Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Predsednik GZS Boštjan Gorjup na Poslovnem forumu Pobude treh morij

Zbrane udeležence je na današnjem Poslovnem forumu Pobude treh morij nagovoril tudi predsednik GZS Boštjan Gorjup.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup na Poslovnem forumu Pobude treh morij

Ljubljana, 5.junij 2019– Zbrane udeležence je na današnjem Poslovnem forumu Pobude treh morij nagovoril tudi predsednik GZS Boštjan Gorjup.

Cilj Poslovnega foruma Pobude treh morij (3SI) je po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjana Gorjupa spodbuditi nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj držav, vključenih v iniciativno treh morij, krepitev medsebojnega sodelovanja, pa tudi sodelovanja v širši evropski regiji in globalno. "Beseda dneva je povezovanje. Vzpostavljanje skupnih temeljev predstavlja izziv. Orodje za njegovo doseganje pa je inovativnost," je bil jasen Gorjup. Tretji Vrh in drugi Poslovni forum Pobude treh morij naslavljata enake izzive kot predhodni - energetiko, transport in digitalizacijo - kot ključne sektorje za izboljšanje delovanja gospodarstva in povečanje blaginje celotne družbe, a k temu letos dodajamo še inovativnost kot "vezno tkivo, ki vse pogajanja".

Pridobivanje, distribucija in poraba energije je dramatično povezano s podnebnimi spremembami. Zato je smiselno na energetskem področju izkoristiti inovativne pristope.Inovativne tehnologije morajo zagotoviti tudi nove energetsko učinkovite prometne rešitve. Digitalizacija je vpeta v vsa področja našega življenja in delovanja. Izpostavil je pomen kibernetske varnosti, pri čemer pa naj pri iskanju vseobsegajočevarnostne rešitve v središču ostane človek.

Da bi zamisli in projekte, zasnovane v okviru Pobude treh morij dejansko lahko izvedli, so nujna sredstva. Lani v Bukarešti je bilo podpisano pismo o nameri v zvezi z ustanovitvijo investicijskega sklada treh morij, pogovori se letos nadaljujejo. Investicijski sklad treh morij bi po besedah predsednika GZS lahko postal pomembna dodatna platforma za financiranje projektov z oprijemljivim učinkom na regijo in EU.

***

Poslovni forum, ki gasoorganizirajo Vlada Republike Slovenije (zanjo Ministrstvo za zunanje zadeve), Gospodarska zbornica Slovenije in Center za evropsko prihodnost,potekavzporedno z vrhom Pobude treh morij, ki ga gosti predsednik republike gospod Borut Pahor.

Mag. Tajda Pelicon Vodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica Slovenije Služba za strateško komuniciranje in marketing Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana t:01 5898 136m:041 397 194 e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!