Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

VABILO Vljudno vabljeni na jutrišnji koncert

KOMORNI ORKESTER IZ WAIDHOFNA OB YBBSU (Avstrija)

VABILOVljudno vabljeni na jutrišnji koncert

ob 20:30,Stolnica Marijinega vnebovzetja, Koper

KOMORNI ORKESTERIZ WAIDHOFNA OB YBBSU(Avstrija)Dirigent:Wolfgang SobotkaSpored:Franz von Suppé(1819–1895): Uvertura k opereti Lepa GalatejaRobert Schumann(1810–1856): Simfonija št. 4 v d-molu, op. 120Johann Straus ml.(1825–1899): Koračnica iz operete Cigan baronJosef Strauss(1827–1870): Vaške lastovke iz Avstrije, valček op. 164Josef Strauss:Moulinet, polka française op. 57Johann Strauss ml.:Na lovu, hitra polka op. 373Johann Strauss ml.:Kmečka polka, polka française op. 276Johann Strauss ml.:Grom in blisk, hitra polka op. 324Waidhofen ob Ybbsu (Waidhofen an der Ybbs) v Avstriji, od koder prihaja istoimenski komorni orkester, se lahko pohvali z bogato orkestrsko tradicijo, ki sega v 19. stoletje. Spodnjeavstrijski kraj je pomemben soustvarjalec kulturnega dogajanja v regiji. Orkester v zdajšnji obliki deluje od leta 1973. Vse od ustanovitve intenzivno sodeluje s krajevno glasbeno šolo in odpira vrata mladim, nadarjenim in ambicioznim umetnikom. Iz orkestrskih vrst je izšlo veliko znanih profesionalnih glasbenikov, med drugim tudi nekdanji koncertni mojster Dunajske filharmonije Rainer Küchl. Na seznamu nekdanjih članov orkestra najdemo številne ugledne soliste, na primer Stefana Vladarja, Christopherja Hinterhuberja, Paula Guldo, Tamása Vargo, Ludwiga Streicherja, Ernsta Ottensamerja in druge.

Repertoar orkestra je zelo širok in zajema različne glasbene stile in kompozicijske oblike, od samostojnih koncertnih skladb do simfonij, simfoničnih suit filmske glasbe in del sodobnih skladateljev. Prav tako je orkester poustvaril številne oratorije in maše v sodelovanju s pevskim zborom Cantores Dei Allhartsberg. Vsaki dve leti se predstavi občinstvu tudi z novoletnim koncertom v klasičnem slogu dunajskih novoletnih koncertov; v mednarodnem prostoru pa se je uveljavil s koncertnimi turnejami – ob koncertih po Spodnji Avstriji je gostoval v Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Kitajski, Iranu, na Madeiri in drugod.

DirigentWolfgang Sobotkase je rodil leta 1956 v Waidhofnu ob reki Ybbs. Po študiju zgodovine na Dunajski univerzi je absolviral violončelo in glasbeno pedagogiko na Visoki šoli (zdaj Univerzi) za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju ter se kot dirigent izobraževal na Brucknerjevem konservatoriju v Linzu. Od leta 2017 je predsednik avstrijskega parlamenta, ob visoki družbeno-politični funkciji pa je še vedno aktiven kot dirigent Komornega orkestra iz Waidhofna ob Ybbsu.Vstop prost.Zaželeni prostovoljni prispevki za izvedbo programa.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!