Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Premiera - Božiček

Conor McPherson je eden najboljših sodobnih irskih dramatikov in režiserjev, ki je za svoja dela prejel številne nagrade in priznanja. Njegova dela krasi izjemna karakterizacija in živost likov ter tok pripovedi, ki je zelo živ, sugestiven in duhovit.

Torek,22. januar2019, ob 19.30 uri,PREMIERAzaabonma Premierain izven.

RežijaPeter SrpčičIgraGorazd Jakomini

Conor McPherson je eden najboljših sodobnih irskih dramatikov in režiserjev, ki je za svoja dela prejel številne nagrade in priznanja. Njegova dela krasi izjemna karakterizacija in živost likov ter tok pripovedi, ki je zelo živ, sugestiven in duhovit.O svoji monokomediji Božiček (St. Nicolas), ki jo je napisal leta 1996, je zapisal: "Božiček je igra za enega igralca. Igra le eno osebo in se nič ne pretvarja. Samo pove nam zgodbo. In po moje jetovsa umetnost.Kadar se dva ali več igralcev pogovarjajo na odru, se nam ni težko pretvarjati, da v bistvu niso v gledališču. Če so dobri, potem so lahko kjerkoli ... Nekje na gori, na nogometni tekmi, pod morjem, kjerkoli. Ampak ko en igralec nagovarja publiko, imamo pred seboj vodiča. Razlaga nam stvari, ki so izven gledališča, ne da bi jih hotel poustvariti na odru. Gledališče je samo prostor, kjer sesrečamo. In če je dobro, nas samo spomni, da smo v gledališču in da smo radi tu.Intoje vsa umetnost, saj se z igralcem spajdašimo na zelo neposreden način. Še posebej, če imamo pred seboj zelo znanega igralca, ki se na majhnem odru pretvarja, da je nekdo drug ... Gre zatoKdo zdaj tu koga nateguje?\" Intozna biti zelo bogata in osvobajajoča izkušnja. Zato ker vsi po malem igramo.Toje zelo odraslo in olikano igranje, dovoljeno, no, pa saj je veliko stvari takih. Na primer, da za svoj lik vzameš gledališkega kritika."Predstavo bo na oder postavil domači režiser Peter Srpčič, ki se je v Mestnem gledališču Ptuj zapisal po nekaj nepozabnih režijah komičnih besedil, kot so bila Najstarejša obrt in Prava baba. Prav tako pa je izjemen uspeh dosegla predstava o beguncih Mahmud, ki je v letu 2016 zmagala na mednarodnem festivalu v Libanonu.V glavni in tudi edini vlogi nastopa Gorazd Jakomini, izvrsten ptujski igralec, ki je na začasnem delu v SNG Nova Gorica in smo ga na Ptuju spoznali po izjemni vlogi v predstavi Vdovin zmenek na slepo.

Vstopnice lahko rezervirate ali kupite vsak delavnik od 9. do 13. ure, ob sredah do 17. ure ter uro pred predstavo,

v pisarni Mestnega gledališča Ptuj na Murkovi ulici.

Rezervirane vstopnice je potrebno prevzeti najkasneje en delovni dan pred pričetkom predstave. Če rezervacija ne bo prevzeta pravočasno, propade.Mestno gledališče PtujSlovenski trg 132250 PtujTel:+386 2 749 32 50www.mgp.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!