Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

FESTIVAL IMAGO SLOVENIAE, KONCERT V SPOMIN BRATOMA LORENZ – TRIO RÊVERIE Z GOSTOMA

Več kot tridesetletna razvojna pot festivalskega projekta Imago Sloveniae je neizbrisno povezana z delovanjem Primoža in Tomaža Lorenza. Njunemu spominu posvečamo tokratni koncert.

Vljudno vabljeni na jutrišnji koncert -

15.07 ob 20:30,Mestni muzej, Ljubljana

KONCERT V SPOMIN BRATOMA LORENZTRIO RÊVERIE Z GOSTOMA(Slovenija, Latvija)

Klavirski trio RêverieMojca Jerman,violinaKatarina Leskovar,violončeloTanja Činč,klavir

Gosta v zasedbi klavirskega kvinteta:Ana Julija Mlejnik,violina(prvi part)Jevgenij Čepovecki,viola

Več kot tridesetletna razvojna pot festivalskega projekta Imago Sloveniae je neizbrisno povezana z delovanjem Primoža in Tomaža Lorenza. Njunemu spominu posvečamo tokratni koncert. Oba sta v slovenski kulturni zavesti zasidrana kot ugledna glasbenika, pedagoga, organizatorja in seveda kot člana legendarne komorne zasedbe Trio Lorenz, ki jepetdesetletij bogatila domači in mednarodni glasbeni prostor in ponesla slovensko glasbo po vsem svetu.

Klavirski trio Rêveriesestavljajo mlade glasbenice, ki se lahko pohvalijo z uspehi na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Po prejetih prvih nagradah na tekmovanjih Primoža Ramovša (Ljubljana), Giuseppa Tartinija (Piran) in Grand prize virtuoso (Pariz) so koncertirale v številnih mestih doma in po svetu. Med koncerti, ki so jih v letih skupnega delovanja izvedle v Sloveniji, omenimo nastope pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije in Imaga Sloveniae ter gostovanja na festivalih oziroma v posebnih abonmajskih sklopih (Festival Ljubljana, idrijski Gallus Fest, Festival Tartini v Kopru, koncertni abonma na gradu Rače, Wolfov koncertni abonma v Slovenj Gradcu, Biljke i svirke v Zagrebu, Kristalni abonma v Škofji Loki). Krstno so izvedle deli slovenskih avtorjev, napisani prav zanje, in sicer In memoriam Tomaž Lorenz skladatelja Uroša Rojka ter Koncertni tango za klavirski trio in simfonični orkester Leona Firšta (zadnjo skladbo so pod dirigentskim vodstvom Mihe Rogine in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija zaigrale na otvoritvi Festivala Imago Sloveniae 2017). Leta 2015 so glasbenice posnele tudi promocijsko zgoščenko tria. Ansambel je dejaven od jeseni 2012. Prva leta je deloval pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza, zdaj pa so glasbenice vpisane na magistrski študij komorne glasbe pod mentorstvom prof. Chie Choua na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Skupaj so se tudi izpopolnjevale pri znanih mentorjih, kot so Homero Francesch, Nora Chastain, Wen-Sinn Yang, Daniel Rowland, Julian Arp in člani Tria di Parma.

PianistkaTanja Činčje študentka podiplomskega specialističnega študija na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu prof. Rubena Dalibaltayana, violinistkaMojca Jermanje študentka magistrskega študija baročne violine na Akademiji za glasbo G. B. Martini v Bologni v razredu prof. Enrica Gattija, violončelistkaKatarina Leskovarpa študentka magistrskega študija na Visoki šoli za glasbo v Baslu v razredu prof. Danjula Ishizake.

ViolinistkaAna Julija Mlejnikuspešno nastopa na mednarodnih odrih. Kot solistka z orkestrom je debitirala v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani (Cankarjev Dom). Med drugim je leta 2008 ob obisku britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega koncertirala s Policijskim orkestrom v veliki dvorani Slovenske filharmonije. Muzicirala je že s številnimi znanimi glasbeniki, kot so maestro George Pehlivanian, maestro Bartholomeus-Henri Van de Velde, Yuzuko Horigome, Antonio Meneses, Lorenzo Cossi, Lana Trotovšek, maestro Aleksander Spasić, Liliana Novak itn. Mlejnikova je tudi umetniška direktorica festivala komorne glasbe Loka da Camera v Škofji Loki. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Genovi je osvojila prvo nagrado. Zelo rada muzicira tudi v komornih zasedbah; je stalna članica baročnega ansambla London Brandenburg Soloists. Violino je začela igrati pri šestih letih na Glasbeni šoli Škofja Loka in nadaljevala šolanje pod mentorstvom Tatjane Špragar v Ljubljani, zatem pa študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Gorjana Košute. Diplomirala je leta 2013. Študij je nadaljevala na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu Yuzuko Horigome. Leta 2016 je magistrirala z izredno pohvalo. Posvetila se je tudi spoznavanju historične glasbene prakse, v dveletnem študiju baročne violine pri prof. Ryu Terakadu.

Violinist in violistJevgenij Čepoveckise je rodil leta 1995 v Rigi (Latvija). Že pri štirih letih se je začel učiti violino. Leta 2008 je bil sprejet na Zasebno glasbeno in umetniško univerzo mesta Dunaj, ob tem je študiral tudi na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu (prof. Boris Kuschnir). Je nagrajenec številnih tekmovanj (tekmovanja Davida Ojstraha, Louisa Spohra, Jana Kociana, Sauliusa Sondeckisa, Augusta Dombrovskega; nacionalna latvijska tekmovanja v letih 2004, 2008 in 2014). Udeležil se je mojstrskih tečajev pri Julianu Rachlinu, Pierru Amoyalu, Zaharju Bronu, Vadimu Gluzmanu, članih Kvarteta Michelangelo itn. Kot solist je nastopal po baltskih državah, v Nemčiji, Švici, Luksemburgu, Veliki Britaniji in Rusiji. Koncertiral je z renomiranimi glasbeniki, kot so Benjamin Schmid, Markus Schirmer, Danjulo Ishizaka, Thomas Selditz in Clemens Hagen. Študiral je tudi kompozicijo pri Peterisu Vasksu.

Vstop prost.Zaželeni prostovoljni prispevki za izvedbo programa.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!