Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Želje obrtnikov in podjetnikov v letu 2019

Tri četrtine obrtnikov in podjetnikov v svojih podjetjih občuti pomanjkanje usposobljene delovne sile. Večina je za ponovno regulacijo poklicev in dejavnosti, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost ljudi. 42 odstotkov vprašanih pa meni, da bo Vlada Marjana Šarca storila več za malo gospodarstvo kot prejšnje vlade. To je med drugim pokazala anketa Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), v kateri je sodelovalo 510 obrtnikov in podjetnikov.

Želje obrtnikov in podjetnikov v letu 2019

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 4.januar 2019– Tri četrtine obrtnikov in podjetnikov v svojih podjetjih občuti pomanjkanje usposobljene delovne sile. Večina je za ponovno regulacijo poklicev in dejavnosti, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost ljudi. 42 odstotkov vprašanih pa meni, da bo Vlada Marjana Šarca storila več za malo gospodarstvo kot prejšnje vlade.Toje med drugim pokazala anketa Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), v kateri je sodelovalo 510 obrtnikov in podjetnikov.

Hudo pomanjkanje usposobljenega kadra v svojih podjetjih občuti kar 75 odstotkov vprašanih, zato od vlade pričakujejo ustrezne sistemske rešitve.

V pripravi je tudi zakon o davku na nepremičnine. Večina,toje 96 odstotkov vprašanih, podpira predlog OZS, da nepremičninski davek ne sme biti višji od sedanjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

V Sloveniji smo leta 2013 deregulirali nekatere obrtne poklice in dejavnosti. 94 odstotkov anketirancev meni, da bi morali ponovno regulirati dejavnosti in poklice, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost ljudi.

V anketi smo obrtnike in podjetnike tudi vprašali, katerazakonodajna sprememba se jim zdi najbolj nujna. Najbolj pomembna se jim zdi zakonodajna sprememba glede bolniških nadomestil, in sicer da breme nadomestil v času bolniške odsotnosti preide z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po 20 koledarskih dneh (sedaj je 30 delovnih dni). Na drugem mestu po pomembnosti je razbremenitev stroškov dela s spremembo zakona o dohodnini. Tretja najbolj nujna zakonodajna sprememba je drugačna ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesrečepri delu (t.i. regresni zahtevki). Na četrtem mestu pa je drugačna ureditev statusa upokojenih obrtnikov na način, da bi upokojeni obrtniki in podjetniki lahko nadaljevali s svojo dejavnostjo tudi po upokojitvi in ob tem ohranili polno pokojnino.

Minilo je več kot 100 dni delovanja Vlade Marjana Šarca. 42 odstotkov anketirancev ocenjuje, da bo ta vlada naredila več za obrtnike in podjetnike v primerjavi s prejšnjimi vladami.

Anketo je OZS izvedla med svojimi člani med27. 12. 2018in 3. 1. 2019, v njej pa je sodelovalo 510 oseb.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo.

Mira ČrešnarVodja odnosov z javnostmi

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJECelovška 71, 1000 LjubljanaT:+386 (0)1 58 30 823, 580 30 501M:+386 (0)41 936 844

E:mira.cresnar@ozs.si|www.ozs.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!