Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Filmski sanjači: kinotečni program od 22. do 27. januarja

na večeru Slovenskega filmskega arhiva bo v torek, 22. januarja, ob 20. uri na sporedu sklop kratkih filmov o triglavskem pogorju.

Spoštovani, na večeru Slovenskega filmskega arhiva bo vtorek, 22. januarja,ob 20. urina sporedu sklop kratkih filmov o triglavskem pogorju. Vpetek, 25. januarja, ob 19. uribo v sklopu programaIn memoriam: Milena Dravićna sporedu Hladnikov modernistični film ceste,Peščeni grad(Boštjan Hladnik, 1962).

Peščeni grad (Boštjan Hladnik, 1962)

Kino-katedra za pedagoge: Zrcalo Letošnja sezona izobraževalnih delavnicKino-katedra za pedagogese pod naslovomKlasiki evropske filmske umetnostiosredotoča na nekaj najvidnejših cineastov, ki so neizbrisno zaznamovali svetovno kinematografijo. Vsredo, 23. januarja, ob 17. urisi bomo ogledali filmZrcalo(Andrej Tarkovski, 1975). Gre za avtobiografsko zgodbo pripovedovalca (režiserja), ki se spominja preteklega življenja in v navideznem neredu podoživlja spomine, prepredene s podobami iz sanj. Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha. Na voljo so brezplačne vstopnice.

Zrcalo(Andrej Tarkovski, 1975)

Fokus: Von Trierjev svet dobrega in zla Dežurni provokator in eden največjih avtorjev sodobnega evropskega filma, Lars von Trier, januarja in februarja v Kinoteko vabi na filmsko soočenje z neprijetnimi resnicami človeške narave in dilemami (post)moderne družbe. Vsredo, 23. januarja, ob 21. uribo v sklopu programaFokus: Von Trierjev svet dobrega in zlana sporedu temačna metafizična pravljicaEvropa(Lars von Trier, 1991). V sklopi cikla Družinske vezi si vpetek, 25. januarja, ob 21. urilahko ogledate tudi film von Trierjevega kolega Thomasa Vinterberga,Praznovanje(1998), prvi projekt danske Dogme 95 in film, ki je prejel nagrado velike žirije v Cannesu.

Dokumentarni filmi AGRFT Včetrtek, 24. januarja, ob 19. urise bodo v dvorani Slovenske kinoteke odvrteli trije študentski kratki dokumentarni filmi, ki so jih v lanskem letu naredili študentje drugega letnika naAkademiji za gledališče, radio, film in televizijoUniverze v Ljubljani. Film18,75(Aleksander Kogoj, 2018) spremlja mladega voznika tovornjakov na poti iz Ljubljane v München, filmO luni, mesecu in njunem odsevu(Ivana Vogrinc Vidali, 2018) orisuje staroverski pogled na odnos med človekom in naravo,Zgodovina zapuščanja(Matjaž Jamnik, 2018) pa sledi zapleteni družinski dinamiki Jožice Gnidice, ki trpi zaradi kronično-bolečinskega sindroma – fibromialgije. Projekciji sledi tudi pogovor z avtorji. Dogodek bo povezovala Ana Trebše.

O luni, mesecu in njunem odsevu (Ivana Vogrinc Vidali, 2018)

In memoriam: Bernardo Bertolucci Konec tedna zaključujemo s programom, posvečenim nedavno preminulemu velikanu filmske umetnosti,Bernardu Bertolucciju. Vsoboto, 26. januarja, ob 19. uribo na ogledZadnji kitajski cesar(1987), epska, po resnični zgodbi posneta in vizualno razkošna pripoved o fantiču, ki pri treh letih postane zadnji kitajski cesar. Vnedeljo, 27. januarja, ob 19. uripa bodo na sporedu šeSanjači(2003), film, v katerem je Bertolucci "revidiral" svojo cinefilsko preteklost.

Zadnji kitajski cesar (Bernardo Bertolucci, 1987)

Kinotečna matineja: Pokaži mi ljubezen V sklopu kinotečne matineje, ki bo na sporedu vnedeljo, 27. januarja, ob 17. uri, bo tokrat na ogled filmPokaži mi ljubezen(1998), odmeven celovečerni prvenec švedskega režiserja Lukasa Moodyssona. Senzibilen in hkrati neposreden film se dotika tem, kot so hrepenenje, tegobe odraščanja, zaljubljenost, spolna identiteta in soočenje z okolico.

Pokaži mi ljubezen (Lukas Moodysson, 1998)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!