Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Banka Slovenije: Povzetek makroekonomskih gibanj, september 2019

v publikaciji Banke Slovenije Povzetek makroekonomskih gibanj med drugim ugotavljamo, da se gospodarske razmere v evrskem območju poslabšujejo.

Spoštovani,

v publikaciji Banke Slovenije Povzetek makroekonomskih gibanj med drugim ugotavljamo, da se gospodarske razmere v evrskem območju poslabšujejo. Medletna rast BDP, ki se upočasnjuje vse od tretjega četrtletja leta 2017, je bila v letošnjem drugem četrtletju le še 1,1-odstotna, k čemur so največ prispevale težave v nemškem gospodarstvu. Gospodarska rast se je upočasnila tudi v Sloveniji in ostala višja kot v povprečju evrskega območja le še v medletni primerjavi. Na trgu dela se je medletna stopnja rasti skupne zaposlenosti, ki je v zadnjih dveh letih presegala 3 %, do letošnjega junija znižala na sicer še vedno visokih 2,6 %. Medletna nominalna rast povprečne bruto plačese je maja in junija znižala pod 4 %, predvsem zaradi upočasnitve v zasebnem sektorju. Kljub temu je rast nominalnih plač ostala višja kot lani.Toje v letošnjem drugem četrtletju omogočilo ohranitev rasti realne mase plač nad 5 %, kar je primerljivo z istim lanskim obdobjem in spodbudno z vidika nadaljnje rasti zasebne potrošnje.

Več o tem pa v najnovejši publikaciji Povzetek makroekonomskih gibanj, ki je bila danes objavljena na našispletni strani.

Lep pozdrav

BANKA SLOVENIJEEvrosistemOdnosi z javnostmiE-naslov:pr@bsi.siInternetni naslov:http://www.bsi.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!