Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

ZRS Bistra Ptuj prejelo prestižno nagrado Regiostars Award 2019

Želeli bi vas obvestiti, da je naš zavod, ki letos praznuje 25 let delovanja, prejemnik najvišjega priznanja, ki ga podeljuje Evropska komisija in ga do današnjega dne ni prejela še nobena institucija v naši državi. Priznanje REGIOSTAR award 2019, ki se podeljuje za najbolj inovativne regionalne projekte.

Spoštovane novinarke in novinarji!

Želeli bi vas obvestiti, da je naš zavod, ki letos praznuje 25 let delovanja, prejemnik najvišjega priznanja, ki ga podeljuje Evropska komisija in ga do današnjega dne ni prejela še nobena institucija v naši državi. Priznanje REGIOSTAR award 2019, ki se podeljuje za najbolj inovativne regionalne projekte. Ob tem je potrebno poudariti, da je je bilo v konkurenci 199 projektov in o nagradi ni odločala zgolj komisija ampak državljanke in državljani s tajnim glasovanjem. Rezultati glasovanja, ki ga je opravilo 235.000 državljank in državljanov iz 28 državah EU, so nas uvrstili na najvišjo zmagovalno stopničko. Ponosni in veseli smo, da smo osnovno idejo za projekt z naslovom CITYWALK razvili v našem zavodu pod vodstvom gospoda Danila Čeha in k njej pritegnili še 14 partnerjev in 9 držav. Projekt je sofinanciran iz Podonavskega transnacionalnega programa.

PARTNERJI:

1. Scientific Research Centre Bistra Ptuj (Slovenia – Lead partner) (VODILNI PARTNER)

2. First Hungarian Responsible Innovation Association (Hungary)

3. Development Centre of the Heart of Slovenia (Slovenia)

4. Cassovia Life Sciences (Slovakia)

5. City municipality Varaždin (Croatia)

6. Municipality of Oradea (Romania)

7. Varna Free University “Chernorizets Hrabar” (Bulgaria)

8. Regional Development Agency of the Pilsen Region (Czech Republic)

9. Municipality of Weiz (Austria)

10. Varna Municipality (Bulgaria)

11. Municipality of Nyíregyháza City with County Rank (Hungary)

12. City of Valjevo (Serbia)

13. Chamber of Commerce and industry of Serbia (Serbia)

PRIDRUŽENI PARTNERJI:

1. City Municipality Ptuj (Slovenia)

2. City of Stříbro (Czech Republic)

3. Ministry of Construction, Transport and Infrastructure (Serbia)

PROJEKT CITYWALK PO VSEBINI, NAMENU IN CILJIH Eksponentna rast prebivalstva, ki smo ji priča v zadnjem obdobju, znatno vpliva tudi na naglo rast urbanizacije predvsem v mestnih in primestnih naseljih. Pospešena urbanizacija povzroča koncentracijo različnih dejavnikov, ki tako ali drugače vplivajo na uničevanje naravnega okolje. Med pomembne dejavnike, ki znatno vplivajo na poslabšanje osnovnih življenjskih virov v mestih, kot so zrak, voda in zemlja, sodi transport blaga in ljudi. V veliki večini mest obstoječa in novi zgrajena prometna infrastruktura ponuja vedno manj možnosti za zdrav način življenja in dela, da pa o deficitu socialne kohezije v velikih mestih niti ne govorimo. V iskanju odgovor kako omiliti ali celo preprečiti vse te negativne dejavnike smo zasnovali projekt z naslovom CITYWALK, ki ni zgolj eden izmed množice projektov zaradi projektov. CityWalk predstavlja novi način razmišljanja, ki lahko omogoči kakovostnejše pogoje za življenje in delo v mestih in primestnih naseljih. Projekt se osredotoča na najpreprostejšo obliko mobilnosti v mestih – hojo, ki ob nižanju negativnih okoljskih kazalnikov prispeva k zdravju posameznika in omogoča pristnejšo socialno kohezijo. Projekt Citywalk ponuja inovativne rešitve, ki postavljajo potrebe mestnega prebivalstva po zdravem načinu življenja s čim nižjimi obremenitvami okolja v središče razvojnih prioritet vsakega mesta. Urbanistom in ostalim načrtovalcem novogradenj ali rekonstrukcij transportne infrastrukture in transportnih sredstev lahko projekt CITYWALK ponudi inovativne rešitve, ki postavljajo pešačenje v središče na katerega se pripenjajo druge vrste okolju prijaznega transporta. Mestnemu managementu pa ponujajo ideje kako ob pešačenju poskrbeti tudi za vse tiste oblike druženja, ki pripomorejo k širši socialni koheziji v mestih živečega prebivalstva. Podoba mest, kjer sosed več ne pozna soseda, postaja iz dneva v dan vedno bolj klavrna.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!