Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

KINO NOVA GORICA: filmske projekcije od 4. do 8. 1. 2019

V Kulturnem domu Nova Gorica prvi petek v letu namenjamo najmlajšim, v soboto pa že začenjamo nov cikel Filmski portreti glasbenih zvezd.

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica prvi petek v letu namenjamo najmlajšim, v soboto pa že začenjamo nov cikel Filmski portreti glasbenih zvezd.

Program 4.–8. 1. 2019:

Petek, 4. 1. 2019

Ob 18.00: ČAROBNA ZIMA V MUMINDOLU, r. Ira Carpelan, Jakub Wronski (Finska, Poljska, 2017, sinh.) 4+

Filmski vrtiljak

Sobota, 5. 1. 2019

Ob 19.00: POJ MI PESEM, r. Miran Zupanič (Slovenija, 2018)

Filmski portreti glasbenih zvezd

Torek, 8. 1. 2019

ob 19.00: SODOBNI SLOVENSKI KRATKI ANIMIRANI FILMI po izboru Igorja Prassla

FILMSKI PORTRETI GLASBENIH ZVEZD

Tudi v letu 2019 smo v Kulturnem domu Nova Gorica kot posebno filmsko-glasbeno doživetje pripravili cikel glasbenih dokumentarnih filmov, ki so pravzaprav dokumentarni portreti glasbenikov oz. glasbenih skupin.

Letošnji izbor glasbenih dokumentarcev pa se od preteklih nekoliko razlikuje. Vanj smo namreč po premisleku uvrstili tudi igrano delo, saj se na neki način skoraj popolno vklaplja v večino izbora. Začenjamo v soboto, 5. januarja 2019, s projekcijo dokumentarnega filma Poj mi pesem, ki spremlja več kot štiridesetletni umetniški razvoj Vlada Kreslina. Znotraj cikla bomo nato lahko spoznali Whitney Houston v filmu Kevina MacDonalda, Grace Jones prav tako v filmu Britanke Sophie Fiennes in Boba Marleya, kjer se bo režiser Kevin MacDonald predstavil drugič. Letošnji izbor je sploh v znamenju Britancev, saj so vsa ostala dela – izvzemši domače, seveda – vsaj manjšinsko britansko (ko)producirana. S tem se seveda le potrjuje tisto, kar je znano že dolgo – da brez Britancev sodobne popularne glasbe pravzaprav ne bi bilo, saj so nam dali vse od Beatlesov do Pistolsov. Poleg filma Šum Balkana, ki bo letošnji cikel v marcu zaključil, pa napovedujemo tudi težko pričakovani film Bohemian Rhapsody, poklon Queenom in izjemnemu pevcu Freddiu Mercuryju. Dodati je treba, da je režijo tega dela prevzel veliki Brian Singer, kar obeta pravo poslastico.

O posameznih filmih tega tedna:

Čarobna zima v Mumindolu (Muumien taikatalvi, Finska, Poljska, 2017, 82 min., sinh.) 4+

Režija: Jakub Wroński, Ira Carpelan Scenarij: Małgorzata Więckowicz-Żyła, Piotr Szczepanowicz, Ira Carpelan (po knjižni predlogi Tove Jansson) Glasba: Łukasz Targosz Glasovi: Gašper Jarni, Maja Kunšič, Andrej Murenc, Maša Derganc Producenta: Tom Carpelan, Ira Carpelan Distribucija: FIVIA - Vojnik Zgodba Bliža se zima. Prijatelj Njuhec se odpravlja v svet, zato se poslovi od Mumintrola in mu zaželi sladke sanje. Mumintrolova družina se namreč pripravlja na dolgo zimsko spanje: Muminočka nabira gobe, Muminmama pa pripravlja ozimnico; že vrsto let vse generacije zimo prespijo. Mumintrolu pa ni do spanja – sneg je lep, na njem se je lepo igrati. Tudi prijateljico malo Mi zamika igra na snegu, potem ko jo zbudi veverica. Naravoslovec Samuh prismuča mimo in ji potrdi, da je spanje popolnoma nesmiselno, saj prihaja božič. Ko pride božič, se družina zbere ob božičnem drevesu in darilih, ji razloži. Mala Mi ga prepriča, da odsmuča do Mumintrolove hiše in zbudi vso družino, ki zagotovo ne ve, da se mora pripraviti na prihod božiča. Muminmama je prepričana, da je treba gosta po imenu Božič toplo sprejeti, na njegov prihod pa se je treba še temeljito pripraviti … Medtem se prijatelj Tu-tiki pripravlja na prihod Ledene žene, ki ji nihče ne sme pogledati v oči …

