Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Koledar jesenskih festivalov KRASnih doživetij

Ne prezrite največjih dogodkov

Koledar jesenskih festivalov KRASnih doživetij

Ne prezrite največjih dogodkov:

DAN KOBILARNE LIPICA (Kobilarna Lipica, 8. september 2019)

Največji in najbolj priljubljen dogodek v Lipici z velikim konjeniškim spektaklom na hipodromu, najlepšimi lipicanci in celodnevnim programom za družine z otroki. Belim lipicancem se bosta v glasbeno-konjeniškem spektaklu "Beli lipicanci in črna kitara" ob 15. uri pridružila Vlado Kreslin, Policijski orkester in izjemna šepetalka konjem Magnificent Maelle. Otroci bodo lahko sodelovali na delavnicah.

Več informacij: Tina Čič, odnosi z javnostmi v Kobilarni Lipica, pr@lipica.org

FESTIVAL BRKINSKE SADNE CESTE (različne lokacije po Brkinih, od 15. septembra do 13. oktobra 2019)

Češpov praznik v Slivju in X-tek skozi jamo Dimnice (Slivje, Dimnice, 15. september) odpira Festival Brnske sadne ceste. V Slivju vas čaka bogata ponudba na stojnicah, kulinarična ponudba s poudarkom na slivah (njokov ne bo zmanjkalo!) ter pester zabavni in kulturni program za vse generacije. X-tek skozi jamo Dimnice poteka po edinstveni progi, speljani skozi kraško podzemlje. Posvečen je kraški lepotici Dimnice, pa tudi varovanju kraškega podzemlja (del startnine je namenjen čiščenju kraških jam).

Delavnica za vse: Kako iz češp ustvariti najboljše jedi in shranke? (Zadružni dom v Slivju, 19. september od 17.00 do 20.00) bo praktično naravnana. Iz češp bomo pripravili sadne lističe – bombone, gosti sok, sladoled, kolač – češpovo rožo, hiter sadni kruh, suhe češpe v medu in sveče z medeno koščico.

Okusi vremsko-brkinskih sadnih dobrot (Športni center Vreme, Famlje, 22. september) za razgibano kulinarično doživetje ponuja tri možnosti: Pohod Vremska dolina – Brkini (ob 9.30, start in cilj v Športnem centru Vreme v Famljah z enim kulinaričnim postankom na poti, trajanje pribl. 4 ure, startnina 4 EUR); Kolesarski izlet Vremska dolina – Brkini (start ob 9.00 iz Parka Škocjanske jame, dva kulinarična postanka, možnost brezplačne izposoje e-koles, startnina 4 EUR, priporočamo 20 EUR za kulinarične postanke, prijave: razvojni.center@divaca.si ); Pokušina vremsko-brkinskih sadnih dobrot s kulturnim programom (Športni center Vreme od 14.00 naprej s ponudbo na strojnicah in harmonikarskim orkestrom Nika Polesa, pevsko skupino Brkinci in pevci iz Suhorja, Škwfljšći triom, dramsko sekcijo TKŠD Urbanščica, podružnično šolo Vreme.

Več informacij: Ester Mihalič, Občina Hrpelje-Kozina, ester.mihalic@hrpelje.si

#SeVejKiSeJej – Sežana strEAT (parkirišče pri Starem gradu, 20. september od 12.00 do 21.00)

Urbani piknik, truck food festival z obfestivalskim programom – ustvarjalnicami, ki bodo potekale od 17.00 do 19.00 v parku pri Starem gradu. Vstop na ustvarjalnice je prost, hrana in pijača pa seveda plačljivi.Po dobri večerji priporočamo obisk Kosovelovega doma Sežana in koncerta skupine Siddharta.

Več informacij: www.visitkras.info in www.kosovelovdom.si

KONJENIŠKA TEKMOVANJA VKOBILARNI LIPCA (Kobilarna Lipica, od 20. do 29. septembra do 2019)

Državno prvenstvo v dresurnem jahanju (20. – 22. september 2019) – Elegantni koraki najboljših tekmovalnih konj in sproščeno vzdušje na lipiškem hipodromu. Državno prvenstvo v dresurnem jahanju dopolnjujejo ogledi kobilarne in predstava z lipicanci Zgodba o Lipici.

