Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Istočasno kot F3ŽO tudi Festival celostnega zdravja

Festival za tretje življenjsko obdobje – trden most med generacijami in močna vez za krepitev odnosov med starejšimi – in Festival celostnega zdravja

Festival za tretje življenjsko obdobje – trden most med generacijami in močna vez za krepitev odnosov med starejšimi – in Festival celostnega zdravja

Ljubljana, 3.julij 2019- Od 1. do 3. oktobra bo ljubljanski Cankarjev dom obiskalo več kot 17.500 starejših iz vse Slovenije, ki bodo prestolnico obiskali zaradi tradicionalnega Festivala za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Letošnji že 19. Festival bo ponovno gostil številna društva upokojencev iz vse Slovenije in tujine, različne organizacije, javne zavode in še in še. Vsako leto dogodek soustvarja več kot 3.000 posameznikov, kot vsa leta doslej pa Festival za tretje življenjsko obdobje, kot največji dogodek za starejše v Evropi,obeležuje 1. oktober, mednarodni dan starejših, ter s svojimi vsebinami že 18 let uspešno gradi most med generacijami, posamezniki, nevladnimi in drugimi pomembnini organizacijami.Istočasno kot F3ŽO pa bo v letošnjem letu potekal tudi Festival celostnega zdravja DAO YAH.

Osamljenost, bolezen 21. stoletja

Letošnji Festival za tretje življenjsko obdobje bo prežet z glasbo, plesom, ažurnimi informacijami in tematikami, številnimi okusi ter dobro družbo, kjer bodo organizatorji v okviru najrazličnejših aktivnosti odganjali osamljenost starejših in kot vsako leto ustvarjali trden most med generacijami.

V okviru festivala bo potekalo kar80 pevskih, plesnih in gledaliških nastopovna dveh odrih, ki jih bodo pripraviladruštva upokojencev iz vse Slovenijeinštevilne druge organizacije. Organizatorji skupajs Centrom aktivnosti Fužinepripravljajo tudikoncert Avsenikove glasbez Jolando Ravnikar termjuzikal Queenov.

Nov soorganizator dogodka Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDUbo v okviru svojega kulturnega programa pripravila delavnico zumbe, taichija, prikaza gimnastičnih vaj ipd.Odprtje, ki bo potekalo prvi dan, torej vtorek, 1. oktobra, v Linhartovi dvorani, bo posvečeno100. obletnici priključitve Prekmurja matični domovini in medgeneracijskemu povezovanju. Festival, namenjen vsem generacijam, pa se bo zaključil v okviruslavnostnega zaključka festivalav četrtek, 3. oktobra, prav tako v Linhartovi dvorani, kjer bo prisotne pozdravil ambasador letošnjega festivala.

V okviru kulturnega programa se bodo dogajanjupriključile še številne šole in vrtci, ki bodo pripravili različne predstave, plesne ali pevsketočke in vabili starejše k medgeneracijskemu povezovanju.

Izobraževalni program

Tudi letos bo festival ponudil veliko izobraževalnih vsebin na temodemence, gibanja, dentalne medicine, kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Hospicafè bo pripravil dve okrogli mizi, kjer bodo razpravljalio življenju in smrti. Ta most bodo v pogovoru osvetlilipater Karl Gržan, Boštjan Nipič NipketerManca Košir.Zavod Izriis bo pripravil okroglo mizo na temo,kako do samostojnega življenja na domu z uporabo sodobnih in naprednih tehnologij, kjer bodo gostili tudi tujegoste iz predstavništva RS v Bruslju, Geriatične klinike Univerze v Varšavi, direktorjaNational Centre of TeleHealthin številne druge.

Strokovni program

Rdeča nit letošnjega strokovnega programa boimplementacija strategije dolgožive družbe z najnovejšimi in ažurnimi tematikami, v okviru katerega organizatorji pripravljajo kar6 okroglih miz. Teme letošnjega strokovnega programa bodoiskanje meja v jeziku o starosti in starejših, kako uspešno črpati sredstva EUz namenom, da bi strategijo dolgožive družbe dejansko tudi izpeljali,kako modernizirati sistem dolgotrajne oskrbe in opismenjevati starejše, kaj lahko storimo, da bomo spet omogočili ljudem, da ne glede na starost, ohranjajo in na novo navezujejo pristne človeške stike, in kakšen je pomenodgovornega delovanja nevladnih organizacij. V okviru letošnjega strokovnega programa bodo organizatorji počastili tudi100. obletnico Univerze v Ljubljani - od ustanovitve UL do vseživljenjskega izobraževanja.

NOVO!

Na festivalu bodo organizatorji tokrat pripraviliprojekt Ustvarjalnost starejših, kjer bodo dajali prostor društvom upokojencem, da prikažejo svoja umetniška in rokodelska dela. Vsak dan bodo dali priložnost društvom iz različnih koncev Slovenije, da pokažejo kaj nastaja izpod rok njihovih članov.

Istočasno tudi Festival celostnega zdravja

Istočasno kot F3ŽO bo v letošnjem letu v Cankarjevem domu potekal tudi5. Festival celostnega zdravja DAO YAH, ki na enem mestu odgovori na številna vprašanja o tem, kako lahko sami poskrbimo za svoje zdravje, kako lahko skupaj celimo energijo sveta in predvsem kako lahko posamezniki poskrbimo za boljši svet. V sodelovanju z akademsko izobraženimi strokovnjaki, zdravniki, farmacevti in biologi bodo organizatorji snovali tridnevni festival, prežet s številnimi nasveti, predavanji in delavnicami ter sejemsko razstavo, polno izdelkov in idej za boljši vsakdan.Izobraževalni programbo potekalprva dva dni festivala v Kosovelovi dvorani, delavnice pa v dvorani M3. Rdeča nit letošnjega Festivala celostnega zdravja bo Zdravo staranje – kako preprečiti demenco.

Sejemska razstava – priložnosti za informacije iz prve roke.

Kot vsako leto se bo v okviru sejemske razstave predstavilo več kot160 razstavljavcevs področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. Kot nov soorganizator pa se bo predstavila tudiMestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU s svojimi dnevnimi centri aktivnosti.

Dobrodelna akcija

Računalniki za starejše V letošnjem letu bodo organizatorjina 19. F3ŽOskupajz društvom Duh časa podarili računalnike starejšim, ki si nakupa računalnika ne morejo privoščiti. V okviru akcijeRačunalniki za starejšena 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje želi društvopodariti 150 računalniških kompletov, opremljenih z odprtokodnimi programi pripravljenimi za uporabo.Računalniški komplet(računalnik, tipkovnica, miška, ekran)bodo starejši lahko prevzeli v času 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje(od 1. do 3. oktobra v Cankarjevem domu). Več o akciji si lahko preberete na spletni strani festivalawww.f3zo.si.

Častno pokroviteljstvo na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje je prevzel predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan.

Vstop na festival je prost. Več nawww.f3zo.si.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!