Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Brezplačen koncert Dunajskih dnevov v Ljubljani v znamenju Beethovna

Dunaj bo prihodnji teden ponovno zazvenel v Ljubljani. Odprtje Dunajskih dnevov v Ljubljani 22. oktobra bo v znamenju dunajskega klasika Ludwiga van Beethovna ter kulture, dostopne vsem meščankam in meščanom.

Brezplačen koncert Dunajskih dnevov v Ljubljani v znamenju Beethovna

Dunaj bo prihodnji teden ponovno zazvenel v Ljubljani. Odprtje Dunajskih dnevov v Ljubljani 22. oktobra bo v znamenju dunajskega klasika Ludwiga van Beethovna ter kulture, dostopne vsem meščankam in meščanom.

Zasluge za status Dunaja kot svetovne glasbene prestolnice nosijo številna imena, med njimi najdemo tudi velikega skladatelja Ludwiga van Beethovna. Prihodnje leto ob 250. obletnici njegovega rojstva bo avstrijska prestolnica temu velikanu dunajske klasicistične glasbe, ki je kar 35 let živel in ustvarjal na Dunaju, posvetil številne prireditve pod skupnim imenom "Dunaj Beethoven 2020". Intoglasbeno leto bo Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani napovedalo prav s programom otvoritvenega koncerta Dunajskih dnevov v Ljubljani. Dunajski orkester Klangkollektiv, ki ga sestavljajo člani največjih orkestrov, kot sta Dunajski filharmoniki in Dunajski simfoniki, bo namreč vtorek, 22. oktobra, ob 19. uri slovenskemu občinstvu brezplačno predstavil nekaj Beethovnovih del ob boku Wolfganga Amadeusa Mozarta in slovenskega skladatelja Benjamina Ipavca. Dunajske dneve v Slovenski filharmoniji bo odprl župan in deželni glavar mesta Dunaj Michael Ludwig.

Brezplačne vstopnice so na voljo vsak dan med 14. in 18. uro na blagajni Slovenske filharmonije. Tisti, ki vstopnice ne bodo uspeli dobiti, bodo ob ugodnem vremenu lahko ob projekciji koncerta v živo na pročelju stavbe filharmonije uživali na Kongresnem trgu.

Projekt "Dunaj Beethoven 2020" bodo v mestni hiši avstrijskega glavnega mesta uradno pričeli na dan Beethovnovega rojstva, 16. decembra 2019. Življenje in delo tega izrednega umetnika bodo obeležili s številnimi razstavami, kjer bodo med drugim na ogled notni zapisi, pisma, osebni predmeti in celo posmrtna maska. Na sprehodu po poteh Beethovna bodo sprehajalci lahko po 67 lokacijah na Dunaju sledili preseljevanju nemirnega umetnika. V enem od njegovih domovanj ima danes sedež Beethovnov muzej, kjer lahko obiskovalci na slušnih postajah prisluhnejo, kaj je skozi napredovanje gluhosti Beethoven sploh še lahko slišal. Prav tako bo mogočeobiskati koncerte njegovih del v koncertnih dvoranah kot sta Konzerthaus in Musikverein, v operni hiši Teater an der Wien pa tudi njegovo edino opero Fidelio, ki jo bo režiral oskarjevec Christoph Waltz.

"Beethoven je od vseh nas. Želimo, da z njegovo glasbo kar največ ljudi doživi Beethovnove vrednote, kot so svoboda, enakost in solidarnost ter na novo spozna glasbeno prestolnico sveta," je povedala vodja projekta "Dunaj Beethoven 2020" Susanne Schicker.

Program najdetetukaj.

Foto 1: dunajski orkester Klangkollekitv © Klangkollektiv

Foto 2: ilustracija “Dunaj Beethoven 2020”

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

WH Digital GmbH

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 41 275 210

Emravlje@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

Foto: © Klangkollektiv, “Dunaj Beethoven 2020”

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!