Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Cellofest Ljubljana 2019 / 21. oktober 2019 ob 20h - Baročni violončelo

CELLOFEST LJUBLJANA 2019: Ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 20:00 Mestni muzej Ljubljana (atrij)

IZJAVA ZA MEDIJE:

CELLOFEST LJUBLJANA 2019:Ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 20:00Mestni muzej Ljubljana (atrij)"Baročni violončelo"Marco TESTORI – baročni violončeloGregor FELE – baročni violončeloDomen MARINČIČ – čembalo

foto: arhiv Cellofest LjubljanaA. Vivaldi Sonata v a-molu, RV 44 (za violončelo in basso continuo)1678-1741 Adagio - Andante molto - Largo - GigaJ.-B. BarrièreSonata IV, Livre IV (za dva violončela)1707-1747 Andante - Adagio - Allegro prestissimoS. Lanzetti Sonata V, op. I (za violončelo in basso continuo)1710-1780 Adagio cantabile - Allegro - Menuet. AndanteL. BoccheriniSonata IIIiz londonskega tiska (za dva violončela)1743-1805 Largo - Allegro alla militare- MenuettoJ. G. C. SchetkySonata III, op. IV (za violončelo in basso continuo)1737-1824Allegro - Adagio - Allegro con spirito

Italijanski violončelist Marco Testori je bil vrsto let član enega od najbolj znanih ansamblov baročne glasbe Il Giardino Armonico. Od leta 2013 poučuje baročni violončelo na salzburškem Mozarteumu. Z nekdanjim študentom, slovenskim violončelistom Gregorjem Feletom, in čembalistom Domnom Marinčičem so pripravili virtuozni program, ki nas bo popeljal v svet stare glasbe.

Marco Testorije najprej študiral orgle in nato diplomiral kot violončelist na Konservatoriju Giuseppe Verdi v Milanu. Med študijem pri Christophu Coinu na Scholi Cantorum Basilensis se je specializiral za starejšo glasbo. Z različnimiansambli je snemal za založbe Decca, Opus 111, Naxos, Sony, Amadeus in Fuga Libera. Med letoma 1994 in 2004 je bil prvi violončelist znanega ansambla Il Giardino Armonico. Z njim je nastopal v najbolj prestižnih koncertnih dvoranah po svetu in snemal za založbo Teldec. Trenutno je prvi violončelist ansamblaAtalanta Fugiens, s katerim snema za založbo Sony.Za založbi Passacaille in Urania Records je posnel sonate in koncerta Carla Grazianija in sonate mannheimskih violončelistov, zansamblom Dolce & Tempesta pa koncerte za violončelo in godalaNicole Fiorenze.Na svoji najnovejši zgoščenki izvaja s pianistom Costantinom Mastroprimianom sonate Moschelesa, Riesa in Hummla. Od leta 2013 je profesor baročnega violončela na Univerzi Mozarteum v Salzburgu.

Gregor Feleje študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Milošu Mlejniku in študij nadaljeval na salzburškem Mozarteumu pri Enricu Bronziju. Tam je končal tudi podiplomski študij baročnega violončela pri Marcu Testoriju. Kot solist je sodeloval z vodilnimi slovenskimi orkestri. Nastopal je na Svetovnih glasbenih dnevih, na festivalih Aspekte in KlangReisen v Salzburgu pa tudi v Berlinu, Trstu, Zagrebu in na Dunaju. Sodeloval je z znanimi izvajalci baročne glasbe, kot so Reinhard Goebel, Dorothee Oberlinger, Marco Testori, Midori Seiler, Lorenzo Ghielmi, Hiro Kurosaki in Stefan Temmingh. Od leta 2006 je član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Aprila 2016 in februarja 2018 je vodil ta orkester na koncertih z baročnim programom v sklopu cikla Mozartine.

Domen Marinčičje študiral čembalo, violo da gamba in generalni bas v Nürnbergu in na Visoki šoli za glasbo Trossingen. Kot komorni glasbenik nastopa po vsej Evropi, v Kanadi, ZDA, Vietnamu, na Bližnjem vzhodu in na Kitajskem. Sodeloval je pri snemanju petintridesetih zgoščenk za založbe Aeolus, Accent, Arcana, BIS, Harmonia Mundi France, Oehms Classics, Ricercar in Sony/DHM.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T:+386 1 251 11 12/ E:houska@siol.net/Vstopnice lahko kupite v predprodaji nawww.eventim.siin pred koncertom v trgovini Mestnega muzeja Ljubljana na Gosposki 15, 1000 Ljubljana (15, 12 eur).

***

Med 15. in 25. oktobrom 2019 bo v Ljubljani potekal že tretji festival CELLOFEST LJUBLJANA, praznik violončelistov in violončela. Gre za tematski glasbeni festival, ki se posveča violončelu in ki ga sestavljata dva dela: cikel koncertov ter delavnice in seminarji z vrhunskimi domačimi in tujimi pedagogi. Letošnji Cellofest Ljubljanabo vključeval devet koncertov na izbranih lokacijah, tri mojstrske tečaje s priznanimi tujimi profesorji violončela in tridnevno delavnico zaosemdesetnajmlajših violončelistov iz vse Slovenije. Cellofest predstavlja violončelo v vseh možnih različicah; kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem ter kot komorni oz. ansambelski inštrument. Dokazuje, da je violončelo primeren za improvizacijo in jazzovsko glasbo, hkrati pa se nam s koncertom stare glasbe predstavlja kot historični inštrument. Na koncertih bodo nastopili vrhunski domači in tuji violončelisti. Cellofest spodbuja skupno muziciranje izstopajočih slovenskih violončelistov, dejavnih tako doma kot v tujini, in bogati naš in vaš praznik violončela v Ljubljani.

Letos bodo na Cellofestu Ljubljana sodelovali: italijanski violončelistEnrico Dindo, zmagovalec slovitega mednarodnega Rostropovičevega tekmovanja za violončeliste,Marco Testori, ugledni italijanski baročni violončelist, ki je bil vrsto let prvi čelist enega najbolj znanih ansamblov baročne glasbe Il Giardino Armonico, hrvaška jazzovska violončelistkaAsja Valčić, ki že 19 let živi in ustvarja na Dunaju, našauglednaviolončelistkaKarmen Pečar Koritnik(z njo bo nastopilmednarodno priznani pianistAleksandar Serdar), 12-članskiCellofest ansambel, ki bo že tradicionalno igral na otvoritvi festivala in ki ga sestavljajo izvrstni domači violončelisti (z njimi bosta na otvoritvi nastopila vsestranska glasbenika > mezzosopranistkaNuška Drašček Rojkoin harmonikarMarko Hatlak), 12-članski violončelo sestav pod taktirkoSebastiana Bertoncljaz operno obarvanim sporedom "La forza del violoncello: Moč usode – moč violončela",študenti violončelaljubljanske in tujih Univerz terorkester najmlajših violončelistoviz vse Slovenije (letos jih pričakujemo 80!).

Več informacij o programu, seminarjih in delavniciCellofestalahko dobite na:www.cellofestljubljana.siCeloten program Cellofesta Ljubljana je v priponki.Foto material v visoki resoluciji za tisk vam lahko pošljemo.

Niko Houška

_____________________________

producent Cellofesta Ljubljana

www.cellofestljubljana.si

T:01 251 11 12

GSM: 041 323 446

Foto: Niko Houška

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!