Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Zmagovalka EDEN 2019 je iz vzhodne Slovenije

Evropska komisija je za letošnjo krovno tematiko izbora Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) določila temo ˝Turizem dobrega počutja˝.Obe letošnji finalistki, Dolenjska in Podčetrtek, prihajata iz vzhodne Slovenije. Strokovna komisija je za zmagovalko in s tem nosilko naziva EDEN 2019 izbrala Podčetrtek.

Evropska destinacija odličnosti 2019:zmagovalka na temo "Turizem dobrega počutja" je Podčetrtek

Ljubljana, 1. avgusta2019Evropska komisija je za letošnjo krovno tematiko izbora Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) določila temo ˝Turizem dobrega počutja˝.Obe letošnji finalistki, Dolenjska in Podčetrtek, prihajata iz vzhodne Slovenije. Strokovna komisija je za zmagovalko in s tem nosilko naziva EDEN 2019 izbrala Podčetrtek.

EDENje največja evropska platforma za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma. Slovenska turistična organizacija (STO) pri projektu sodeluje predvsem v skladu z usmeritvijo podpiranja destinacij in produktov, ki so se usmerili v trajnostni razvoj.

Strokovno komisijo pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja je med finalistkama letošnjega izbora najbolj prepričala destinacija Podčetrtek.

Mag. Maja Pak, direktorica STO je ob tem izpostavila: "Destinacija Podčetrtekje z oblikovanjem turistične ponudbe, ki temelji na avtentični, kakovostni in lokalni ponudbi treh občin, ki jih na inovativni način povezuje v doživetja dobrega počutja, prepričala strokovno komisijo in postala osma nosilka naziva EDEN. Evropska komisija s projektom EDEN nagrajuje destinacije, ki se usmerjajo v razvoj trajnostnega turizma, zato na STO že vsa leta sodelujemo pri projektu.Destinacije EDEN namreč še posebej odlikujejo prizadevanja za trajnostni razvoj, z izpostavitvijo manjših, a prav tako privlačnih krajev prispevajo k razpršitvi tokov, prav tako pa komunicirajo avtentična in edinstvena 5-zvezdična doživetja naše dežele."

Prof. dr. Janez Bogatajje v odločitvi strokovne komisije zapisal: "Podčetrtekje značilen primer tako imenovane turistične industrije na mikro ravni, ki je močno povezana s Termami Olimia. Prijavitelji so strokovni komisiji predstavili tudi Občino Kozje, ki je povezana z biosfernim območjem in prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka. Podčetrteksicer ponuja nekaj že ˝klasičnih˝ vsebin in lokacij, kot so na primer domačija Amon, jelenja farma, čokoladnica, lekarna in samostan v Olimju, z izpostavitvijo zajtrka na domačiji Amon, ki je lahko šolski primer za zajtrke v dveh hotelih v Podčetrtku. Seveda pa dobro počutje ne pomeni le kulinarične ponudbe, ampak vse vsebine turističnega prizadevanja, ki jih je strokovna komisija vrednotila z vidika letošnje razpisane teme."

Drugouvrščena destinacija je postala Dolenjska. Prof. dr. Bogataj je ob tem izpostavil:"Dolenjska ima izjemen vsebinski potencial v turističnem razvoju Slovenije. Svoj razvoj gradijo na ustreznem številu mladih kadrov, ki jim je zelo jasna razvojna strategija turizma."

Destinacija Podčetrtekje primer dobre prakse uspešnega in učinkovitega povezovanja treh občin v slovenskem turizmu in hkrati primer dobre prakse na področju povezovanja deležnikov znotraj destinacije Podčetrtek.

Ob tej priložnosti so župani občin Podčetrtka,Peter Misja, Bistrice ob Sotli,Franjo Debelakin Kozjega,Milenca Krajnc, izpostavili:"Destinacija Podčetrtekje šolski primer povezovanja občin na področju turizma. Skozi visoko razvito turistično ponudbo Občine Podčetrtekin skrito, vendar kvalitetno turistično ponudbo občin Bistrica ob Sotli in Kozje smo postali destinacija, ki raznolikim turistom omogoča aktivno in zdravo življenje ter doseganje osebnega zadovoljstva in notranjega miru. Turistična ponudba temelji na naravi in kulturi, vključuje lokalno ustvarjene dobrine in storitve. Je visoke kakovosti, profesionalna, tradicionalna in ima pridih domačnosti, s čimer omogoča kakovostno sobivanje domačega prebivalstva in turistov. Naziv Evropska destinacija odličnosti 2019 nas navdaja z veseljem in novo energijo za delo ter potrjuje, da smo na pravi poti razvoja."

Destinacija Podčetrtekposebno pozornost namenja trajnostnemu razvoju, kar dokazuje tudi zlati znak Slovenia Green, ki ga je destinacija pridobila v okviru Zelene sheme slovenskega turizma.

Obe finalistki, Podčetrtekin Dolenjska, bosta deležni intenzivne promocije s strani STO. V evropski družini več kot 140 destinacij odličnosti je z letošnjim letom tako že osem slovenskih: Podčetrtek, Koper, Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in dolina Soče.

Več vam je na voljo v našem medijskem središču napovezavi.Že danes vas vabimo, da si v koledarju označite6. september, ko bov Podčetrtku potekala slavnostna podelitev priznanja EDEN 2019.

mag. Livija Kovač KostantinovičVodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13SI-1000Ljubljana, SlovenijaT:+386 (0)1 589 85 65E:livija.kovac@slovenia.infoW:www.slovenia.info

Foto: STO

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!