Poj mi pesem (Poj mi pesem, Slovenija, 2018, 107 min.)

Režija: Miran Zupanič Scenarij: Miran Zupanič Fotografija: Maksimiljan Sušnik Montaža: Jaka Kovačič, Miran Zupanič Zvok: Boštjan Kačičnik Producent: Boštjan Ikovic Produkcija: Arsmedia Nastopajo: Vlado Kreslin, Eva Strmljan Kreslin, Katarina Kreslin, Milan Kreslin, Vera Pergar, Blaž Ogorevc, Jure Potokar, Anton Avbelj, Marjan Bokan, Vojko Kokot, Mali bogovi in Beltinška banda Festivali: LIFFe Distribucija: Con film Zgodba Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti … so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina. Glasbenik ima pri svojem občinstvu kultni status, ki ni posledica samopromocijskih prijemov, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice. Dokumentarec Poj mi pesem sledi Kreslinovemu umetniškemu razvoju ter prikazuje kulturni kontekst, v katerem deluje že več kot štirideset let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi.

Sodobni slovenski kratki animirani filmi po izboru Igorja Prassla

Izbor Igorja Prassla, umetniškega vodje Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka in predavatelja pri predmetu Zgodovina in teorija animiranega filma na Akademiji za umetnost Univerze v Novi Gorici, prinaša najboljše sodobne slovenske kratke animirane filme za otroke, družine in odrasle. Kratke animirane filme v Sloveniji ustvarjajo tako študenti, kot tudi profesionalni ustvarjalci in ustvarjalke. Uspeh, ki ga slovenski animirani film dosega doma in po svetu priča o kvaliteti raznolikih likovnih podob in zgodb. Program bo uvedel Igor Prassel, ki o izbranih filmskih naslovih pravi: "Prav vsak film v programu ima neko zgodbo, ki jo pripoveduje na samosvoj, specifičen način."

Program:

· Princ Ki-Ki-Do: Zima, Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike), Slovenija, 2017, digital, 456""

· Podlasica, Timon Leder (Invida/RTVSLO), Slovenija, 2016, digital, 11"30""

· Koyaa: Divji ležalnik, Kolja Saksida (Zvviks/RTVSLO), Slovenija, 2017, digital, 2"45""

· Max Morrison, Žiga Pokorn (NuFrame), Slovenija, 2017, digital, 1"56""

· Kar od nekod, Žiga Stupica (UNG AU), Slovenija, 2018, digital, 5"22""

· Ples ljubezni, Leo Černic (AGRFT Ljubljana), Slovenija, 2018, digital, 5"38""

· Celica, Dušan Kastelic (Bugbrain/RTVSLO), Slovenija, 2016, digital, 12"13""

· Slovo, Leon Vidmar (ZVVIKS), Slovenija, 2016, digital, 5"51""

· Boles, Špela Čadež (Finta/Hupe Films), Slovenija/Nemčija, 2013, digital, 12"18""

· Oranžna je nova črna – na kratko (Finta/Netflix), Špela Čadež, Slovenija/Singapur/VB, 2018, digital, 3"40""

· Nočna ptica, Špela Čadež (Finta/RTV Slovenija/Bonobostudio), Slovenija/Hrvaška, 2016, digital, 8"46""

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja / koordinatorka in organizatorka kulturnih programov

strokovna sodelavka Združenja KUDUS

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 15;G+386 51 209 558

Wwww.mgng.net

Wwww.kulturnidom-ng.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!