Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Predano razgovarjanje s poezijo

Sinoči se je s podelitvijo Stritarjeve nagrade sklenil že 16. Festival Pranger

Predano razgovarjanje s poezijo

Sinoči se je s podelitvijo Stritarjeve nagrade sklenil že 16. Festival Pranger

Festival, ki se je začel 11. junija v Ljubljani, nato pa se je dogajanje preselilo v Rogaško Slatino in Šmarje pri Jelšah, se je sinoči zaključil s podelitvijo Stritarjeve nagrade. Letos so organizatorji festivala v ospredje postavili devet pesniških zbirk, izdanih v letu 2018, ki po mnenju kritikovBarbare Korun, Aljaž KoprivnikarjainDomna Sloviničapomembno izstopajo iz letne bere z brezkompromisnimi poetikami, mestoma globokim družbenim angažmajem in presunljivimi vpogledi v intimo sodobnega človeka.

Kritiške razprave so se osredotočale na pesniške zbirkeMilana ŠeljaSlediti neizgovorjenemu,Klarise JovanovićIzgnana,Alenke JovanovskiTisoč osemdeset stopinj,Varje Balžalorsky AntićKlobuk Vere Revjakine B.,Kaje TeržanKrog,Jureta JakobaLakota,Andreje ŠtepecEdit Paf,Esada BabačićaOdrezani od nebainMaje MiloševičOder za gluhe. Vse kritiške razprave je vodila Stritarjeva nagrajenka 2017,Maja Šučur.

Letos so bile pesmi povabljenih pesnikov in pesnic deležne prevoda v albanščino po zaslugi izkušenega prevajalcaNikollä Berishaja. Festival pa tukaj ne zaključuje prevodnega programa, saj bo novembra albanski poeziji namenjen mednarodni del Prangerja. Organizatorji vas skupaj z vodjo prevajalskega programadr. Nado Grošeljtako vabijo, da se jim pridružite tudi v jeseni.

Podeljena tudi Stritarjeva nagrada

Stritarjevo nagrado 2019 je komisija s predsednicoDiano Pungeršična čelu in članicamaJano BauerinMajo Šučurletos namenila kritičarki in recenzentkiMartini Potisk. Ime je že na uvodnem dogodku festivala v Ljubljani razglasil novi predsednik Društva slovenskih pisateljev,Dušan Merc,

Diana Pungeršič je sinoči podelila nagrado Martini Potisk, ki je ob prejemu povedala: "Morda se zdi, da se umetnosti kot taki ni mogočepovsem približati skozi kritiško oko, a sama sem si v svojih zapisih prizadevala pokazati nasprotno. Kritiškega peresa sem se oprijela predvsem po zaslugi lastnega zanimanja; pomenilo mi je privlačno nadgradnjo veselja do branja in priložnost predanega razgovarjanja z literarnimi besedili."

S temi besedami lahko opišemo tudi sedaj že izpeljani 16. Festival Pranger, ki se je v dobrem vzdušju in s pomočjo pronicljivih razprav prikopal do novih uvidov v izbrane zbirke, poudaril je pomembnost poglobljenega branja ter kritiškega in prevajalskega dela za zdrav in živahen razvoj slovenske poezije.

Nina Medved

040 62 62 64

pr@pranger.si

Foto: Nina Medved

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!