Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin

Do sredine leta 2020 bo v novogradnjah na Dunaju prepovedano ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi, kot sta kurilno olje in plin. Gre za pomemben okoljevarstveni ukrep, saj velja Dunaj za eno izmed evropskih prestolnic, ki jih klimatske spremembe najbolj ogrožajo.

V novogradnjah naDunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin

Do sredine leta 2020 bo v novogradnjah naDunaju prepovedano ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi, kot sta kurilno olje in plin. Gre za pomemben okoljevarstveni ukrep, saj veljaDunajza eno izmed evropskih prestolnic, ki jih klimatske spremembe najbolj ogrožajo.

Dunajje štiri mestna okrožja Leopoldstadt, Landstraße, Neubau in Ottakring razglasil za "območja varstva podnebja", kjer za novogradnje velja prepoved vgradnje naprav na kurilno olje ali plin.Do sredine leta 2020 bodotoprepoved postopoma razširili na celo mesto. Izjema so le novogradnje, v katerih ni ustrezne infrastrukture za uporabo okolju prijaznih virov energije, kot so daljinsko ogrevanje, geotermalna ali sončna energija ter biomasa. Takih novogradenj naj bi bilo zgolj 20 odstotkov.Topomeni, da se bo od skupno 10.000 novih stanovanj, ki jih letno zgradijo naDunaju, kar 8.000 stanovanj ogrevalo na okolju prijazen način.

"S tem ukrepom bomo do leta 2030 prihranili 112.000 ton izpustov ogljikovega dioksida, kar lahko primerjamo s tisoč avtomobilskimi vožnjami do Lune in nazaj," je povedaladunajska podžupanja Birgit Hebein. Stavbe so namreč veliki porabniki fosilne energije in posledično povzročajo ogromno škodljivih izpustov.

Po besedah Bernda Vogla, vodjedunajskega Oddelka za energetsko načrtovanje, nova uredba gradbincem ne bo predstavljala prevelikih izzivov. Že sedaj je namreč 70 odstotkov vseh novogradenj in tretjina vsehdunajskih gospodinjstev priključenih na daljinsko ogrevanje, saj ima avstrijska prestolnica enega najbolj razvitih sistemov daljinskega ogrevanja v Evropi. Dve tretjini tovrstne energije zagotavljajo iz visoko učinkovitih termoelektrarn-toplarn in industrijskih obratov, tretjino pa iz štirihdunajskih sežigalnic ter elektrarne na lesno biomaso.

Foto 1: sežigalnica Spittelau; © Wien Energie

Foto 2: Peter Kraus (mestni svetnik), Birgit Hebein (podžupanja) in Bernd Vogl (vodja Oddelka za energetsko načrtovanje); © PID/Christian Fürthner

Več informacij v nemščini:https://www.wien.gv.at/stadtentwicklung/energie/klimaschutz-gebiete.html

Lepo vas pozdravljam,

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

Predstavništvo mestaDunajv Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 31 266 668

Epintar-marceta@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

Foto: Wien Energie, PID/Christian Fürthner

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!