Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

ALI SO DELAVCI JAVNIH KOMUNALNIH PODJETIJ LAČNI MANJ OD DELAVCEV ZASEBNIH KOMUNALNIH PODJETIJ?

Zakon o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov (ZPSDP), ki ureja višino nekaterih povračil v zvezi z delom, je v veljavi od leta 1997. Z uveljavitvijo Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) je zakon prenehal veljati za vse subjekte, razen za tiste, ki so v večinski lasti lokalnih skupnosti oziroma države.

ALI SO DELAVCI JAVNIH KOMUNALNIH PODJETIJ LAČNI MANJOD DELAVCEV ZASEBNIH KOMUNALNIH PODJETIJ?

Zakon o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov (ZPSDP), ki ureja višino nekaterih povračil v zvezi z delom, je v veljavi od leta 1997. Z uveljavitvijo Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) je zakon prenehal veljati za vse subjekte, razen za tiste, ki so v večinski lasti lokalnih skupnosti oziroma države. Med ta podjetja spada tudi večina komunalnih podjetij v Slovenij. ZPSDP med drugim opredeljuje maksimalno višino povračila stroškov prehrane med delom, ki jo omejuje na4,43 €na dan, medtem ko je po kolektivni pogodbi komunalne dejavnosti pravica povračila določena v višini6,12 €.S tem prihaja med zaposlenimi v komunalni dejavnosti do občutne diskriminacije, saj delavci komunalnih podjetij v lasti lokalnih skupnosti na letni ravni prejmejo436 € manj regresa za prehrano med delom v primerjavi z delavci komunalnih podjetij zasebnega sektorja.

Zato Zbornica komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKG) in Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) pozivata k spremembi tega zakona in napovedujeta zbiranje podpisov.

Na novinarski konferenci

vpetek, 7. junija 2019,ob11.20 urivGalaksiji TrebnjenaPodjetniški ulici 13, Trebnje.

bodo podrobneje predstavljeni učinki zakona in načrtovane aktivnosti za njegovo spremembo.

Spregovorila bosta:

Sebastijan Zupanc,direktorGZS -Zbornice komunalnega gospodarstvaMajda Marolt,predsednica Sindikatakomunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije

Vabilo je tudi napovezavi. Vljudno vabljeni!

Zaradi lažje organizacije prosimo, da svojo udeležbo potrdite dočetrtka, 6. junija 2019, do 15. urena e-naslovkomunala@gzs.si.

Mag. Tajda PeliconVodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica SlovenijeSlužba za strateško komuniciranje in marketingDimičeva ulica 13, 1504 Ljubljanat:01 5898 136m:041 397 194e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!