Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Ljubezen je vse: kinotečni program od 15. do 20. oktobra

tudi v drugi polovici oktobra bo Kinoteka v znamenju retrospektive filmov francoskega auteurja Jeana Renoirja.

Spoštovani, tudi v drugi polovici oktobra bo Kinoteka v znamenju retrospektive filmov francoskegaauteurjaJeana Renoirja. Vtorek, 15. oktobra, ob 20. uribo v sklopu kinotečne rubrikeKino-uhona sporedu visokoproračunska kostumska drama o dvoru Katarine Medičejske,Turneja(Jean Renoir, 1929). Projekcijo bo na klavirju v živo spremljalAndrej Goričar.

Vpetek, 18. oktobra, ob 21. urine zamudite projekcije vrtoglave romantične komedija s čudovito Ingrid Bergman v glavni vlogi,Elena in možje(Jean Renoir, 1956), vsoboto, 19. oktobra,pa si v sklopu filmskega dvojčka (dva filma za ceno enega) lahko ogledate še filmaŽivljenje pripada nam(Jean Renoir, 1936) inČlovek zver(Jean Renoir, 1938). Življenje pripada nam, mešanica filmskega eseja, fikcije in dokumentarca, na platno prevede politična vprašanja in pričakovanja delavskega razreda,Človek zverpa v slogu filma noir, ki je prepleten s poetičnim realizmom, oriše ozračje v Franciji ob koncu tridesetih let dvajsetega stoletja. Projekcijo filmaČlovek zverbo na klavirju uvedelDrago Ivanušaz izseki s svoje še sveže ploščeLa Bête humaine, za katero je navdih našel v tem filmu.

Človek zver (Jean Renoir, 1938)

Kulturna ambasada Palestina: Omar Kulturna ambasada Palestina je letni dogodek, katerega namen je odpreti prostor za palestinske zgodbe, spodbuditi razmišljanje in širiti razumevanje o dogajanju v Palestini skozi palestinsko kulturo. V Kinoteki bo v sklopu pestrega dogajanja Kulturne ambasade vsredo, 16. oktobra, ob 20. urina sporedu večkrat nagrajeni palestinski filmOmar(Hany Abu-Assad, 2013), ki spregovori o izzivih ljubezni, odraščanja in življenja v času vojne. Program smo pripravili v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev in Gruppo Ibriq per la cultura e la causa Palestinese.

Omar (2013)

Nagrada Darko Bratina/Poklon viziji: Kim Longinotto Včetrtek, 17. oktobra, ob 18. uriv Kinoteki s posebno projekcijo gostuje čezmejni festivalPoklon viziji, ki na ogled prinaša delo letošnje prejemniceNagrade Darko Bratina, britanske režiserke Kim Longinotto.

Ljubezen je vse(Kim Longinotto, 2014) raziskuje ljubezen in zapeljevanje na platnu v dvajsetem stoletju. Zaljubljene pare spremljamo v boju za pravico do ljubezni od prvih poljubov, ujetih na filmski trak, preko vojne, do rojstva mladinske kulture, gejevske emancipacije in svobodne ljubezni. Projekcija bo potekala v prisotnosti avtorice. Projekcijo bo uvedel izbor kratkih filmov novega programskega sklopa čezmejnega festivala Poklon viziji Prvi Poleti – platforme za raziskovanje novih filmskih govoric. Program smo pripravili v sodelovanju s čezmejnim festivalom Poklon viziji in Zavodom Kinoatelje.

Ljubezen je vse (2014)

(Sko)mine Rubrika (Sko)mine se je materializirala iz želje, da bi spet sedeli v prvi vrsti temne kinodvorane in gledali klasike iz zlatih časov VHS-a ter skupaj preverili, ali niso nemara ostale v kolektivnem spominu zgolj zaradi nekritične nostalgije. Gre za filme kultnega, a pogosto dvomljivega slovesa, in da bodo (sko)mine, pričakovanje in posledično presenečenje še večji, smo se odločili, da vam naslova predvajanega filma ne razkrijemo do trenutka, ko se v dvorani ugasnejo luči in filmski trak stečeskozi projektor. Film presenečenja, ki bo na sporedu včetrtek, 17. oktobra, ob 21. uri,tokrat izbira filmski kritik in novinarŽiga Brdnik. Za ceno ene vstopnice film gledata dva.

100 let Franceta Štiglica Kinotečni program vnedeljo, 20. oktobra,na platno dvorane Silvana Furlana prinaša dve projekciji v sklopu retrospektive100 let Franceta Štiglica.

Ob17. urisi v sklopu kinotečne matineje tako lahko ogledate mladinski filmPastirci(France Štiglic, 1973), ki je bil posnet po istoimenski kratki pripovedi Franceta Bevka. Ob19. urisledi še projekcija filmaTrst(France Štiglic, 1951), vojno-politične drame o partizanskem osvobajanju Trsta, posnete po scenariju Franceta Bevka. Pred projekcijoTrstabomo pokazali še dva kratka filma. DokumentarecVojni zločinci bodo kaznovani(France Štiglic, 1946) prikazuje sojenje nemškim okupatorjem in njihovim sodelavcem v telovadnem domu na Taboru v Ljubljani, na ogled pa bo tudi napovednik za filmTrstz naslovomŠe bo kdaj pomlad(France Štiglic, 1950).

Trst (1951)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto: Slovenska kinoteka

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!