Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Prihaja že deveti festival Bralnice pod slamnikom!

Založba Miš pripravlja že devetič Bralnice pod slamnikom, prvi tovrstni slovenski mladinski literarni festival.

Domžale, januar 2019

Prihaja že deveti festival Bralnice pod slamnikom!

Založba Miš pripravlja že devetič Bralnice pod slamnikom, prvi tovrstni slovenski mladinski literarni festival. Tudi tokrat se je pri organizaciji dogodkov povezala s knjižnicami Domžale, Tolmin, Idrija, Nova Gorica in Sežana ter, letos na novo, z Mariborsko knjižnico. Tako postaja festival Bralnice pod slamnikom, ki preko literature širi zavest o pomenu medkulturne strpnosti in medgeneracijskega sodelovanja, vse bolj vseslovenski.

Rdeča nit letošnjih festivalskih dogodkov je poezija. Mladi jo bodo prebirali na raznih festivalskih dogodkih, se pogovarjali o njej ter se preko nje izražali na različne načine (v obliki literarnih izdelkov, likovnih del, glasbenih nastopov itd.).

Glavno dogajanje, ki bo združeno z obeleženjem 170. obletnice smrti Franceta Prešerna oziroma s praznovanjem kulturnega dne, se bo odvijalo od 29. januarja do 13. februarja, festivalske aktivnosti pa bodo v teku vse do začetka aprila.

Festival se bo začel odvijati v soboto, 26. januarja, v domžalski knjižnici, in to s strokovnim srečanjem o poeziji, osrednji dogodek, slavnostno odprtje festivala, pa bo v torek, 29. januarja, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, ob 12. uri.

Osrednji gost odprtja festivala bo pisatelj, pesnik, prevajalec, literarni zgodovinar in profesor na Univerzi v Celovcu Peter Svetina, slovenski izbranec za nominacijo za Andersenovo nagrado. Z njim se bo pogovarjal voditelj prireditve, vsestranski Boštjan Gorenc - Pižama. V nadaljevanju se bosta Pižami na odru pridružila še dva imenitna slovenska ustvarjalca, Feri Lainšček in Saša Pavček, s svojima aktualnima svežima deloma za otroke.

V okviru festivala Bralnice pod slamnikom se torej tudi letos obeta zelo bogato in pestro festivalsko dogajanje, kot vedno podčrtano z ljubeznijo do branja, letos še posebej do poezije.

Poudarki letošnjega festivala:

- Festival postavlja v ospredje najodličnejše slovenske mojstre besede. Osrednji gost festivalskega odprtja Peter Svetina je med drugim tudi avtor poslanice, ki jo bo mednarodna organizacija za mladinsko literaturo IBBY leta 2020 uporabila za bralno spodbujevalne akcije ob mednarodnem dnevu knjig za otroke.

- V okviru festivala je izšla pesniška slikanica Ferija Lainščka Moje najljubše pesmi o živalih. Namenjena je predšolskim otrokom in učencem prve triade, ki s pomočjo odlične poezije, natisnjene v velikih tiskanih črkah, približajo otrokom življenje domačih živali.

- Slikanico Ferija Lainščka bo založba Miš podarila otrokom, ki bodo v šolskem letu 2019/20 prešli iz vrtca v šolo.

- Vsakoletni literarno-ustvarjalni natečaj je tokrat povabil mlade k pisanju poezije, organizatorji bodo med drugim podelili tudi nagrado za najboljšo pesem o slamniku.

- V okviru festivala se bo zvrstilo več kot 80 dogodkov, na njih organizatorji pričakujejo več kot 7000 udeležencev.

- Festival se bo odvijal v 30 slovenskih krajih, ki jih bo obiskalo okrog 20 slovenskih knjižnih ustvarjalcev.

- V okviru festivala se bodo zvrstile različne razstave izdelkov uveljavljenih ilustratorjev in izdelkov učencev, odvijale se bodo tudi ustvarjalne delavnice, gledališke in lutkovne predstave.

Priložene fotografije:

(foto: Arhiv založbe MIŠ)

- Peter Svetina, osrednji gost letošnjega festivalskega odprtja Bralnic pod slamnikom

- Saša Pavček bo na odprtju Bralnic pod slamnikom prebirala odlomek iz svoje najnovejše pesnitve za otroke Rumi in kapitan.

- V okviru festivala Bralnice pod slamnikom je Feri Lainšček izdal pesniško slikanico za najmlajše z naslovom Moje najljubše pesmi o živalih.

Dodatne informacije o festivalu na elektronskem naslovu: vesna.sivec.poljansek@gmail.com

Foto: Goran Antlej

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!