Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

KUPCI IZPRAZNILI NOVO ODPRTO PRODAJALNO Z DOMAČIMI DOBROTAMI

Danes ob 10. uri so na kmetiji Horvat odprli novo kmečko prodajalno s pridelki z vrta in iz domače peči. Kmetija Horvat prideluje zelenjavo na približno 15 ha površin.

KUPCI IZPRAZNILI NOVO ODPRTO PRODAJALNO Z DOMAČIMI DOBROTAMI

Danes ob 10. uri so na kmetiji Horvat odprli novo kmečko prodajalno s pridelki z vrta in iz domače peči. Kmetija Horvat prideluje zelenjavo na približno 15 ha površin. Poleg prodaje na tržnicah ter grosistom, so danes svojo ponudbo razširili še za kupce iz neposredne bližine. Kot je poudaril Jože Horvat, nosilec kmetijske dejavnosti, šofer, pek in organizator dela na kmetiji, bi radi svojim kupcem pokazali, kako pridelajo zelenjavo, predvsem pa, da je sveža zelenjava zdrava, dobra in kakovostna. V ta namen so danes odprli prodajalno na kmetiji. Po ureditvi vseh administrativnih zadev, bi prodajo radi razširili še s pridelki iz okoliških kmetij, ki imajo drugačno ponudbo. Kot pravi Jože Horvat, se jim zdi pomembno, da kupci znajo prepoznati kakovost, na kmetiji pa poleg domačega kruha ter tedenskih košaric zelenjave po novem ponujajo sveže nabrano sezonsko zelenjavo. V tem času imajo na voljo različne vrste solat, mlado zelje, redkvico, ohrovt, cvetačo, mlad krompir, čebulo, por, korenje in zelišča, medtem ko bodo kmalu na voljo tudi kumare in paradižnik ter domača paprika. Jože Horvat na kmetiji gospodari z družino, zaposlene pa ima tudi sezonske delavce. Nepogrešljiva je njegova mama Ida, ki je kot vsako soboto, tudi danes prodajala na tržnici. Kmetija svežo zelenjavo sicer ponuja na treh tržnicah v Mariboru, trgovina na kmetiji pa bo ponudila zelenjavo tudi tistim, ki v dopoldanskem času ne morejo na trg. Odprta je namreč vsak ponedeljek, sredo in petek od 9. do 17. ure ter ob sobotah od 9. do 13. ure.

Trgovino je s simboličnim prerezom traku odprl mladi rod na Horvatovi kmetiji. Program je povezovala Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Okrog 70 gostov, ki so se danes razvrstili v prodajalni, si je lahko ogledalo tudi proizvodnjo v rastlinjakih in na prostem. V amfiteatru pod češnjo je Miša Pušenjak gostom razložila pomen naravnega varstva rastlin pred škodljivci, ki ga uporabljajo tudi Horvatovi. V učnem vrtu je postavljen žuželčnik, hiška za ježa in čmrljevo gnezdo, čmrlji so namreč najboljši opraševalci zelenjave, zato je njihova naravna prisotnost zelo pomembna, hkrati pa je njihova prisotnost tudi bio indikator zdravega in čistega okolja.

Simona Hauptman, vodja svetovalne služne pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor je poudarila pomen lokalne samooskrbe. Po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice, v Sloveniji hrano prideluje okrog 60.000 kmetij, kljub temu pa je nivo samooskrbe z zelenjavo še vedno zelo nizek. Kmetija Horvat je v podravski statistični regiji ena večjih kmetij, zato je toliko bolj pomembno, da se prodaje lotevajo tudi na ta način. Preko neposredne ponudbe namreč kupci lažje prepoznajo kakovost, s tem pa je ponujena priložnost tudi manjšim kmetijam, ki bodo z neposredno prodajo lahko okrepila svoj tržni potencial.

Gostje so lahko danes tudi poskusili odlične jedi iz zelenjave, ki jih je pripravila Mojca Polak, znana kuharica in učiteljica. Prešerno vzdušje se je nadaljevalo ob harmoniki, pivu in odojku, pripravljenem v krušni peči, v kateri so zjutraj spekli svež kruh. Obiskovalci so domala izpraznili prodajalno, kar je zanesljiv pokazatelj ponujene kakovosti.

Slika1: Prodajalno je odprl mladi rod kmetije Horvat

Slika 2: Miša Pušenjak je gostom predstavila proizvodnjo in način pridelave

Veronika Valentar

Foto: KGZS

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!