Finale pokala Slovenije in EQWIN masters pokala (27. – 29. september 2019) - Zadnje veliko konjeniško tekmovanje na lipiškem hipodromu, ki pritegne tekmovalce iz vse Slovenije. Vzdušje na lipiškem hipodromu bo doseglo vrhunec s finalnimi nastopi v nedeljo popoldne.

Več informacij: Tina Čič, odnosi z javnostmi v Kobilarni Lipica, pr@lipica.org

FESTIVAL KRAŠKA GMAJNA (Različne lokacije na Krasu, od 26. septembra do 27. oktobra 2019)

5. Festival kraška gmajna je festival naravoslovnega in dediščinskega turizma. Festival bomo odprli v četrtek, 26. Septembra, v Parku Škocjanske jame, nato pa se bodo v petih festivalskih vikendih od 28. septembra do 27. oktobra odvijali različni tematski pohodi, kreativne delavnice, strokovna srečanja, otroške delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki. Osrednja tema tokratne jesenske izdaje festivala je Kraška hiša in vrt.

Več informacij: Borut Kokalj, Park Škocjanske jame, borut.kokalj@psj.gov.si

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE (Različna prizorišča na Krasu in v Brkinih, od 28. septembra do 13. oktobra 2019)

Na Krasu in v Brkinih v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine pripravljamo številne dogodke: 28. septembra dogodek Po sledeh in poteh Srečka Kosovela, ko se bomo iz Sežane po poti skozi borove gozdove podali proti Tomaju, kjer bo sledil kulturni program; najmlajši se bodo 10. oktobra podali na Lov za izgubljeno posodo in po sežanskem Taboru odkrivali skrivnosti prazgodovinskega ljudstva, v Kosovelovem domu bo 1. oktobra odprtje razstave fotografij Wilhelma Heiligerja z naslovom Meditacija in fotografija, 3. oktobra bo sledila projekcija filma Beli vran, 11. oktobra pa koncert skupine Same babe. V Rodiku bo med 7. in 13. oktobrom potekala delavnica za kamnite označevalce poti v sklopu programa sodelovanja Interreg SI-HR, projekt Mitski park.

Več informacij: Andreja Černe, TIC Sežana (Zavod ŠTIP),tic.sezana@visitkras.info

20. KOSTANJEV PRAZNIK V RODIKU (Rodik, 13. oktober 2019)

Tradicionalna prireditev v osrčju vasi Rodik, bogata ponudba na stojnicah s poudarkom na kuhanju jedi v bakrenih kotlih ter na slastnem kostanjevem pecivu domačih gospodinj. Rekreativci se lahko udeležijo organiziranega kolesarjenja, pohoda ali teka ali pa posežejo po stari igri na škrabe. Za zabavo je poskrbljeno. Kostanja ne bo zmanjkalo!

Več informacij: www.rodik.si

MARTINOVANJE NA KRASU (Sežana, Štanjel, Kraška vinska cesta, 8. – 10. november 2019)

Doživite največje slovensko Martinovanje, edinstven dogodek, kjer se spojita vino in kulinarika Krasa. Poskrbljeno bo za zabavo, kulinarično razvajanje ter seveda pokušino kraških vin. Med odprtimi kletmi bo organiziran prevoz z avtobusi skoči gor – skoči dol. Bogata martinova kulinarična ponudba bo na številnih kmetijah vzdolž Kraške vinske ceste, pester program pa bo tudi v Sežani in Štanjelu celoten konec tedna med 8. in 10. novembrom.

