Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

PIHALNI ORKESTER PREMOGOVNIKA VELENJE OBELEŽIL 100 LET DELOVANJA

Pihalni orkester Premogovnika Velenje v letu 2019 slavi visok jubilej, 100. obletnico delovanja. S slavnostnim koncertom so v soboto, 13. aprila 2019, v Domu kulture Velenje pod taktirko dirigenta Antona Vrzelaka pripravili glasbeno popotovanje skozi preteklo stoletje, obenem pa so zaslužni člani prejeli Gallusova priznanja in značke. V sklopu stoletnice bodo junija letos izdali še fotomonografijo, ki jo bodo predstavili na okrogli mizi. Osrednje dogajanje ob častitljivem jubileju bo 20. septembra, ko bodo v okviru praznovanja 60. obletnice Mestne občine Velenje pripravili koncert z gosti.

PIHALNI ORKESTER PREMOGOVNIKA VELENJE OBELEŽIL 100 LET DELOVANJA

(Velenje, 15.april 2019) –Pihalni orkester Premogovnika Velenje v letu 2019 slavi visok jubilej, 100. obletnico delovanja. S slavnostnim koncertom so v soboto, 13. aprila 2019, v Domu kulture Velenje pod taktirko dirigenta Antona Vrzelaka pripravili glasbeno popotovanje skozi preteklo stoletje, obenem pa so zaslužni člani prejeli Gallusova priznanja in značke. V sklopu stoletnice bodo junija letos izdali še fotomonografijo, ki jo bodo predstavili na okrogli mizi. Osrednje dogajanje ob častitljivem jubileju bo 20. septembra, ko bodo v okviru praznovanja 60. obletnice Mestne občine Velenje pripravili koncert z gosti.

Koncert so začeliz Rudarsko fantazijo mladega slovenskega skladatelje Tilna Slakana, ki jo je uglasbil prav zatoposebno priložnost. Dogodek so popestrile projekcije, ki so skozi besedo in sliko prikazale delovanje orkestra skozi stoletje.Kot solistka se je predstavila odlična Tanja Petrej, profesorica oboe v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje.

"Zavedamo se, da je glasba vodilna nit naših koncertov, glasba je tisto, kar vam nudimo, kar ustvarjamo," je nabito polno dvorano velenjskega doma kulture nagovorilpredsednik Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje dr. Gregor Jeromel. "Glasba je umetnost, ki se izraža z zvoki in na človeka vpliva zelo osebno. Je stvar okusa posameznika, stvar kulture in razpoloženja, dojemamo pa jo različno, odvisno od priložnosti in razpoloženja."

Pihalni orkester Premogovnika Velenje ima v svojih vrstah tako mladost in energijo kot tudi značaj. "Motivacije za delo in želje po ustvarjanju različnih melodij več kot sto članom stoletnega orkestra zagotovo ne manjka. S svojimi nastopi bogatimo utrip v domačem mestu Velenju, v Šaleški dolini ter drugje po Sloveniji in tudi zunaj njenih meja. Prerasli smo v odličen orkester tako amaterskih kot profesionalnih glasbenikov z dolgoletnimi izkušnjami in velikim znanjem, ki poleg tradicionalne pihalne glasbe – koračnic – izvaja tudi moderno, klasično, jazz in zabavno glasbo. Počnimototudi naprej!" je še dodal dr. Jeromel.

Tako predsednik Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje kot tudi člani so se zahvalili prisotnima nekdanjima dirigentomamag. Ivanu Marinu in Matjažu Emeršičuza dolgoletno predano delo, s katerim sta nedvomno pustila velik pečat na današnji podobi orkestra.

Godbenikom se je v imenu Premogovnika Velenje zahvalil tudigeneralni direktor mag. Ludvik Golob: "Brez vas ne mine nobena naša slovesnost, pa najsi bo vesela ali žalostna, saj tudi vse naše "kamerate" pospremite k zadnjemu počitku in tudi zadnji delovni dan v iztekajočem letu v Premogovniku obeležimo z vašimi koračnicami." Posebno zahvalo in čestitke je izrekel trem članom,ki so Pihalnemu orkestru Premogovnika Velenje zvesti že 62 let – Ludviku in Lojzetu Kričeju ter Stanku Brunšku st.Obenem je predsednikudr. Gregorju Jeromlu izročil kip zavetnice rudarjev sv. Barbarez besedami, naj jih ta čuva še nadaljnjih 100 let.

Danijel Leskovic, producent za instrumentalno glasbeno dejavnost pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti,je v imenu direktorja JSKDPihalnemu orkestru Premogovnika Velenjeob praznovanju 100-letnice podelilZLATO JUBILJENO PRIZNANJE JSKD. Merilo za podelitev zlatega jubilejnega priznanja je dolgoletno delovanje, ki je vplivalo na razmah ljubiteljske kulturne dejavnosti.

Pihalni orkester Premogovnika Velenje v letu 2019 sicer res slavi 100. obletnico svojega delovanja, toda njegovi začetki po vsej verjetnosti segajo še dlje v zgodovino. Prvi uradno zabeleženi koncert so izvedli 1. maja 1921 na dan mednarodnega delavskega praznika. Številni koncerti, pohvale tako domačega kot tujega občinstva ter nagrade s strani strokovne javnosti so odraz predanega dela in požrtvovalnosti, zaradi energije, neutrudne volje in zagona članov orkestra ter predvsem zaradi njihove ljubezni do glasbe pa jim uspeva delovati tudi po toliko desetletjih.

SREČNO,

Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje

Foto: Edita Fric, Studio f4

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!