Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Maribor 30.5.19 / Ljubljana 1.6.19 / Premiera lutkovne predstave Črno belo

Premiera lutkovne predstave Črno belo se bo ta teden odvila na Malem odru Narodnega doma Maribor in na Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Predstava je nastala po avtorski slikanici Žige X. Gombača, izvaja pa jo Lutkovna skupina IndiJanez.

Premiera lutkovne predstave Črno belo se bo ta teden odvila na Malem odru Narodnega doma Maribor in na Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Predstava je nastala po avtorski slikanici Žige X. Gombača, izvaja pa jo Lutkovna skupina IndiJanez.

Lutkovna skupina IndiJanez predstavlja lutkovno predstavo Črno belo, ki se bo premierno odvila v četrtek, 30. 5. 2019, ob 18. uri na Malem odru Narodnega doma Maribor in v soboto, 1. 6. 2019, ob 13. uri na Vodnikovi domačiji v Ljubljani.

O predstavi: Družina srečno živi v svojem belem svetu, zaščitena pred vsem tujim, črnim, česar se boji. Nekega lepega belega dne v njihov dom vstopi mačkon, ki je seveda črn. In njihova življenja se spremenijo. Spoznajte, kako.

Zasedba: Petra Kavaš, Ramiz Derlić, Nina Derlić Tichy, Sara Karin, Nejc Kovač in Nina Šulin.

Lutkovna predstava Črno belo je nastala po avtorski slikanici Žige X. Gombača z istim naslovom. V literarni predlogi se avtor preizprašuje o tem, kako lahko nekaj neznanega, neizrekljivega, strašljivega in nepojmljivega, ne le sprejmemo v svoje življenje, ampak ga s tem predvsem bogatimo. Sprejemanje drugačnosti se ne izreka le na nivoju ljudi, ampak je preneseno na celotno življenje in razmišljanje.

V predstavi, ki temelji na tehnologiji ploskih lutk, izkoriščajo možnosti tako senčnega gledališča kot tudi igro enostranskih ploskih lutk v prostoru. S pomočjo poenostavljenega poigravanja s paravani različnih oblik in vzpostavljanja odnosov med njihovimi pozicijami se razvija dogajanje, lutkovna akcija, ki jo dopolnjuje mehanično zvočno ozadje, tvorjeno z različnimi mehanskimi zvoki. Likovna podoba predstave temelji na dvobarvnosti zgodbe: črne in bele, ki se v barvitosti podtonov zliva v ubrano barvno harmonijo.

Lutkovna skupina IndiJanez deluje pod okriljem Društva za mlade IndiJanez. S svojim delovanjem je pričela v letu 2016. Povezuje ljubiteljske in profesionalne lutkarje in ustvarjalce z željo po drugačnem delovanju na tem področju. Trenutno ekipo sestavlja šest članov, med katerimi so nekateri že izkušeni v lutkarstvu, spet drugi so še čisti novinci. Z lutkovnimi predstavami poskušajo razbijati stereotipne vloge junakov v klasičnih zgodbah. Želijo razbliniti zasidrana mišljenja in ustvariti vzpodbuden vzgojno-izobraževalni moment s težnjo k nematerialnosti. Ob vsem tem pa se seveda še zabavati in širiti svoja obzorja ter spretnosti, saj celoten koncept sloni na ideji “naredi sam”.

Jan DolarDruštvo IndiJanezOb železnici 162000 Maribor

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!