Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Piknik na robu civilizacije: kinotečni program od 11. do 17. februarja

V torek, 12. februarja, ob 18. uri lepo vabljeni na poseben večer, ki ga posvečamo pionirki slovenskega filma, gospe Emiliji Soklič, ki je 11. novembra 2018 praznovala stoti rojstni dan. Emilija Soklič se je v zgodovino slovenske kinematografije zapisala kot prva vodja tehničnega oddelka pri Triglav filmu, kamor jo je leta 1946 k sodelovanju povabil takratni direktor Marjan Pengov.

Spoštovani, Vtorek, 12. februarja, ob 18. urilepo vabljeni na poseben večer, ki ga posvečamo pionirki slovenskega filma, gospeEmiliji Soklič, ki je 11. novembra 2018 praznovala stoti rojstni dan. Emilija Soklič se je v zgodovino slovenske kinematografije zapisala kot prva vodja tehničnega oddelka pri Triglav filmu, kamor jo je leta 1946 k sodelovanju povabil takratni direktor Marjan Pengov. Večer bomo obeležili s projekcijo kratkih filmov po jubilantkinem izboru, s priložnostno razstavo in pogovorom po projekciji, v katerem bomo obudili spomine na prva leta Triglav filma in začetke oblikovanja slovenske filmske tehnične baze. Program smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

Emilija Soklič z ustvarjalci filma Na svoji zemlji in domačini v Grahovem leta 1975

Kino-katedra za pedagoge: Kratki film o ubijanju V sklopu februarskeKino-katedre za pedagogesi bomo vsredo, 13. februarja, ob 17. uriogledali film Krzysztofa Kieślowskega z naslovomKratki film o ubijanju(1988). Gre za peti film iz niza Dekalog, ki tematizira božjo zapoved "ne ubijaj". Verizem brutalnih prizorov in skrajnih intim, graviran v sivo-rumene podobe golega mesta, je Kieślowskemu prinesel zmago na prvi podelitvi evropskih filmskih nagrad. Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha. Brezplačne vstopnice.

Kratki film o ubijanju (Krzysztof Kieślowski,1988)

Nova svetloba: V temi Prva februarska projekcija v sklopu kinotečne rubrike Nova svetloba prinaša včetrtek, 14. februarja, ob 19. urina platno naše dvorane restavriran filmV temi(1979) režiserja Žarka Lužnika. Film pripoveduje fascinantno zgodbo o vaščanu Žalne, Janezu Rusu, ki se je v strahu pred kaznijo za domnevno sodelovanje z domobranci trideset let skrival pred oblastjo, in jo oriše z njegovimi lastnimi pričevanji, portreti in intervjuji sovaščanov, prizori iz kmečkega življenja in fantastično fotografijo Vilka Filača. Digitalizacijo in restavriranje filma je izvedel Rok Kajzer Nagode v okviru svoje magistrske naloge na AGRFT. Projekciji sledi pogovor s sodelujočimi pri projektu. Projekcijo in pogovor smo pripravili v sodelovanju zAkademijo za gledališče, radio, film in televizijo.

Filmski dvojček: Piknik na robu civilizacije V sklopu programaFokus:von Trierjev svet dobrega in zlabo vsoboto, 16. februarja, na sporedu apokaliptični filmski dvojček. Za ceno ene vstopnice si boste lahko ogledali von Trierjevo čudovito mojstrovino o koncu sveta,Melanholija(2011), in paranoično dramo ameriškega režiserja Jeffa NicholsaZaklonišče(2011). Februarskidouble billsestavljata poetična filma, ki konec sveta obravnavata kot del življenja in spodbujata k razmisleku o (sodobni) civilizaciji.

Melanholija (Lars von Trier, 2011)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!