Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Obvestilo za medije

Galerija Meduza Koper Odprtje: sreda. 30. januar 2029, ob 19.00 Trajanje: 30. januar‒17. februar 2019

Galerija Meduza Koper

Odprtje:sreda. 30.januar 2029, ob 19.00

Trajanje: 30. januar‒17.februar 2019

Darja Miklaužič je tekstilna oblikovalka z dolgoletno prakso in izjemnim ustvarjalnim opusom. Dodiplomski in magistrski študij je opravila na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Okoliščine so narekovale, da je že takoj po končani izobrazbi svoje delovanje usmerila v tujino. Samostojno ali v sodelovanju z ateljeji v veliki Britaniji, Italiji, Združenih državah Amerike se uspešno osredotoča predvsem na sodelovanje s številnimi in pomembnimi oblikovalskimi studiji, tekstilnimi tovarnami in trgovskimi hišami. Med njimi so najvidnejši: Emporio Armani, Sirpi, Prada, Clerici Tessuto, Ostinelli Seta, Guarisco, Verbeek Design, Monteoliveto, Wakefield Design Studio ...

Svoje delo je doslej razstavljala na vrsti prestižnih javnih predstavitev, kot so Fabric Start München, Hotel Obir, Železna Kapla ... Zadnja leta je navzoča tudi na mednarodnem sejmu Premiere Vision New York. Pri nas je razstavljala v galerijah Equrna in Alkatraz v Ljubljani, v Pokrajinskem muzeju Ptuj ter Galeriji Meduza v Kopru, kjer smo njeno delo prvič predstavili pred devetimi leti.

Na pričujoči razstavi v Galeriji Meduza predstavlja izbor iz izjemno obsežne produkcije. Gledalca povabi v množico s stropa visečih svilenih potiskov, ki navdušujejo z barvno in oblikovno raznolikostjo ter subtilnim nagovorom.

"Ob ogledovanjutekstilnih vzorcev Darje Miklaužič se porodi vprašanje, ali je sploh kakšna razlika med sliko, ki jo ustvari slikar, in njenimi vzorci, pa naj bodotoodtisi na svileni tkanini ali digitalne podobe na monitorju. Prav nobenih ovir ni, da ne bi mogli videti njenih tekstilnih kosov, morda močno povečanih, razpetih na podokvir ali kako drugačerazstavljenih v galeriji. Ko bi iz sence anonimnosti prestopili v polje javnega predstavljanja, saj so vendar stvaritve kreativnega duha, ustvarjene iz nič. Pri tem seveda takoj pomislimo na možnost, da bi s svojim miselnim obratom posegli v izvorno značilnost oblikovanja – v njegovo uporabnost – in s tem narušili privilegiran statusumetnosti

Njeno vizualno delo je neskončna, samostojno bivajoča struktura brez robov in brez omejitev. Podoba ni predmet, ki ga zamejujejo zgornji, spodnji, levi in desni rob, kar je boleča omejitev slike, kajti eksistencialno jedro ustvarjalnosti je zlito z idejo samo in zakodirano v vizualni strukturi, ki ima možnost za neskončno ekspanzijo v vse smeri. Mar nitoskrajna predstava vsakega vizualnega ustvarjalca, namreč misel o poziciji slike, ki mentalnemu slikovnemu polju podeli idealen, razlivajoč se status podobe?"

INFO: Tatjana Sirk, 05 6274 837,galerija.meduza@obalne-galerije.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!