Več informacij: Helena Kosmina, Javni zavod Komenski Kras, helena.kosmina@stanjel.eu in Valerija Pučko, Zavod ŠTIP, valerija@visitkras.info

Prav tako smo izbrali nekaj manjših, butičnih doživetij, ki jih ne gre prezreti:

4. PRAZNIK KRAŠKEGA ŠETRAJA - Dan zeliščnih sprehodov in kulinaričnih hodov (Domačija Belajevi, Kačiče v bližini Parka Škocjanske jame (5 min od AC izvoza Divača), 10. September od 10.00 do 19.00)

Kulinarika s kraškim šetrajem (chef Matjaž Cotič), predavanja, predstavitve in vodeni zeliščni ogledi, svetovalnice in šetrajeve stojnice. Ekskluzivna kulinarična predstava in okuševalnica – Kraški šetraj & Kraško kulinarično zlato (15.30 – 17.30), ki jo vodi chef Janez Bratovž (Restavracija JB), glasba: Tomaž Nedoh, Stefano Bembi, Andrejka Cerkvenik.

Več informacij: www.belajevi.si, tel. 041 697 737

EVROPSKI ART KINO DAN, FILMSKI DNEVI IN FILMSKA NAGRADA LUX (Kosovelov dom Sežana, 13. oktober, 13. in 15. november 2019)

Evropski ART KINO dan (13. oktober) bo ponudil izbran nabor filmov, Filmski dnevi in Filmska nagrada LUX (13. in 15. november ) pa želita približati raznolikost in bogastvo evropskega filma največjemu možnemu številu Evropejcev in spodbuditi javno razpravo o temah, ki jih obravnavajo filmi v izboru za nagrado. Pomemben namen filmske nagrade LUX je podpiranje distribucije evropskih koprodukcij znotraj Evropske unije. V Sloveniji Filmski dnevi LUX potekajo v času in po zaključku mednarodnega filmskega festivala LIFFe ter izbranih mestih po Sloveniji. Letos bodo na ogled tudi v Sežani, prvič doslej.

Več informacij: Nina Ukmar, direktorica Kosovelovega doma Sežana, direktor@kosovelovdom.si

DRUŽINSKI JESENSKI FESTIVAL S TETKO JESEN IN ZAČARANA LIPICA (Kobilarna Lipica, 20. in 31. oktober 2019)

Družinski jesenski festival s tetko Jesen (20. oktober) ob spoznavanju lipicancev in ponijev ponuja praznične vožnje s kočijo, izdelovanje jesenskih venčkov in pečen kostanj ter palačinke. Dan bo zaokrožila predstava z lipicanci Zgodba o Lipici. Družinski jesenski festival začarana lipica (31. oktober) vabi na doživetja družine in otroke. Zgodba festivala bo obiskovalce popeljala v Začarano Lipico in leto 1559, ko je na lipiškem posestvu rasla le trava med kraškim kamenjem. Vse je bilo še huje, ko je na posestvo vstopil turški vojskovodja, strašni Malkozbeg, ki je postal strah in trepet Lipice. Na dan Začarane Lipice bodo obiskovalci s kreativnimi delavnicami in izrezovanjem buč pregnali duha strašnega Malkozbega.

Več informacij: Tina Čič, odnosi z javnostmi v Kobilarni Lipica, pr@lipica.org

POHOD PO SLEDEH SOŠKE FRONTE (Komenski Kras, 27. oktobra 2019 ob 9.00)

Spoznajte Komenski Kras po sledeh Soške fronte. Kraška vasica Brestovica pri Komnu leži na nekdanji frontni črti. Razgibana pot je speljana po pokrajini, ki je v tem času rdeče obarvana z rujem in ponuja prelepe razglede na Julijske Alpe in morje. Povzpeli se boste na Grmado in obiskali Kohišče, nekdanji pastirski zaselek devinskih grofov. Ob poti vam bodo domačini ponudili okrepčila, na cilju krožne poti pa vas bosta pričakala kraška jota s klobaso in teran. Na stojnicah boste lahko okušali tudi druge domače dobrote in kupili lokalne kmetijske pridelke.

Več informacij: Turistično društvo Brest, tel. št. 040 815 552 ali e-naslov: stane.svigelj@siol.net.

Javni zavod Komenski Kras

Grad Štanjel

Štanjel 1a

6222 Štanjel

T:+386 5 769 00 56

@:tic.stanjel@stanjel.eu

W:www.stanjel.eu

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!