neprofitna organizacijaprejelo podjetjeZaposlitveni center Avantus d.o.o..Finalist v tej kategoriji je bila še Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Mednarodni center za ekoremediacije.

V kategorijivelika neprofitna organizacijajeza projektnagrado prejelaPlaninska zveza Slovenije (Odbor "Planinstvo za invalide/OPP"),v kategorijimajhna profitna organizacijapaSAP d.o.o..

Splošna posebna priznanjasta prejelaMarjan Videnšekiz društva Preporodtermag. Danilo Burnačiz javnega podjetja Mariborski vodovod d.d..

V kategorijiposebna priznanja – novinarje nagrado Horus 2018 prejelaEdita Cetinski Malnar, Oddaja Prava ideja, RTV Slovenija.

Podjetniku s slovenskimi koreninami, ki deluje v zamejstvu oz. o svetunagrada letos ni bila podeljena, za finalista pa je priznanje prejel Mark Pahulje iz Kanade.

Marjan Šarec, predsednik VladeRepublike Slovenije,je kot častni pokrovitelj nagrade Horus 2018v nagovoru k Zborniku finalistov nagrade Horus 2018 zapisal:

"Spoštovani, sodelovanje, intov najširšem pomenu, je v današnjem času temeljnega pomena, tudi sodelovanje gospodarstva in civilne družbe. Gre namreč za korak – ki pa ne sme biti edini - k doseganju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

V ospredje moramo postaviti človeka.Tosmo celo dolžni storiti. Ne smemo namreč spregledati, da družbena odgovornost raste iz osebne. Vse se začne pri posamezniku. Zato bi morali stremeti k ustvarjanju zadovoljnih ljudi, družbe razum(evanj)a, sočutja in solidarnosti. Da bi človek postal Človek, ljudje pa Ljudje.

Od tod bodo vse nadaljnje poti lažje. Medsebojna povezanost in sodelovanje, spoštovanje vseh in vsakogar, zavedanje pravic in dolžnosti ter poštenje bodo postali samoumevni. Dobre poslovne prakse, razvoj skupnosti, skrb za okolje in odgovornost, tudi upravljanja, naj bodo (novo) pravilo delovanja. Le tako bomo želi želeno: večjo mednarodno prepoznavnost, ugled, motivirane zaposlene, dobre poslovne partnerje, dobičke ter ne nazadnje večjo konkurenčnost.

Kot častni pokrovitelj Slovenske nagrade za družbeno odgovornost Horus 2018, ki že deseto leto krepi zavedanje o pomenu naše najprej osebne in nato družbene odgovornosti, vsem nagrajencem in prejemnikom posebnih priznanj izrekam iskrene čestitke in jim želim še veliko družbeno odgovornih uspehov."

Nagrado Horus podeljujeta Inštitut za razvoj družbene odgovornosti - IRDO in PRSS - Slovensko društvo za odnose z javnostmi v sodelovanju s številnimi partnerskimi organizacijami in podpornimi partnerji kot so Ameriška gospodarska zbornica, CNVOS – Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Društvo za marketing Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije, Slovensko združenje ZN za trajnostni razvoj, Slovensko združenje za kakovost in odličnost, Štajerska gospodarska zbornica, Združenje delodajalcev Slovenije,Združenje Managerin drugi.Projekt sofinancirajo prijavitelji,Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetuter Urad RS za mladino.Partner klipinga je Press Clipping d.o.o..

Nagrada Horus je začela nastajati leta 2008, ko stamag. Natalie Cvikl Postružnik, takrat še predsednica Slovenskega društva za odnose z javnostmi, inmag. Anita Hrastiz inštituta IRDO ugotovili, da v Sloveniji manjka priložnosti, da bi se podjetja o družbeni odgovornosti lahko učila eden od drugega. Skupaj s strokovnimi sodelavci obeh organizacij so nato zasnovaliSlovensko nagrado za družbeno odgovornostHorus,ki je bila prvič podeljena leta 2009.

Pri njenem nastanku in razvoju je sodelovalo40 strokovno-interesnih organizacij in medijev, sofinancerjev, ocenjevalo je80 strokovnjakov različnih strok, sodelovalo je več kot170 različnih kandidatovod podjetij, zavodov, organizacij, do posameznikov.Marko in Marika Pogačnikže vse od nastanka nagrade Horus izdelujeta unikatna umetniška dela, polna pozitivnih vibracij, namenjenih spodbujanju uspešnega poslovanja HORUS nagrajencev. Tako je nastal mozaik znanja, vrednot in sodelovanja, ki krepi razvoj družbene odgovornosti v Sloveniji.

###

Organizatorja:

Sofinancerja:

Dodatne informacije:

IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti

mag. Anita Hrast, direktorica

gsm: 031 344 883

e-pošta:nagrada.horus@irdo.si

www.horus.si

zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej,predsednik Strokovno-organizacijskega odbora nagrade Horus

GSM: 031 393 916

e-pošta:matjaz.mulej@um.si

ZBORNIK FINALISTOV NAGRADE HORUS 2018:http://www.horus.si/zbornik-2018/index.html

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!