Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

KINO NOVA GORICA: najava filmskih projekcij od 25. do 29. 1.

V Kulturnem domu Nova Gorica nadaljujemo s filmskim programom.

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica nadaljujemo s filmskim programom.

Petek, 25. 1. 2019

ob 18.00: LOS BANDO, r. Christian Lo (Norveška, 2018, podnapisi) 9+

Filmski vrtiljak

ob 20.15: FANTASTIČNA ŽENSKA, r. Sebastián Lelio (Čile, ZDA, Nemčija, Španija, 2017)

Filmsko gledališče – petek

Sobota, 26. 1. 2019

ob 19.00: GRACE JONES, r. Sophie Fiennes (Velika Britanija, Irska, 2017)

Filmski portreti glasbenih zvezd

Uvod v film: glasbenica Tinkara Kovač.

Torek, 29. 1. 2019

ob 20.15: FANTASTIČNA ŽENSKA, r. Sebastián Lelio (Čile, ZDA, Nemčija, Španija, 2017)

Filmsko gledališče – torek

O posameznih filmih tega tedna:

Los bando (Los bando, Norveška, 2018, podnapisi, 94 min.) 9+

Režija: Christian Lo Scenarij: Arild Tryggestad Glasba: Eirik Myhr Fotografija: Bjørn Ståle Brattberg Producenti: Nicholas Sando, Trine Aadalen Lo Igrajo:Vera Vitali, Jonas Hoff Oftebro, Stig Henrik Hoff, Ingar Helge Gimle, Frank Kjosås, Nils Ole Oftebro, Ine F. Jansen Distribucija: Demiurg Zgodba Najboljša prijatelja, Grim in Axel, sta vedno sanjala o tem, da bi se udeležila norveškega rockovskega tekmovanja. Grim igra bobne, Axel poje in igra kitaro, skupaj pa imata bend Los Bando Immortale. Na žalost pa Axlov glas ni najboljši – pravzaprav je grozen. Grim mora hitro najti rešitev, kajti bend je bil sprejet na tekmovanje! Zasedbo bo treba okrepiti, zato pripravita avdicijo. Nanjo se prijavi devetletna čelistka Thilda.

Grace Jones (Grace Jones: Bloodlight and Bami, Velika Britanija, Irska, 2017, barvni, 116 min.)

Režija: Sophie Fiennes

Fotografija: Remko Schnorr

Montaža: Sophie Fiennes

Nastopajo: Grace Jones, Jean-Paul Goude, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare, Ivor Guest

Produkcija: Blinder Films, Sligoville, Amoeba Film

Distribucija: Demiurg

Zgodba

Ekstravagantna odrska umetnica, androgena glam-pop diva, divja hedonistka, nepredvidljiva medijska osebnost – Grace Jones je vse to. Tokrat pa jo spoznamo tudi kot ljubimko, hčerko, mamo, babico in poslovno žensko. Pridružimo se ji na družinskem obisku na Jamajki, v studiu z dolgoletnima sodelavcema Slyjem in Robbiejem ter v zakulisju koncertov po vsem svetu. Ves čas pa se vračamo na oder, kjer smo priča edinstvenim nastopom s hiti, kot so Slave to the Rhythm, Pull Up to the Bumper in Love is the Drug, pa tudi novejšimi avtobiografskimi komadi, kakršna sta Williams’ Blood in Hurricane. Režiserka nam namesto tradicionalne glasbene biografije ponudi portret, ki je prav tako eleganten, samosvoj in nekonvencionalen kot njegova protagonistka.

Fantastična ženska (Una mujer fantástica, Čile, ZDA, Nemčija, Španija, 2017, barvni, 104 min.)

Režija: Sebastián Lelio

Scenarij: Sebastián Lelio, Gonzalo Maza

Fotografija: Benjamín Echazarreta

Glasba: Matthew Herbert

Montaža: Soledad Salfate

Igrajo: Daniela Vega (Marina Vidal), Francisco Reyes (Orlando), Luis Gnecco (Gabo), Aline Kuppenheim (Sonia), Nicolás Saavedra (Bruno), Amparo Noguera (Adriana), Néstor Cantillana (Gastón), Alejandro Goic (zdravnik), Antonia Zegers (Alessandra), Sergio Hernández (učitelj)

Produkcija: Participant Media, Fabula

Festivali, nagrade: Berlin 2017: srebrni medved za najboljši scenarij, nagrada ekumenske žirije – posebna omemba, nagrada teddy za najboljši celovečerni film; oskarji 2018: najboljši tujejezični film; Havana 2017: posebna nagrada žirije za najboljši film; Palm Springs 2017: nagrada cine latino – posebna omemba (najboljši film), nagrada FIPRESCI; San Sebastián 2017: nagrada sebastiane za najboljši latinoameriški film; Sydney 2017; Moskva 2017; Melbourne 2017; Telluride 2017; Toronto 2017; Hongkong 2017

Povprečna ocena občinstva: 5

Povprečna ocena kritike: 4,5

Distribucija: Famous Fox

Zgodba

Marina in Orlando sta zaljubljena in načrtujeta skupno prihodnost. Marina je mlada natakarica in ambiciozna pevka, medtem ko je Orlando 20 let starejši. A rada se imata. Nekega večera, po praznovanju Marininega rojstnega dne, Orlanda obide huda slabost. Marina ga odpelje na urgenco, zaradi narave njunega razmerja in šoka, ki ga doživi ob njegovi smrti, pa kmalu odide, saj bi rada le v miru žalovala. A to ji ni omogočeno, saj se mora soočiti z vrsto neprijetnih vprašanj in insinuacij. Še najbolj jo boli zaničljiv odnos Orlandove družine. Pripisujejo ji celo krivdo za njegovo smrt, medtem ko ji Orlandova žena ne dovoli na pogreb. Preprost razlog za vse to je dejstvo, da je Marina transspolna oseba oziroma oseba, ki si hoče spremeniti spol. Vrstijo se številne obsodbe, sama pa se bori le za eno: za pravico, da ostane to, kar v resnici že je – kompleksna, močna, odkrita, skratka preprosto fantastična ženska.

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja / koordinatorka in organizatorka kulturnih programov

strokovna sodelavka Združenja KUDUS

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 15;G+386 51 209 558

Wwww.mgng.net

Wwww.kulturnidom-ng.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!