Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Bodi dober, bodi kul!: pozitivne vrednote dobrih vzornikov "Načrt za dobro delo"

Pozitivna sporočila in odgovorno vzorništvo. To je rdeča nit vseslovenskega projekta Bodi dober, bodi kul, ki združuje in povezuje s pomembnim sporočilom: ni vseeno, kakšen vzornik je posameznik, s svojim obnašanjem pa močno vplivamo na razvoj mladih možganov. S tem so se na posebnem dogodku za vzgojno-izobraževalne ustanove strinjali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ter številni slovenski strokovnjaki, podjetniki, športniki, pevci in igralci.

Bodi dober, bodi kul!: pozitivne vrednote dobrih vzornikov

"Načrt za dobro delo"

11. september 2019, Brdo pri Kranju – Pozitivna sporočila in odgovorno vzorništvo. To je rdeča nit vseslovenskega projekta Bodi dober, bodi kul, ki združuje in povezuje s pomembnim sporočilom: ni vseeno, kakšen vzornik je posameznik, s svojim obnašanjem pa močno vplivamo na razvoj mladih možganov. S tem so se na posebnem dogodku za vzgojno-izobraževalne ustanove strinjali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ter številni slovenski strokovnjaki, podjetniki, športniki, pevci in igralci.

Na Brdu pri Kranju so slovenskemu predsedniku družbo delali Zmago Sagadin, ekipa Perpetuum Jazzile, Sara Isaković, dr. Matej Tušak, Miha Deželak, Ivjana Banić, Zlatko - Zlatan Čordić, zakonca Valerija in Ivo Čarman, Urša Premik, Sandra Antić, Sani Bečirović, dr. Tina Bregant, dr. Saša Bavec, doc. dr. Blaž Koritnik, Ninna Kozorog, Aljoša Bagola in Emil Tedeschi. Zbrana družba je opozorila na posameznikovo vlogo v družbi in na dejstvo, da je prav vsak vzornik, pa če to želi ali ne. Ima pa vsak izbiro, ali bo dober ali slab vzornik. Aktivnosti potekajo v želji po opolnomočenju odgovornih mladih, z zdravimi vrednotami, zdravo mero samozavesti, s sposobnostjo odločanja in s spoštovanjem do sebe ter drugih.

Ambasadorji s pozitivnimi sporočili

Športni psiholog dr. Matej Tušak poudarja, da so prvi vzorniki otrok starši, drugi najpomembnejši pa njihovi vzgojitelji v vrtcih, učitelji na šolah, profesorji na fakultetah in trenerji v športu. "Sam nastopam prav v večini teh vlog, zato bi bilo res neodgovorno, če ne bi naredil vsega, da pošiljam pozitivna sporočila. Tega bi se morali zavedati prav vsi, ki delamo z mladimi," pravi ambasador vseslovenskega projekta. Slovenski nogometni sodnik pod okriljem UEFE Damir Skomina sporoča: "Dragi mladostniki, verjemite vase, postavljajte si čimvišje cilje. Seveda bo ogromno ovir, ampak nikoli ni predaje in po vsakem padcu se vedno znova poberemo." Kot odgovorna vzornica pa mladim pozitivno sporočilo pošilja tudi plavalka Sara Isaković: "Želim si, da vsak dan veste, da imate to moč: zbirati vaše misli, da ostanete pozitivni, da se tudi dobro počutite – ker to vse zelo vpliva na vaša dejanja in na koncu, kako uspešni boste."

"Razpri svoja jadra, ti si kapetan, tvoja duša, tvoja barka"

Raper Zlatko je projekt podprl med prvimi, njegovo najnovejšo pesem pa je navdihnilo prav sporočilo projekta: "Bodi dober, revež ne boš nikoli, kar ti je namenjeno, te bo našlo kakor koli, samo razpri svoja jadra, ti si kapetan, tvoja duša, tvoja barka," je v odličnem bitu premierno odrepal na odru vseslovenskega dogodka. Za dodatno popestritev so s tremi glasbenimi točkami poskrbeli tudi izjemni Perpetuum Jazzile, z glasbeno uverturo pa so navdušili učenci OŠ Elvire Vatovec Prade, kjer je v prvi polovici letošnjega leta potekala tudi pilotna faza projekta.

Razprava in povabilo k dobremu delu

Razpravo o mladih v današnji družbi je odprla zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog, doc. dr. Blaž Koritnik z Inštituta za klinično nevrofiziologijo ljubljanskega UKC je poudaril, da je zdrav razvoj mladih možganov izrednega pomena za prihodnost družbe in vsakega posameznika. Povedal je več o nevroznanosti in prisotnim odprl svet v razvoj otroških možganov. Pomen vrednot v družbi in pri mladih je prav tako poudaril poslovnež, lastnik Atlantik Grupe in član upravnega odbora KK Cedevita Olimpija Emil Tedeschi, generalni direktor Divizije Sistemi in direktor skupine Knauf Insulation dr. Saša Bavec se je v svojem nagovoru dotaknil izzivov gospodarstva v prihodnosti ter pričakovanja mladih generacij, svoj pogled na družbo pa je dodal še kreativni direktor agencije Pristop Aljoša Bagola. Ambasadorka projekta Sandra Antić je skupaj z ostalimi ambasadorji zbranim ravnateljem predstavila prav poseben izziv. V želji po ustvarjanju boljše družbe in pozitivnih vrednot, jih je povabila k Izzivu za ravnatelje #BDBK.

Splača se biti dober, ker je to največ kar lahko posameznik prispeva družbi

V izzivu bodo sodelovali vsi tisti ravnatelji, ki bodo v vlogi dobrega vzornika organizirali skupino otrok, učencev oziroma dijakov in skupaj z njimi pripravili načrt za dobro delo v svoji ustanovi ali lokalnem okolju. Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, da lahko prav vsak prispeva k boljšemu življenju v skupnosti – naj bo to pomoč starejšemu občanu na poti iz trgovine, čiščenje snega ali pa prenova igrišča v okolici. Na ta način dodatno vplivamo na otrokov spoznavni, moralni in čustveno-socialni razvoj.

Dogodek so popestrili z nastopom akrobatske skupine Dunking Devils, kar bo odlična odskočna deska za razmislek udeležencev o danem izzivu.

PETRA ČRNIVEC RAKAR

starejša svetovalka

GSM:+386 40 165 054

Email:petra.crnivec@ippr.si

Foto: IPPR

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!