Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Vabilo na tiskovno konferenco ob praznovanju 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja, najstarejšega slovenskega mesta

v Mestni občini Ptuj v letu 2019 praznujemo 1950-letnico prve pisne omembe Ptuja v antičnem literarnem viru. V prazničnem letu se bo v mestu zvrstilo veliko dogodkov, tako tradicionalnih kot novih. Z njimi bomo Ptujčane in Ptujčanke ter širšo javnost popeljali skozi obdobje bogate 1950-letne zgodovine mesta.

Spoštovani predstavniki medijev,v Mestni občini Ptuj v letu 2019 praznujemo1950-letnico prve pisne omembe Ptuja v antičnem literarnem viru. V prazničnem letu se bo v mestu zvrstilo veliko dogodkov, tako tradicionalnih kot novih. Z njimi bomo Ptujčane in Ptujčanke ter širšo javnost popeljali skozi obdobje bogate 1950-letne zgodovine mesta.Pod sloganom "Vivat Poetovio!" (v prevodu "Živel, Ptuj!") nagovarjamo k praznovanju celotno mesto. Še posebej želimo ozavestiti Ptujčane in Ptujčanke ter izpostaviti izjemno bogato zgodovino mesta ter kulturno dediščino, ki nam je bila dana, in poudariti ponos ter pripadnost mestu, v katerem živimo danes.V tem prazničnem letu želimo javnosti približati za Ptuj izjemno pomemben dogodek iz leta 69 n. št., ko je na vojaškem posvetu general Mark Antonij Prim v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so potrdili za cesarja Vespazijana. Ta dogodek opisuje rimski zgodovinar Tacit v svojem deluHistoriae, kjer je Poetoviona prvič omenjana v literaturi. Mesto Ptuj je ta dogodek vzelo za leto prve omembe v literaturi.Visoko obletnico in program bomo podrobneje predstavili na tiskovni konferenci, ki bo vtorek, 5. 2. 2019, ob 11. uri v poročni dvorani mestne hiše na Ptuju(Mestni trg 1).Z vami in za vas bodo prisotni:

Nuška Gajšek, županja Mestne občine PtujAndrej Klasinc, predsednik programskega sveta Praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe PtujaJasmina Krajnc, koorditatorka Praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptujadr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - OrmožKatja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj

Vljudno vabljeni, da skupaj z nami praznujete visoko obletnico najstarejšega mesta v Sloveniji. Vivat Poetovio!

Program

Prijazen pozdrav,odnosi z javnostmi Mestne občine Ptuj

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!