Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Porsche Taycan prepričal na novi preizkušnji

Porsche je s predserijskim Taycanom, tik pred njegovo svetovno premiero 4. septembra, na preizkušnji na dirkališču za visoke hitrosti v Nardòju (Italija) opravil točno 3.425 kilometrov v 24 urah. To približno ustreza razdalji od Nardòja do Trondheima na Norveškem. Pri vročinski bitki na južnoitalijanskem testnem poligonu je hitrost vožnje znašala med 195 in 215 km/h. Zunanje temperature so dosegle do 42 stopinj Celzija, temperatura asfalta pa se je povzpela do 54 stopinj Celzija, ko je prototip Taycana še pred začetkom serijske proizvodnje dokazal svoje odlike pri vožnji na dolge proge. Vožnja je potekala brez prestanka, predserijski Taycan se je moral ustaviti le za hitre postanke za polnjenje in menjavo voznikov. Ekipo je sestavljalo šest Porschejevih testnih voznikov. Preizkus zagotavljanja kakovosti je potekal v okviru preizkušanja vzdržljivosti vozila na vročem podnebju.

Porsche Taycan prepričal na novi preizkušnji

Stuttgart (Nemčija).Porsche je s predserijskim Taycanom, tik pred njegovo svetovno premiero 4.septembra, na preizkušnji na dirkališču za visoke hitrosti v Nardòju (Italija) opravil točno 3.425kilometrov v 24urah. To približno ustreza razdalji od Nardòja do Trondheima na Norveškem. Pri vročinski bitki na južnoitalijanskem testnem poligonu je hitrost vožnje znašala med 195 in 215km/h. Zunanje temperature so dosegle do 42stopinj Celzija, temperatura asfalta pa se je povzpela do 54stopinj Celzija, ko je prototip Taycana še pred začetkom serijske proizvodnje dokazal svoje odlike pri vožnji na dolge proge. Vožnja je potekala brez prestanka, predserijski Taycan se je moral ustaviti le za hitre postanke za polnjenje in menjavo voznikov. Ekipo je sestavljalo šest Porschejevih testnih voznikov. Preizkus zagotavljanja kakovosti je potekal v okviru preizkušanja vzdržljivosti vozila na vročem podnebju.

"Taycan je to zahtevno vzdržljivostno preizkušnjo opravil popolnoma brez težav," se je veselil vodja modelske serije Stefan Weckbach: "Rezultat v Nardòju poudarja prednosti edinstvene 800-voltne tehnologije, pa tudi njeno visoko stopnjo zrelosti. Preden bo Taycan konec leta prišel na trg, bomo po vsem svetu prevozili več kot 6milijonov preizkusnih kilometrov."

Tehnologija: sistem z 800-voltno napetostjo

Taycan je prvo povsem električno gnano serijsko vozilo, ki se ponaša s sistemsko napetostjo 800voltov. S tem tehnologija, s katero je Porsche z modelom 919Hybrid trikrat zapored zmagal na 24-urni dirki v Le Mansu, sedaj prehaja tudi v serijsko proizvodnjo. 800-voltna tehnologija omogoča visoko trajno moč, znižuje čas polnjenja ter zmanjšuje maso kabelske napeljave in vgradni prostor, ki je potreben zanjo. Pri vzdržljivostni vožnji v tehničnem centru v Nardòju so bile uporabljene800-voltne visokozmogljive polnilne postaje družbe Power Engineering Group GmbH.

V Nardòju se je izkazal tudi Taycanov premišljeni toplotni management. Osnovan je na visokoučinkovitem, pametnem sistemu za hlajenje in ogrevanje visokonapetostnih komponent. Tako preprečuje morebitne izgube napetosti zaradi premočnega segrevanja in poskrbi, da je ob prihodu do polnilne postaje zagotovljena optimalna temperatura za karseda učinkovit postopek polnjenja.

Vozilo: Porschejev prvi športni avtomobil na izključno električni pogon

Novi Porsche Taycan ne dokazuje samo vzdržljivosti. Njegov električni pogon je zasnovan tako, da lahko svojo polno moč razvije tudi pri večkratnem pospeševanju v kratkih razmakih. Konec julija je predserijsko vozilo na nekem letališču kar 26-krat zapored pospešilo iz mirovanja do 200km/h. Povprečje pospeševanja pri izmerjenih vožnjah je predstavljalo vrednost pod 10sekund. Razlika med najhitrejšim in najpočasnejšim pospeševanjem je znašala 0,8sekunde.

Proga: tehnični center Nardò v Apuliji (Italija)

Tehnični center Nardò sestavlja več kot 20testnih prog in preizkusnih naprav na površini več kot 700hektarov, med svoje stranke šteje 90podjetij iz avtomobilske panoge in zaposluje več kot 150ljudi. Testni poligon od leta2012 upravlja družba Porsche Engineering Group GmbH, ki je 100-odstotno hčerinsko podjetje družbe Dr.Ing. h.c. F. Porsche AG Stuttgart.

Preizkusni center je bil ustanovljen leta1975 z gradnjo legendarne krožne proge in nudi številne možnosti za opravljanje preizkusov za vse faze razvoja. V svetovnem merilu edinstveno dirkališče za visoke hitrosti z dolžino 12,6kilometra je bilo zgrajeno za preizkušanje vozil v ekstremnih pogojih in za bolj učinkovito oblikovanje razvojnih procesov. Sredi julija je bilo uspešno zaključena njegova obnova in med drugim je bil nameščen inovativen sistem zaščitnih ograj, ki ga je družba Porsche Engineering zasnovala posebej za testiranje pri visokih hitrostih v Nardòju. Dela so obsegala tudi popolno obnovo 106.000kvadratnih metrov velike površine za preizkušanje vozne dinamike.

Fotografije so na voljo v Porsche Newsroomu(newsroom.porsche.de) in v Porschejevi medijski podatkovni bazi(presse.porsche.de).

Press kit

Foto: Porsche

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!